ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: ecru denim παντελόνι, πουκάμισο και γόβες
 

Πώς να φτιάξετε το πιο όμορφο Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Το μαγιάτικο στεφάνι σύμβολο νίκης της φύσης

Δέσποινα Άσπρου

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι εδώ και εμείς, πρέπει να την υποδεχτούμε όπως ακριβώς της αξίζει: με λουλούδια, χρώμα, χαρά και ηρεμία. Και κάπως έτσι, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε να φτιάξουμε το καθιερωμένο Πρωτομαγιάτικο στεφάνι προκειμένου να γιορτάσουμε την άνοιξη.

Πριν όμως δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το πιο όμορφο Πρωτομαγιάτικο στεφάνι αξίζει να σημειώσουμε πως η πρώτη Μαΐου πέρα από την καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή, γιορτάζεται επίσης ως η ημέρα των λουλουδιών και της άνοιξης αφού ουσιαστικά θεωρείται η πρώτη μέρα της εποχής.

Πιο συγκεκριμένα και όπως έχει εξηγήσει σε παλιότερο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η λαογράφος του «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη» Σταυρούλα Πισιμίση, «είναι μια ημέρα νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα. Του καλοκαιριού όμως με την έννοια του καλού καιρού, της βλάστησης της γης και κατ' επέκταση νίκης της ζωής κατά του θανάτου. Υπάρχει η δοξασία ότι ο Μάιος τα κάνει όλα νέα, μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο και τη φύση. Είναι ο μήνας με μαγικές ιδιότητες θα λέγαμε». Αν και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ημερομηνία για το πότε επικράτησε η λαϊκή γιορτή της 1ης Μαΐου, βάση διάφορων δημοσιευμάτων, τοποθετείται ανάμεσα στον 12ο και 15ο αιώνα, την περίοδο επίδρασης των Φράγκων, «οπότε έχουμε ουσιαστικά μεταφορά του εορτασμού της άνοιξης από την 1η Μαρτίου την πρώτη μέρα του Μαΐου.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως δεν υπάρχει πιο γλυκός τρόπος για να γιορτάσουμε την άνοιξη από το να φτιάξουμε το δικό μας diy στεφάνι με λουλούδια, το οποίο θα κοσμήσει την πόρτα ή το μπαλκόνι μας, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα βήματα για να δημιουργήσουμε το πιο όμορφο Πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Wild Flowers (@wild.flowersonline)

Τι θα χρειαστείτε για το μαγιάτικο στεφάνι

  • Σπάγκο
  • Μικρό κλαδευτήρι ή ψαλίδι
  • Τα αγαπημένα μας λουλούδια - τα οποία μπορούμε να τα βρούμε στον κήπο μας ή σε κάποιο ανθοπωλείο
  • Πρασινάδα
  • Κλαδιά ή σύρμα

Βήματα

1.Φτιάχνουμε την βάση
Όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, η βάση του πρωτομαγιάτικου στεφανιού θα πρέπει να είναι ευλύγιστη και μπορεί να δημιουργηθεί με κλαριά από κισσό, λυγαριά, κληματόβεργες ή ακόμα και κλαδιά ελιάς. Αν βαριέστε να «μπλέξετε» τα κλαδιά, τότε μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ένα χοντρό σύρμα ή να βρείτε μια έτοιμη βάση από κλαδιά, που ενδεχομένως να πωλείται στα ανθοπωλεία. ΣΤην περίπτωση που αποφασίσετε να «μπλέξετε» τα κλαδιά, τότε η διαδικασία είναι η εξής: παίρνουμε ένα μάτσο από τα κλαδιά και τα ενώνουμε μεταξύ τους. Έπειτα, παίρνουμε τον σπάγκο και τον δένουμε στην μία πλευρά και μετά, τον τυλίγουμε γύρω από τα κλαδιά προκειμένου να φτάσουμε στο επόμενο μάτσο. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να κλείσουμε ένα κύκλο.

2.Κοσμούμε το στεφάνι με πρασινάδα
Αφού τελειώσουμε με τα πιο πάνω βήματα, παίρνουμε την πρασινάδα και δημιουργούμε μικρά ματσάκι για να τα δέσουμε με σπάγκο γύρω από το στεφάνι. Για να πετύχει το στεφάνι, θα πρέπει να προσέξουμε όλα τα ματσάκια να έχουν την ίδια κατεύθυνση και να κόψουμε στην συνέχεια ότι περισσεύει. Για ένα πιο boho αποτέλεσμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε την πρασινάδα με στάχυα.

3.Ώρα για τα λουλούδια
Εφόσον έχουμε τελειώσει με την βάση και την πρασινάδα, τοποθετούμε τα λουλούδια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όσον αφορά στα λουλούδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κυριολεκτικά ότι θέλουμε και είτε να ποντάρουμε στις ίδιες αποχρώσεις και σε όμοια λουλούδια, είτε να παίξουμε με διάφορα χρώματα και με ποικιλία λουλουδιών.

DECO: Τελευταία Ενημέρωση