ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Co-ord φόρμες, sneakers και teddy παλτό
 

Το σύνδρομο του απατεώνα

Είναι μια καθαρά ψυχολογική κατάσταση όπου τα άτομα αμφιβάλλουν για τις ικανότητες τους, το ταλέντο τους και τις επιτυχίες τους.

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Παρατηρώ σε πάρα πολλές εταιρίες άτομα που έχουν πάρει προαγωγή ή τους δόθηκε η ευκαιρία να έχουν ένα σημαντικό ρόλο να βιώνουν το σύνδρομο του απατεώνα. Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα; Τα άτομα πιστεύουν ότι δεν αξίζουν το ρόλο που έχουν και ότι δεν έχουν τις ικανότητες για αυτό το ρόλο και κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν! Είναι μια καθαρά ψυχολογική κατάσταση όπου τα άτομα αμφιβάλλουν για τις ικανότητες τους, το ταλέντο τους και τις επιτυχίες τους και έχουν ένα συνεχόμενο φόβο ότι οι γύρω τους θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι αυτό που νομίζουν. 

Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα άτομα που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, είναι ότι οι γύρω τους δεν υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους και τις δυνατότητες τους. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι ίδιοι είναι που υποτιμούν τις ικανότητες τους και δεν πιστεύουν στους εαυτούς τους. Η αυτοπεποίθηση είναι βέβαια αποτέλεσμα ανάπτυξης όχι αιτίας. Για παράδειγμα, δεν είναι ο ρόλος που σου δίνει αυτοπεποίθηση αλλά η πορεία σου να φτάσεις σε αυτό το ρόλο. Για αυτό και τα άτομα αυτά χρειάζεται να μπορούν να βλέπουν την πορεία τους και όχι να την αγνοούν. Εκτός βέβαια από το να τη βλέπουν, χρειάζεται να εκτιμούν αυτή τη διαδρομή και όχι να την υποτιμούν λες και δεν κατάφεραν κάτι σημαντικό. Μπορεί να μην έχουν φτάσει εκεί που θέλουν αλλά σίγουρα τα βήματα που έχουν κάνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση για αυτό άλλωστε και η προαγωγή ή ένας νέος ρόλος.

Το να πιστεύεις στις ικανότητες που έχεις σήμερα είναι σημαντικό. Για αυτό και χρειάζεται οι άνθρωποι να έχουν αυτογνωσία. Να μπορούν να αναγνωρίζουν τις δυνατότητες τους και την ίδια στιγμή να μπορούν να κάνουν πλάνο για όσα χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο για να φτάσουν εκεί που οι ίδιοι θέλουν να φτάσουν. Πιο σημαντικό από το να πιστεύεις στις δυνατότητες σου είναι να πιστεύεις στις πιστεύεις στις δυνατότητες που θα βελτιώσουν το αύριο. Για αυτό και μια θέση ή ένας ρόλος δίνεται σ ένα άτομο με σκοπό να δημιουργήσει μέσα από το ρόλο την επόμενη μέρα για την ομάδα, για το ίδιο αλλά και για την εταιρία, και για να δοθεί σημαίνει ότι το άτομο είχε αποδείξει τι μπορεί μέχρι στιγμής. Το στοίχημα είναι το αύριο! Για να μπορεί λοιπόν κανείς να απαλλαγεί μια και καλή από το σύνδρομο του απατεώνα χρειάζεται να κατανοήσει ότι η αυτοπεποίθηση οφείλει να είναι παρούσα εξαιτίας της πορείας τους μέχρι σήμερα και ότι οι ικανότητες του αύριο είναι πιο σημαντικές από αυτές που θεωρούν ότι έχουν ή δεν έχουν στο παρόν!

 

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση