ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Την αλήθεια και μόνον την αλήθεια!

Μαζί με την Αγία Σοφιά που θα μετατραπεί σε τζαμί, με ενοχλεί εξίσου το πόσο ανιστόρητοι είμαστε και το πόσο μπερδεμένες είναι οι πληροφορίες μέσα μας

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Το 1934 η τότε τουρκική κυβέρνηση του Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο. Χθες το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση αυτή δίνοντας το μήνυμα στον διεθνή χώρο ότι το τούρκικο «μουλάρωμα» του Ερντογάν δεν έχει φρένο όταν οι ξένοι του υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει μέσα στο ίδιο του το σπίτι ή όταν οι αντίπαλοι του (δηλαδή εμείς κυρίως) τον υποτιμούμε, ενώ είναι, και ας μην μας αρέσει να το διαβάζουμε ή να το ακούμε, από τους δυνατότερους γεωστρατηγικούς παίχτες της Μεσογείου. Δεν κρύβω την στεναχώρια μου για αυτή την εξέλιξη, προτιμώ η Αγία Σοφιά να παραμείνει ένα μουσείο παρά οίκος προσευχής οποιασδήποτε θρησκείας και εύχομαι το θέμα να παραπεμφθεί στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ή έστω ο Πρόεδρος Ερντογάν ίσως και μέσα από κάποια πίεση της UNESCO να αναιρέσει την απόφαση του αυτή και να υπογράψει ένα νέο διάταγμα για να παραμείνει η Αγιά Σοφία ως έχει, και ας είναι μια κατάσταση τύπου «είπα ξι-είπα».

Μαζί με την Αγία Σοφιά που θα μετατραπεί σε τζαμί, με ενοχλεί εξίσου το πόσο ανιστόρητοι είμαστε και το πόσο μπερδεμένες είναι οι πληροφορίες μέσα μας. Από το 537 μέχρι την Άλωση στις 1453 η Αγία Σοφία, λειτουργούσε ως ορθόδοξος ναός, το Βυζάντιο ήταν συνδεδεμένο με την Ορθοδοξία, η αυτοκρατορία είχε τα ονόματα «Η Βασιλεία των Ρωμαίων», «Το Ορθόδοξον Βασίλειο», «Το Ορθόδοξον κράτος». Επίσης, για όσους δεν έχουν διαβάσει ιστορία πέραν από την καλουπωμένη ιστορία που μας σερβίρουν στα σχολεία μας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, ότι οι βυζαντινοί ήταν οι χειρότεροι διώκτες του ελληνισμού και ποτέ μα ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ως έλληνες! Ο Έλληνας για τους βυζαντινούς σήμαινε λάτρης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, και όσοι έλληνες στο βυζάντιο αυτοπροσδιορίζονταν ως έλληνες μαρτύρησαν στο βωμό της βυζαντινής θεοκρατίας. Ο Ελληνισμός εντός του Βυζαντίου επιβίωνε χωρίς καμιά εθνική υπόσταση, και κυνηγημένος. Επίσης, κανένας αυτοκράτορας του Βυζαντίου δεν ήταν Έλληνας, ακόμα και αυτός που περιμένουν να ξι-μαρμαρωθεί, μαζί και όλο το σόι Παλαιολόγοι είχαν όλοι καταγωγή Σλαυο-σαβοϊο-μικρασιατική.

Επίσης, το γεγονός ότι η επίσημη γλώσσα ήταν τα ελληνικά (αλλά και στην Ασία και στην Αίγυπτο τότε μιλούσαν ελληνικά) ήταν γιατί ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην ελληνική, εξυπηρετώντας την Θεοκρατία, βέβαια όλοι η ελίτ όπως θα την αποκαλούσαμε σήμερα, δεν μιλούσε ελληνικά αλλά λατινικά! Για αυτό το ότι επικράτησε η ελληνική γλώσσα για να διοικηθούν ολόκληρες οι εκτάσεις της αυτοκρατορίας δεν σημαίνει ότι οι λαοί είχαν ελληνικό ταμπεραμέντο! Είναι όπως για παράδειγμα την επικράτηση της Αγγλικής γλώσσας τότε αλλά και σήμερα σε αρκετές χώρες, δεν σημαίνει ότι οι Αυστραλοί ή Αμερικανοί είναι Βρετανοί στην συνείδηση ή στην καταγωγή...Επομένως, τους τελευταίους τρείς αιώνες της αυτοκρατορίας που πολλοί θεωρούν το Βυζάντιο ως ελληνοχριστιανικό, αυτό δεν σήμαινε ελληνική συνείδηση αλλά χριστιανισμός και ελληνική γλώσσα και τίποτα παραπάνω.

Οπόταν τα παραληρήματα των απανταχού Ελλήνων για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, θα είχαν τεράστια λογική και βάση αν διαμαρτυρόμαστε μαζικά και ρεαλιστικά ότι η Άγια Σοφιά είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς πράγμα που σημαίνει ότι όσα κράτη φιλοξενούν τέτοια μνημεία οφείλουν να διασφαλίζουν ότι η οικουμενική τους αξία δεν πρέπει να υπονομεύεται ότι και αν αυτό σημαίνει, συμπεριλαμβανομένης και της μετατροπής τους σε οίκο προσευχής! Όλα τα υπόλοιπα είναι αππώματα ανιστόρητων που ανατινάσσουν φουστανέλες από τα ερμάρια!

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ