ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Πώς μετριέται η επιτυχία;

Είναι επιτυχία να έχω πολλά χρήματα, αλλά την ίδια ώρα να αισθάνομαι ένα μεγάλο κενό;

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ο τρόπος να αξιολογήσουμε και να πούμε ότι κάποιος είναι επιτυχημένος είναι κοιτάζοντας το στάτους του, το πόσο πλούσιος είναι και το πόση δύναμη έχει να επηρεάζει καταστάσεις. Είναι όμως αυτό επιτυχία; Αν για παράδειγμα, εργάζομαι 12 ώρες την ημέρα, δεν μπορώ να ηρεμήσω και να απολαύσω στιγμές χαλάρωσης, αλλά την ίδια ώρα έχω ένα πολυτελές σπίτι, αυτοκίνητο και εξοχικό και κάποια χρήματα να περνώ καλά είναι αυτό επιτυχία; Είναι επιτυχία να έχω πολλά χρήματα, αλλά την ίδια ώρα να αισθάνομαι ένα μεγάλο κενό γιατί γύρω μου δεν έχω ανθρώπους που πραγματικά με εκτιμούν και αναζητούν την παρέα μου; Είναι επιτυχία να έχω δική μου επιχείρηση, να βγάζω αρκετά χρήματα αλλά όταν δεν τα προβάλλω όλα αυτά που έχω στα κοινωνικά δίκτυα είναι λες και δεν έχω καμία αξία; Είναι επιτυχία να θεωρείσαι παρουσιάσιμος, να σε προσκαλούν σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά στην ουσία κανένας να μην σε σέβεται κατά βάθος γιατί δεν έχεις κάτι πέρα από αυτό;

Πώς μετριέται λοιπόν η επιτυχία στη ζωή μας; Έχει να κάνει με αυτά που έχουμε και τα προβάλλουμε ασταμάτητα προς τα έξω; Έχει να κάνει με το χρήμα και τη δουλειά μας; Αυτά δεν είναι επιτυχία έστω και αν έχεις δουλέψει σκληρά για να τα αποκτήσεις. Η επιτυχία μας έγκειται στο βαθμό ελευθερίας που αισθανόμαστε και στο βαθμό ελευθερίας που δίνουμε στους γύρω μας. Αν μοναδικός στόχος είναι τι θα πουν οι άλλοι, ή πως θα επηρεάσει μια απόφαση μου την εικόνα μου και πώς θα το δουν και θα το ερμηνεύσουν οι γύρω μου τότε σημαίνει ότι η ελευθερία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αν μέσα σε όλα αυτά που ζούμε (καλή δουλειά, στάτους, χρήμα) στερείς την ελευθερία ανθρώπων άλλων γύρω σου αλλά και στον ευρύτερο σου κύκλο. Του στερείς την ελευθερία να πιστεύουν σε αυτά που θέλουν, να δρουν με τρόπο που έχει να κάνει με τις δικές τους αξίες και γενικότερα τους στερείς την δική τους ανάπτυξη τότε αυτό δεν είναι επιτυχία.

Το να επιλέγεις πώς να ξοδέψεις τα χρήματα σου και το χρόνο σου είναι δικαίωμα σου. Το να μοιράζεσαι τις ιδέες σου είναι και πάλι δικαίωμα σου. Και γίνεται ακόμα σημαντικότερο όταν αυτές οι επιλογές και δικαιώματα συνδέονται με ουσιαστικές αξίες που κουβαλάς. Το να μπορείς βέβαια να χρησιμοποιείς ότι πηγές έχεις στην διάθεση σου για να μπορούν άλλοι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα μαζί σου, δηλαδή να μπορούν να εκφράζουν τις ιδέες τους, να μπορούν να έχουν το χρόνο και το δικαίωμα να λειτουργούν αισθανόμενοι την ίδια ελευθερία αυτό είναι επιτυχία. Επιτυχημένος είναι αυτός που όταν στέκεται στο βάθρο της επιτυχίας δεν είναι μόνος. Είναι με ανθρώπους που τον εκτιμούν και τον σέβονται πραγματικά αλλά πάνω από όλα είναι με ανθρώπους που η δική σου επιτυχία δεν τους στέρησε καμία ελευθερία τους.

Η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ μόνη της και αν αυτό αισθάνεστε σημαίνει ότι στην προσπάθεια σας να επιτύχετε αυτά που θέλετε στερήσατε την ελευθερία ανθρώπων γύρω σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ