ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι και chunky πλεκτό
 

Πρότυπα αντι κηρύγμα

Αυτό που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς, είναι ότι προσπαθούν να διδάξουν αξίες στα παιδιά τους μέσα από τις συζητήσεις που κάνουν μαζί τους.

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Είναι πάρα πολλοί γονείς που παραπονιούνται για τα παιδιά τους, για διάφορα θέματα. Ότι είναι όλη μέρα στα κινητά σου και γενικά στις smart συσκευές τους. Παραπονιούνται ότι δεν ανοίγουν βιβλίο, δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και ότι ούτε λίγο πολύ είναι στην κόσμο τους. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό με τους έφηβους που θέλουν το χώρο τους και απολαμβάνουν τα πράγματα που τους αρέσει. Αυτό που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς, είναι ότι προσπαθούν να διδάξουν αξίες στα παιδιά τους μέσα από τις συζητήσεις που κάνουν μαζί τους. Αυτό όμως που ξεχνάνε ότι η καλύτερη διδασκαλία που ονομάζεται και παθητική μάθηση και είναι και ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά όσο είναι μικρά, αλλά και μεγαλώνοντας είναι μέσα από την παρατήρηση. Παρατηρώντας τα παιδιά μας τις συμπεριφορές μας κατανοούν τι είναι σημαντικό για εμάς και τι όχι, τι έχει δηλαδή αξία και τι έχει. Αν είσαστε όλη μέρα ως γονείς με μια οθόνη στο χέρι, μην απορείτε και που και τα παιδιά σας κάνουν ή θα κάνουν το ίδιο. Αν είσαστε όλη μέρα στο τηλέφωνο ή καπνίζετε ή δεν τρώτε υγιεινά μην απορείτε ότι ούτε τα παιδιά σας θα είναι! Αν δεν μας βλέπουν να διαβάζουμε βιβλία τότε πώς περιμένετε να τους αρέσουν τα βιβλία και να ξεκινήσουν να διαβάζουν;

Το σχολείο, οι φίλοι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι γονείς στο μεταφέρουμε στα παιδιά μας τι είναι σημαντικό και ποιες είναι οι αξίες μας. Και αυτό το πετυχαίνουμε με αποτελεσματικό τρόπο μέσα από τις πράξεις μας και όχι μέσα από κηρύγματα και παρατηρήσεις. Αν θέλουμε να γνωρίζουν τα παιδιά μας ποια πράγματα είναι σημαντικά στη ζωή ας τους το δείξουμε με τις πράξεις μας. Αυτές παρατηρούν και σε αυτές εστιάζουν την προσοχή τους και όχι στα λόγια μας. Για αυτό και είναι άκρως σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί. Η προσοχή μας πρέπει να στρέφεται σε αυτά που κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας. Αυτά θα κρατήσουν, αυτά θα κουβαλήσουν και αυτά θα παρουσιάσουν μπροστά μας αλλά και με τους γύρω τους. Ως γονείς έχουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε τις αξίες μας στα παιδιά μας. Να μεταφέρουμε την ηθική μας μέσα από τις συμπεριφορές μας. Οφείλουμε να είμαστε δυο και τρεις φορές προσεκτικοί σε ότι κάνουμε γιατί δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι σπέρνεις θερίζεις.

Έχουμε ευθύνη και τα κηρύγματα ποτέ δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ίσα ίσα πολλές φορές φέρνουν και το αντίθετο! Να είμαστε πρότυπα! Να είμαστε πρότυπα προς μίμηση, όχι προς αποφυγή! Και να βάζουμε όρια γιατί τα όρια προκαλούν ασφάλεια στα παιδιά και δεν τους δίνεται περισσότερη δύναμη στα χέρια τους από αυτήν που μπορούν να διαχειριστούν για την ηλικία τους!

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ