ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: knti φόρεμα, μπότες και μακρύ παλτό
 

Πράσινα σχολεία και πράσινα άλογα

Φαίνεται ότι τα παιδιά μας δεν επιστρέφουν, ακόμη, δυστυχώς, στο σχολείο τους μετά από έξι μήνες στο σπίτι

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Τελικά ανοίγουν ή δεν ανοίγουν τα σχολεία; Στην Κύπρο αυτό ακόμα είναι άγνωστο! Σήμερα είναι Σάββατο, υποτίθεται τα παιδιά μας ξεκινούν σχολείο σε δύο μέρες. Σε άλλες χώρες κάποια ήδη άνοιξαν ενωρίτερα, άλλα ανοίγουν σύντομα και στην Κύπρο όλα τα ιδιωτικά σχολεία ανοίγουν κανονικά, τα πλείστα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, ζηλεύω τις άλλες χώρες, όχι ,μονάχα, για την οργάνωση και την ετοιμότητα τους αλλά κυρίως που τα παιδιά και οι δάσκαλοι θα επιστρέψουν πίσω στα πράσινα σχολεία τους! Εμείς έχουμε πράσινα άλογα, πολύχρωμες φανφάρες, αντι-επαγγελματισμό, ανύπαρκτη οργάνωση και κλειστά σχολεία. Τα σχολεία μας θα παραμείνουν κλειστά όχι εξαιτίας της πανδημίας αλλά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της απουσίας ικανών ανθρώπων στο χώρο της παιδείας. Βουλιάζει η παιδεία μας, γιατί τόσα χρόνια χτίζουμε σχολεία με μίζες και ανοργανωσιά αντί με όραμα!

Επομένως, φαίνεται ότι τα παιδιά μας δεν επιστρέφουν, ακόμη, δυστυχώς, στο σχολείο τους μετά από έξι μήνες στο σπίτι. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με κάτι θρανία τριθέσια της κακιάς ώρας και προχειρότητες της τελευταίας στιγμής σε όλα τα επίπεδα είναι αυτά που μπαίνουν στην εξίσωση της κατάρρευσης της παιδείας. Επι της ουσίας, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η μόρφωση των παιδιών μας εξαρτάται από άθλιες μανούβρες αυτών που είναι επικεφαλείς στο αρμόδιο υπουργείο σε συνδυασμό με την αδιαφορία όσων αποτελούν το σώμα της παιδείας.

Επιτρέπεται σε μια τόσο σύγχρονη εποχή να εξαρτάται το άνοιγμα των σχολείων από τις καιρικές συνθήκες σ ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως το δικό μας; Δηλαδή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς κελσίου και απίστευτη υγρασία, τα παιδιά γιατί φοιτούν κανονικά; Γίνεται να μην έχουν θρανία, για υποτίθεται ψάχνουμε ξύλα στο παρά πέντε; Αλλά ας πιάσω τα πράσινα σχολεία που θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια στην Κύπρο, αλλά εδώ κανενός δεν ιδρώνει το αυτί του!

Πράσινα σχολεία, ο παράδεισος της μάθησης! Σχολεία με μηδέν έκθεση παιδιών και εκπαιδευτικών σε τοξικά είτε μέσα από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται και με καθημερινές εξετάσεις της ποιότητας του νερού από τις βρύσες. Στα πράσινα σχολεία, υπάρχει σύστημα εξαερισμού για εξασφάλιση υψηλής ποιότητας αέρα στις τάξεις. Έρευνες μάλιστα έδειξαν, ότι ο κακός εξαερισμός, σχετίζεται με τα ποσοστά περιστατικών άσθματος, λοιμώξεις τους αναπνευστικού αλλά και πονοκεφάλων, επίσης, έρευνες απέδειξαν ότι ο μειωμένος εξαερισμός σχετίζεται με την χαμηλή επίδοση των μαθητών και ότι ο καλός εξαερισμός των τάξεων καθώς και η ποιότητα του αέρα συνδέεται με την ταχύτητα που ολοκληρώνουν οι μαθητές τις ασκήσεις τους. Επιπρόσθετα, η ακουστική του χώρου της τάξης είναι εξίσου σημαντική όπως είναι και η διατήρηση μιας θερμοκρασίας στην οποία τα παιδιά θα αισθάνονται πολύ άνετα να λειτουργήσουν (ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζέστη). Έχουν ειδικά ταβάνια για την ακουστική του χώρου, και ο εξαερισμός είναι αθόρυβος, οι τάξεις είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο που απομονώνουν θορύβους για αυτό και η συγκέντρωση των μαθητών είναι καλύτερη. Ο φωτισμός είναι σημαντικός, μάλιστα έρευνες απέδειξαν ότι ο ικανοποιητικός φωτισμός μέσα από το φως που μπαίνει από μεγάλα παράθυρα αλλά και από ειδικά φωτιστικά οροφής βελτιώνει τις νοητικές δεξιότητες των παιδιών. Πράσινα σχολεία σημαίνει, βέβαια, τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε πλούσιους χώρους πρασίνου, και όχι μπετόν και χώμα όπως τα δικά μας σχολεία. Να μπορεί αυτός που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα να κοιτάξει από το παράθυρο και να μπορεί να απολαύσει πράσινο! Πράσινα σχολεία, σημαίνει σχολεία που διατηρούν την ενέργεια και δεν επιτρέπουν την άσκοπη σπατάλη.

Τα Ευρωπαϊκά κονδύλια είναι εκεί για την πράσινη οικονομία, η κυβέρνηση αν δεν απατώμαι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να ανακαινίζει κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία από ότι γνωρίζω, δεν ανήκουν στο κράτος αλλά τα νοικιάζουν. Να μου το θυμηθείτε αυτό θα είναι ένα νέο σκάνδαλο που θα μας απασχολήσει σύντομα. Για αυτό και προτείνω τα ευρωπαϊκά κονδύλια να επενδυθούν στα σχολεία μας και πουθενά άλλου προς το παρόν. Όλα ξεκινούν από την παιδεία των ανθρώπων.

Εδώ εμείς ψάχνουμε ακόμα ξύλα για θρανία, ενώ σε άλλες χώρες οι δάσκαλοι και οι μαθητές απολαμβάνουν ότι καλύτερο μπορούν να τους προσφέρουν τα πράσινα σχολεία. Έναν παράδεισο μέσα στον οποίο όχι μονό, αποκτούν γνώσεις, αλλά την ίδια ώρα καλλιεργούν την συνείδηση τους για το σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και το όραμα τους για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός κράτους που εξασφαλίζει ποιότητα και ασφάλεια στους πολίτες του.

Αυτά συμβαίνουν όταν εστιάζεις στον πολίτη και το περιβάλλον και όχι στο βόλεμα ανίκανων και στην τσέπη τους…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια σε αυτή την δύσκολη εποχή είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη του εαυτού ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Η τέχνη Kintsugi

Η τέχνη Kintsugi

Η τέχνη Kintsugi αυτό που συμβολίζει είναι ότι κανένας δεν είναι τέλειος, σημασία έχει ο τρόπος ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Θρανίο

Είμαστε μια βδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων και συζητάνε για θρανία.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ