ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Πόσο fake;

Πώς απαλλασσόμαστε από τις fake ειδήσεις;

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Εδώ και πάρα πολύ καιρό μπήκαν στη ζωή μας τα «fake news», “ψεύτικες ειδήσεις», κάποιοι θα πουν ότι υπήρχαν από πάντα και θα έχουν απόλυτο δίκαιο σε αυτό. Νομίζω ότι αυτό που έκανε τις «fake ειδήσεις» να παίρνουν διαστάσεις και να κατακλύζουν τις ζωές μας χωρίς πλέον να μπορούμε να διακρίνουμε την ορθότητα τους, είναι κυρίως οι διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων που έχουν τα διάφορα κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και εφημερίδες και τα οποία, βεβαίως, στοχεύουν στην έλξη και στην επισκεψιμότητα των χρηστών - διαδικασία που μεταφράζεται σε αριθμούς και οικονομικό όφελος. Εξυπηρετούν δικές τους ατζέντες οι οποίες τυχαίως κάθε φορά ευθυγραμμίζονται με τις εκάστοτε ατζέντες των κυβερνήσεων αποκτώντας ως αντάλλαγμα την δύναμη να προκαλούν φόβο ή ακριβώς το αντίθετο συναίσθημα στο λαό, εμβολιάζοντας σοβαρές ειδήσεις ως ασήμαντες. Οι fake ειδήσεις στοχεύουν στην αμυγδαλή μας. Η αμυγδαλή με απλά λόγια είναι ο πρώτος μας εγκέφαλος ο οποίος κυριεύεται και αντιδρά με βάση τα συναισθήματα και όχι τη λογική. Ευτυχώς, η παγκοσμιοποίηση μάς βοήθησε σε κάποιο βαθμό, να αντιληφθούμε τις όψεις που μπορεί να έχει μια είδηση και τα κριτήρια που την κάνουν αξιόπιστη ή σκουπίδι που γαργαλά την αμυγδαλή μας.

Αυτό που παρατηρούμε να συμβαίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι ο κόσμος είναι λες και κάθεται μέσα σ ένα «roller coaster», ένα τρενάκι του τρόμου στο λούνα παρκ που πότε ανεβαίνει πολύ ψηλά προκαλώντας το φόβο της πτώσης και πότε προχωρά σε ευθεία στις ράγες δημιουργώντας ανακούφιση. Αυτό είναι που δημιουργούν οι fake ειδήσεις, την ψευδαίσθηση ότι καταρρέουμε και μετά την ψευδαίσθηση ότι πλέουμε σε πελάγια ηρεμίας καθησυχασμένοι και ευνοημένοι. Η πραγματική αλήθεια, όμως, είναι ότι η ύπαρξη των fake ειδήσεων δεν είναι ανεξάρτητη από την ύπαρξη των fake πολιτικών. Fake ειδήσεις και fake πολιτικοί πάνε πακέτο, συνοδευόμενοι με τις fake δήθεν προσπάθειες να βελτιώσουν το κράτος και τις δομές του. Με τον λαϊκισμό, με τους fake άριστους, με το fake ενδιαφέρον και τις fake συγκινήσεις. Ζούμε σε μια εποχή που η διοίκηση της χώρας αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες και στημένες πόζες αντί με αξιολόγηση και εκτίμηση της ουσίας. Επομένως, πρώτα οι fake πολιτικοί και εμείς οι ίδιοι με την ανοχή μας αλλά και την ρηχότητα που μας χαρακτηρίζει ενισχύουμε όλο αυτό το ψέμα. Ίσως γιατί μας βολεύει και ξέρουμε πολύ καλά ότι σε αυτό τον τόπο το ξε-βόλεμα δεν είναι στο λεξιλόγιο μας.

Πώς απαλλασσόμαστε από τις fake ειδήσεις; Ο καλύτερος τρόπος, είναι αντί να εστιάζουμε στην είδηση (ψευδή ή όχι) να εστιάζουμε στις πράξεις και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να δούμε άμεσα από τους αρμόδιους αξιωματούχους. Ας πάρουμε ένα θέμα, ας πούμε το μεταναστευτικό, που είναι τόσο επίκαιρο. Τι έγινε μέσα από τις fake ειδήσεις των ημερών και ποιοι εξυπηρετούνται από τέτοιες δήθεν ειδήσεις; Αυτό που έγινε είναι ότι μοιράστηκε ο λαός σε δυο, υιοθετώντας με αφελέστατο τρόπο ότι όλοι οι μετανάστες έχουν λευκό ποινικό μητρώο ή όλοι οι πρόσφυγες είναι τζιχατιστές. Θα έπρεπε λοιπόν να αψηφήσουμε αυτές τις πληροφορίες και να απαιτούμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τους πρόσφυγες που έχουν λευκό ποινικό μητρώο αλλά την ίδια ώρα και την απέλαση για όσους υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι εγκληματίες. Επομένως οι fake ειδήσεις εξυπηρετούν πολλαπλά συμφέροντα που σε καμία περίπτωση δεν παίρνουν τον τόπο μπροστά γιατί οι αξιωματούχοι ενισχύονται από τις αντιδράσεις της κοινωνίας και ακουμπούν πίσω αντί να δημιουργήσουν ένα πλάνο και τα βήματα της εκτέλεσης του.

Επομένως, η κοινωνία, σε κάθε είδηση αληθινή ή ψεύτικη οφείλει να απαιτεί μια σειρά από ενέργειες από τους αρμόδιους αξιωματούχους, από την άλλη οι πολιτικοί αυτού του τόπου είναι καιρός να σοβαρευτούν να κόψουν τις πόζες, τις αγκωνιές, τις φανφάρες, τα τσάγια και συμπάθεια, τις δήθεν επισκέψεις και τις αθλιότητες βάζοντας σε κίνδυνο την χώρα και το λαό της και να ασχοληθούν με τη ουσία γιατί μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από ότι μας βλάπτει και μας κρατά στάσιμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
fake news  |  blog  |  ειδήσεις  | 

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ