ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι και chunky πλεκτό
 

Πένθος και συμπεριφορές

Η καλύτερη στήριξη είναι η ακρόαση.

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι πενθούντες αισθάνονται μεγάλη μοναξιά μετά την απώλεια. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, ο ένας είναι ότι οι ίδιοι κλείνονται στον εαυτό τους γιατί είναι ο τρόπος τους να διαχειριστούν την απώλεια, καθώς και το γεγονός ότι δεν θέλουν να προκαλούν την λύπηση των γύρω τους. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το κοινωνικό τους δίκτυο απομακρύνεται από αυτούς γιατί κάποιοι αισθάνονται, όσο και αν σας ακούγεται παράξενο, ότι ο θάνατος είναι κάτι μεταδοτικό. Ο τρίτος λόγος είναι γιατί πολλοί άνθρωποι όταν κάποιος στο περιβάλλον τους βιώσει μια απώλεια δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν. Πολλές φορές ακούς κόσμο να λέει, «θέλω να πάρω τηλέφωνο να δω πως είναι αλλά δεν ξέρω τι να πω;» ή «θέλω να πάω να τον επισκεφθώ αλλά δεν ξέρω αν θέλει να δει κάποιον;». Όταν πενθεί ένας άνθρωπος, είναι σημαντικό να μην αισθάνεται μόνος μέσα σε αυτό το Γολγοθά της απώλειας που βιώνει. Ακόμα και αν επιθυμεί να είναι μόνος του είναι σημαντικό, να του εκφράσουμε ότι είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί και αν είναι εντάξει μαζί του θα τηλεφωνούμε κάθε τόσο για να τον ακούμε και θα περνούμε από το σπίτι κάθε τόσο για να δούμε αν χρειάζεται να του πάρουμε οτιδήποτε ή ακόμα και να του πάρουμε κάτι είτε φαγητό είτε κάτι άλλο για να αισθανθεί την έμπρακτη συμπαράσταση μας και παρουσία!

Στην ερώτηση «και τι θα του πω όταν τον δω;», μια ερώτηση που βασανίζει τον περισσότερο κόσμο όταν θα στηρίξει έναν πενθούντα, για αυτό και το αποφεύγει, η απάντηση είναι μια και είναι πολύ απλή. Όταν πενθεί κάποιος δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τι θα του πεις, ούτε βοηθάει πουθενά, εκτός αν ο ίδιος αναζητήσει να του πεις πράγματα. Ο πενθούντας χρειάζεται να μιλήσει για αυτή την απώλεια. Χρειάζεται να εκφράσει αυτά που αισθάνεται για αυτό που συνέβη. Όμως αυτό που θα τον βοηθήσει να μαλακώσει έστω και για λίγο ο πόνος μέσα του είναι να τον ρωτήσετε για το άτομο που έχασε και συγκεκριμένα ποιες στιγμές μπορεί να φέρει στο μυαλό του με αυτό το άτομο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει πολλές από τις όμορφες στιγμές που έζησε με αυτό το άτομο. Του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει την αγάπη του για αυτό το άτομο, να τιμήσει με τις αναμνήσεις του όλα όσα ήταν αυτό το άτομο και γιατί ήταν μοναδικό για τον ίδιο και έτσι να του δοθεί μέσα από αυτή τη συζήτηση να συνδεθεί, με ένα διαφορετικό τρόπο, έστω και νοερά μέσα από τις αναμνήσεις με τη χαρά αυτών των στιγμών που έζησαν μαζί.

Επομένως, όταν κάποιο πολύ κοντινό μας άτομο πενθεί, δεν είναι το τι θα πείτε που έχει σημασία, αλλά τι θα ρωτήσετε αλλά και ο χρόνος που θα αφιερώσετε για να ακούσετε όλα όσα σκέφτεται, αισθάνεται, θυμάται από τη ζωή του με τον άνθρωπο που έχασε. Η καλύτερη στήριξη είναι η ακρόαση. Κανένας που πενθεί δεν χρειάζεται κάποιον να του μιλά, αλλά να τον ακούει, να τον ακούει και να τον αισθάνεται κοντά!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ