ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: mini φούστα, πουκάμισο και mules
 

Να πολλαπλασιάζουμε και όχι να μηδενίζουμε

Όταν πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες των γύρω μας γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και εμείς και οι άλλοι

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Αν σας ρωτούσα πότε έχετε δώσει το 150% των δυνατοτήτων σας στη δουλειά σας, στη σχέση σας ή αλλού είμαι βέβαιη ότι οι απαντήσεις σας θα σχετίζονται με ανθρώπους που πίστεψαν σε εσάς, με καταστάσεις που πιστεύατε και εσείς πολύ στον εαυτό σας, με ανθρώπους που σας έδειξαν εμπιστοσύνη και δεν αμφέβαλλαν ούτε λεπτό για το αν θα τα καταφέρετε ή όχι. Με ανθρώπους που δεν σας έλεγχαν συνέχεια ή που σας κατέκριναν για τα λάθη σας. Κάθε άλλο, με αυτούς τους ανθρώπους αισθάνεστε ότι με τη βοήθεια τους θα μάθετε από τα λάθη σας και θα γίνετε καλύτεροι. Επομένως, υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας, μπορεί να είναι οι γονείς μας, οι διευθυντές μας, οι σύντροφοι μας ή κάποιοι φίλοι μας που έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες μας αντί να μας τις μηδενίζουν. Βέβαια, και αυτοί που μας τις μηδενίζουν δεν ξυπνούν το πρωί και σκέφτονται πώς θα μας κάνουν σήμερα την ζωή μας κόλαση (ελπίζω βέβαια!). Μπορεί να ισχύει και το ανάποδο, όμως, να είμαστε εμείς αυτοί που πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες των γύρω μας ή και άθελα μας να τις μηδενίζουμε χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε! Ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Ας πάρουμε, μια μητέρα, η οποία δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του παιδιού της, ενώ το παιδί της είναι σε ηλικία που μπορεί να μάθει να τα δένει μόνο του. Ενώ για τη μητέρα αυτό μπορεί να ερμηνεύεται ως φροντίδα, για ένα παιδί μπορεί να ερμηνεύεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά της μητέρας του ότι το ίδιο μπορεί να καταφέρει να δέσει τα κορδόνια του μόνο του. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην δουλειά, αν έχουμε την ευθύνη μιας ομάδας, και αντί να τους επιτρέψουμε να σκεφτούν οι ίδιοι λύσεις σ ένα πρόβλημα που προκύπτει τους λέμε τι πρέπει να κάνουν. Αυτό μπορεί για αυτόν που είναι υπεύθυνος της ομάδας να το θεωρεί στήριξη της ομάδας, από την άλλη για την ομάδα μπορεί να δίνει το μήνυμα ότι μόνο ο υπεύθυνος είναι ικανός να λύσει αυτό το πρόβλημα, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη τους, γιατί δεν τους ενθαρρύνει να σκεφτούν λύσεις οι ίδιοι τις λύσεις για αυτό το πρόβλημα.

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες των γύρω μας δεν πρέπει να ξεκινούμε ποτέ με την πεποίθηση ότι εμείς γνωρίζουμε περισσότερα και θα το κάνουμε καλύτερα από αυτούς ή ότι αυτοί δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς εμάς. Μια τέτοια πεποίθηση, προφανώς θα φέρει τέτοιο αποτέλεσμα και μετά θα εκνευριζόμαστε που οι γύρω μας εξαρτώνται από εμάς. Για να μπορέσουν οι γύρω μας να είναι ανεξάρτητοι, και να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό πρέπει να πιστέψουμε ότι έχουν τις δυνατότητες και ότι θα τα καταφέρουν. Στο τέλος της ημέρας, τι νόημα έχει να αναπτύσσει κανείς τις ικανότητες του χωρίς να αναπτύσσει και όλων όσων είναι γύρω τους. Αφού αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους εργάζεται, συνεργάζεται στην καθημερινότητα του ή είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συζεί κανείς (παιδιά, σύντροφοι, σύζυγοι).

Όταν πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες των γύρω μας γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και εμείς και οι άλλοι!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια σε αυτή την δύσκολη εποχή είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη του εαυτού ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ