ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Μεγάλη υπόθεση να μπορείς να ακούς

Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι όντως να εστιάσω την προσοχή μου στον συνομιλητή μου

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Ο περισσότερος κόσμος σήμερα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Οι πλείστοι ξεκινούν να κάνουν κάτι και εντός 5 λεπτών η προσοχή τους θα αποσπαστεί τόσες πολλές φορές, είτε από τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών που έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα, είτε εξαιτίας ειδοποιήσεων για την άφιξη νέων email στο inbox τους κλπ. Δεν είναι μόνο θέμα έλλειψης προσοχής, αλλά μιας, κιόλας, τάσης που έχουμε να βιαζόμαστε. Να βιαζόμαστε στους δρόμους, να μην αντέχουμε όποιο αυτοκίνητο είναι μπροστά μας που ο οδηγός του κινείται σε αργούς ρυθμούς. Κάπου κιόλας διάβαζα ότι στα microwave των γραφείων παρατηρείται το φαινόμενο των 10 δευτερολέπτων στην οθόνη τους, όπου οι περισσότεροι σταματάνε το ζέσταμα του φαγητού τους πιο νωρίς από τον χρόνο που είχαν ορίσει αρχικά.

Σε αυτή λοιπόν την βιασύνη και την απόσπαση της προσοχής μας, δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε πραγματικά να ακούσουμε τον συνομιλητή μας. Ακούω πραγματικά, σημαίνει ότι επιτρέπω χρόνο ή αφιερώνω χρόνο να ακούσω τι έχει να μου πει κάποιος. Αυτό το αφιερώνω χρόνο σημαίνει, πραγματικά δεν έχει τίποτα που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μου από το να ακούσω ότι έχει να μου πει ο συνομιλητής μου. Αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι 5 λεπτά, 10 λεπτά, μια ώρα, δεν έχει και τόση σημασία πόσος χρόνος είναι αυτός. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι όντως να εστιάσω την προσοχή μου στον συνομιλητή μου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε και να ακούσουμε πραγματικά. Ένας τρόπος είναι να επαναλαμβάνουμε κάποια από αυτά που μας είπε ο συνομιλητής μας, όχι σε μορφή περίληψης, αλλά τα ακριβή λόγια ή λέξεις που χρησιμοποίησε ο συνομιλητής μας. Όταν το κάνουμε αυτό, μας βοηθά να ακούσουμε κάτι χωρίς να προσθέσουμε μια δική μας εντύπωση για αυτό που ακούσαμε ή ένα δικό μας αίσθημα για αυτό που ακούσαμε. Μας βοηθά ως ακροατές να ακούσουμε χωρίς να κρίνουμε ή να ξυπνάει μια δική μας γνώση, ιδέα ή εμπειρία. Όταν λέω να επαναλάβουμε τα λόγια του συνομιλητή μας δεν εννοώ σαν παπαγάλοι αλλά με τρόπο που να μπορούμε να πάρουμε ακόμα μεγαλύτερη πληροφόρηση για το θέμα για το οποίο μας μιλά ο συνομιλητής μας ή με τρόπο που να μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τι θέλει ακριβώς να μας πει, τι σκέφτεται και τι αισθάνεται για αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μοιράζεται μαζί μας την δυσκολία του να οργανώσει το χρόνο του λέγοντας μας «δεν έχω αρκετό χρόνο κλπ». Αν εμείς επαναλάβουμε αυτές τις λέξεις και προσθέσουμε και μια διευκρινιστική ερώτηση μπορεί να βοηθήσουμε αυτό το άτομο να δομήσει την σκέψη του περισσότερο και την ίδια ώρα να του «αποδείξουμε» ότι πραγματικά είμαστε μαζί του και η προσοχή μας είναι στραμμένη επάνω του. Η ερώτηση θα μπορούσε να είναι « Ακούω να λες ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο, μπορείς να μου το εξηγήσεις περισσότερο;»

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο όταν ακούμε πραγματικά, είναι η σιωπή. Η σιωπή είναι χρυσός! Σε μια ομάδα ατόμων που συζητά, προσπάθησε να είσαι ο τελευταίος που θα μιλήσεις αφού πραγματικά τους ακούσεις όλους. Προσπάθησε να μην διακόψεις τον συνομιλητή σου ακόμα και αν θες να κάνεις ερώτηση. Επέτρεψε χρόνο να ξεδιπλώσει ο συνομιλητής σου τις σκέψεις του. Όταν το κάνουμε αυτό, αυτόματα δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον συνομιλητή σου και σ ’εσένα και αυτή η εμπιστοσύνη είναι άκρως σημαντική για την όποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σας, φιλική, συντροφική, συναδελφική!

Μεγάλη υπόθεση να ακούμε γιατί όταν ακούμε κτίζουμε γέφυρες και συνδέσεις και το κυριότερο δημιουργούμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ