ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Καθαρότητα και αυτογνωσία

Τι σκέφτομαι σημαίνει να ακούσω την εσωτερική φωνή μου, τί μου λέει; Πόση αλήθεια υπάρχει σε όλα όσα μου λέει;

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Θα ξεκινήσω με μία ιστορία. Σε μια γειτονιά, μια γυναίκα κοίταζε από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας της και παρατήρησε ότι στο απέναντι σπίτι απλώνουν λερωμένη μπουγάδα. Στεκόταν εκεί στο παράθυρο και παρατηρούσε απέναντι και σχολίαζε στο σύζυγο της ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί στο απέναντι σπίτι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα ρούχα που απλώνουν μετά από πλύσιμο είναι λερωμένα. Για μέρες σκεφτόταν αν θα ήταν καλό να πάει να τους μιλήσει και να τους υποδείξει ότι τα ρούχα τους δεν πλένονται καλά. Οι γείτονες συνέχισαν να απλώνουν λερωμένες μπουγάδες και η γυναίκα στεκόταν στο παράθυρο με την ίδια απορία. Ένα πρωί πριν φύγει για την δουλειά της κοίταξε έξω από το παράθυρο και με έκπληξη παρατήρησε ότι η μπουγάδα που απλώθηκε για στέγνωμα ήταν καθαρή! Φωνάζει στο σύζυγο της για να μοιραστεί μαζί του το γεγονός ότι οι γείτονες μάλλον ανακάλυψαν τι πήγαινε λάθος με το πλυντήριο τους! Ο σύζυγος της γυρνάει και της λέει: « Η μπουγάδα τους ήταν πάντοτε καθαρή, χθες το απόγευμα ήρθε το συνεργείο και μας καθάρισε τα τζάμια».

Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της ιστορίας; Ότι πολλές φορές αυτό που εμείς βλέπουμε ως πρόβλημα στους άλλους μπορεί να ξεκινάει από ένα δικό μας πρόβλημα, ή ένα δικό μας θέμα που μας απασχολεί. Είναι βέβαια αποδεδειγμένο, ότι όταν η προσοχή μας στρέφεται στη δική μας εσωτερική φωνή, αυτήν, δηλαδή που κουβαλούμε όλοι μας, τότε πολύ δύσκολα μπορούμε να εστιάσουμε και να ακούσουμε στην φωνή που είναι έξω από εμάς, δηλαδή του συνομιλητή μας, όποιος και να είναι αυτός (παιδί, σύντροφος, συνάδελφος, συγγενής κοκ). Πώς μπορούμε λοιπόν να καθαρίσουμε «τα δικά μας λερωμένα τζάμια»; Η σημαντικότερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας. Και αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί από εσάς στο άκουσμα αυτής της λέξης κάνετε διάφορους μορφασμούς γιατί πλέον ως λέξη έγινε όπως την καραμέλα που πιπιλούν όλοι στο στόμα τους. Ας δούμε όμως, τα δυο βήματα αυτής της αυτογνωσίας που δεν σχετίζεται με το διαλογισμό, ή με ταξίδια περιπέτειας σε ναούς της Ινδίας και αλλού για να μπορέσει κανείς να ξεκινήσει να γνωρίζει περισσότερο τον εαυτό του.

Δυο απλές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να καθαρίσετε τα δικά σας «λερωμένα τζάμια» είναι: 1. Τι σκέφτομαι; 2. Τι αισθάνομαι.

Τι σκέφτομαι σημαίνει να ακούσω την εσωτερική φωνή μου, τί μου λέει; Πόση αλήθεια υπάρχει σε όλα όσα μου λέει; Ποια είναι η πραγματικότητα; Σε τι με εξυπηρετούν αυτές οι σκέψεις; Σε τι με βοηθάνε; Με αναστατώνουν ή με κάνουν να αισθάνομαι καλά;

Τι αισθάνομαι εκείνη την στιγμή; Ο Dan Siegel καθηγητής Ψυχιατρικής στο UCLA ο οποίος στην έρευνα του ασχολήθηκε και ασχολείται με την ευσυνειδητότητα και την αυτογνωσία είπε ότι όταν μπορείς να ονομάσεις το συναίσθημα που σε διακατέχει τότε μπορείς να το ελέγξεις “Name it to tame it”. Στην ίδια γραμμή και ο Ψυχολόγος David Rock είχε πει ότι όταν αισθανόμαστε ένταση και στρες μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% το στρες μας μονάχα με το να παρατηρήσουμε τι αισθανόμαστε και να του δώσουμε όνομα όπως πχ «αισθάνομαι θυμό, αισθάνομαι απογοήτευση κοκ».

Επομένως, το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε όταν αναφερόμαστε σε κάτι δυσάρεστο έξω από εμάς, είναι να εστιάσουμε στις δικές μας σκέψεις και στα δικά μας συναισθήματα, να δούμε πόση αλήθεια και πραγματικότητα έχουν μέσα οι σκέψεις μας, πόση υπερβολή και τότε να επιλέξουμε τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης.

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ