ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Η ζωή δεν είναι παιχνίδι

Eνα κράμα εκφοβισμού και ενός αμφιλεγόμενου διαδικτυακού παιχνιδιού είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 13χρόνου παιδιού.

Συμβαίνουν τόσα πολλά άσχημα εδώ και πολύ καιρό γύρω μας. Δεν ξέρω αν είναι φαινόμενα της εποχής, δεν είμαι βέβαιη κιόλας, ότι όλη αυτή η περίοδος που διανύουμε με τον φόβο να ασθενήσουμε, το φόβο μετάδοσης αλλά και τους περιορισμούς των ελευθεριών δεν μας έχει επηρεάσει το μυαλό.

Θα σταθώ σε αυτό το συμβάν που έγινε τις προάλλες σε ιδιωτικό σχολείο της Λεμεσού, όπου ένα κράμα εκφοβισμού και ενός αμφιλεγόμενου διαδικτυακού παιχνιδιού είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 13χρόνου παιδιού. Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι ένα 15χρονο παιδί σχεδίασε και εκτέλεσε απόπειρα φόνου ενός παιδιού. Ποιο υγιές μυαλό κάνει κάτι τέτοιο; Δεν γνωρίζω πολλά για το διαδικτυακό αυτό παιχνίδι, εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να είσαι 13 χρονών και πάνω για να δικαιούσαι να παίξεις, είναι ένα παιχνίδι όπου οι χαρακτήρες του σκοτώνει ο ένας τον άλλο και φαντάζομαι νικητής θεωρείται αυτός που σκότωσε τους περισσότερους…Δεν έχει μέσα σκηνές από αίμα, αλλά μόνο σκοτωμούς. Καταλαβαίνω επίσης ότι ένα παιδί μπορεί να εξαρτηθεί σε αυτό (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα σχεδόν τα παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα) και να ξοδεύει αρκετά χρήματα για να μπορεί να προχωρά στάδια και να πετυχαίνει τους στόχους του παιχνιδιού.

Αυτό λοιπόν που συνέβηκε, δεν είμαι σε θέση να το ερμηνεύσω γιατί δεν έχω αρκετή πληροφόρηση. Απλά παγώνω στην ιδέα ότι ένα παιδί, μπήκε σ ένα σχολείο έχοντας στην τσάντα του ένα τσεκούρι και μόλις εντόπισε το άλλο παιδί του το κάρφωσε στο κεφάλι λες και ήταν μια fortnite σκηνή σε παιχνίδι χωρίς συνέπειες. Με πόση ευκολία μπορεί ένα παιδί να σκοτώσει ένα άλλο παιδί ως σαν να έπαιζε ένα διαδικτυακό παιχνίδι; Τι συμβαίνει στην κοινωνία μας; Αν αυτός ο έφηβος «δολοφόνος» δεν έχει συμπτώματα αντικοινωνικής διαταραχής και αν δεν μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με ανισόρροπους γονείς τότε τι υπάρχει εκεί που τον ώθησε σε ένα τέτοιο έγκλημα; Μπορεί ένα διαδικτυακό παιχνίδι να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό ένα έφηβο που να αρχίσει να σχεδιάζει φόνους συνομήλικων του που δεν συμπαθεί; Αυτό και αν είναι ένα τρομακτικό ερώτημα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε ως γονείς οφείλουμε να δράσουμε άμεσα. Επιβάλλεται να αφιερώσουμε χρόνο για να γνωρίζουμε τι παιχνίδια παίζουν τα παιδιά μας, να αντιληφθούμε τι τους αρέσει σε αυτά τα παιχνίδια και μετά να συζητούμε πολύ συχνά μαζί τους και να εκμαιεύουμε τις σκέψεις τους. Εξίσου σημαντικό να κουβεντιάζουμε με τα παιδιά μας και να διαχωρίζουμε το παιχνίδι από την ίδια τη ζωή και την πραγματικότητα. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι να πυροβολούμε. Στη ζωή οι πράξεις μας έχουν συνέπειες, όταν σκοτώνεις κάποιον, το θύμα χάνει τη ζωή του, οι αγαπημένοι του βυθίζονται σε αβάσταχτο πόνο, ενώ ο θύτης βιώνει τις συνέπειες της φυλάκισης αλλά και της τεράστιας απογοήτευσης των δικών του αγαπημένων. Αυτές τις συνέπειες κανένα παιχνίδι δεν θα τις δείξει για αυτό εμείς ως γονείς οφείλουμε να το κάνουμε συστηματικά και επίμονα.

Αυτό το παιδί είναι μονάχα 15 χρονών και καταδίκασε τον εαυτό του. Αυτό που έκανε θα τον ακολουθεί δυστυχώς, για πάντα στη ζωή του. Το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι σε αυτό το κράτος δεν θα μάθει ποτέ από αυτό το τεράστιο του λάθος για τον απλούστατο λόγο ότι οι δομές στην Κύπρο είναι ανύπαρκτες για ανήλικους παραβάτες. Δεν υπάρχουν αναμορφωτήρια μέσα από τα οποία ένας έφηβος παραβάτης μπορεί να συνειδητοποιήσει το έγκλημα που διέπραξε, να υποστεί την τιμωρία αλλά την ίδια ώρα να αναπτυχθεί και να γίνει ένα υγιές σκεπτόμενο άτομο όπου με την στήριξη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και δασκάλων θα αντιληφθεί το σεβασμό στον συνάνθρωπο και στους νόμους.

Απλά παγώνω στην ιδέα ότι ένα παιδί, μπήκε σ ένα σχολείο έχοντας στην τσάντα του ένα τσεκούρι και μόλις εντόπισε το άλλο παιδί του το κάρφωσε στο κεφάλι λες και ήταν μια fortnite σκηνή σε παιχνίδι χωρ

Η ζωή δεν είναι παιχνίδι, να είστε κοντά στα παιδιά σας, οι εποχές είναι δύσκολες και ο ιός τις κάνει ακόμη πιο πολύπλοκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ