ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν τι σημαίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να είναι άριστο και τι σημαίνει να είναι τέλειο

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Κάπου είχα διαβάσει ότι η τελειομανία είναι η δικαιολογία για να μην κάνεις κάτι ποτέ πολύ καλά! Η τελειότητα είναι άπιαστη, ανέφικτη. Δεν είναι μόνο ανέφικτη αλλά στην κυριολεξία ξοδεύεται πάρα πολύς από το χρόνο μας  άδικα. Ο χρόνος που χρειαζόμαστε να κάνουμε κάτι με άριστο τρόπο είναι πολύ λιγότερος από το χρόνο που θα ξοδέψουμε προσπαθώντας να κάνουμε κάτι τέλεια. Όσοι έχετε στο περιβάλλον σας άτομα που αποκαλούν τους εαυτούς τους τελειομανείς παραπονιούνται για την έλλειψη χρόνου και ότι οι προθεσμίες να παραδώσουν κάτι δεν τους αρκούν. Επίσης, θα παρατηρήσετε ακόμα ότι βιώνουν έντονο στρες και πολλές φορές είναι χαμένοι και πνιγμένοι μέσα σε άπειρες πληροφορίες που μάζεψαν για το θέμα που πρέπει να ετοιμάσουν μια έκθεση ή ένα έγγραφο κλπ. Αν τους ρωτήσεις γιατί το κάνουν αυτό θα σου απαντήσουν ότι δεν θέλουν να κάνουν κάτι με επιπόλαιο και πρόχειρο τρόπο. Λες και ότι αν το κάνεις με άριστο τρόπο ή πάρα πολύ καλά είναι λες και παρέδωσες μια πρόχειρη δουλειά!  

Κάντε ένα πείραμα αν έχετε τέτοιους ανθρώπους γύρω σας πείτε τους να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Όταν το ξεκινήσουν θα παρατηρήσετε σε μια στιγμή ότι θα εντοπίσουν κάτι που δεν το έκαναν «όσο καλά θα έπρεπε» με τα δικά τους κριτήρια πάντα, και όταν συμβεί αυτό θα σου πουν δεν θα το ξαναδοκιμάσω αυτό και θα επιστρέψουν στη ζώνη που αισθάνονται ασφαλείς, δηλαδή να κάνουν αυτά που ξέρουν. Αποφεύγουν να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα γιατί χρειάζονται πάρα πολλές ώρες και όταν αισθανθούν ότι δεν γίνεται με τον τρόπο που για αυτούς είναι ο τέλειος τα παρατάνε Αυτός είναι ένας πολύ βασανιστικός φαύλος κύκλος και πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται τεράστια πίεση και άγχος. Εξαιτίας της τελειομανίας αυτής, πολλές φορές δεν διαμοιράζουν τη δουλειά στην ομάδα γιατί δεν θα την φέρουν εις πέρας όπως θα ήθελαν οι ίδιοι, δηλαδή στην εντέλεια! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φορτώνονται περισσότερες ευθύνες που σημαίνει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας με αποτέλεσμα να φθάνουν στην επαγγελματική εξουθένωση και να θέλουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους χωρίς να μπορούν να αναγνωρίσουν τη δική τους μερίδα ευθύνης σε αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν τι σημαίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να είναι άριστο και τι σημαίνει να είναι τέλειο. Να ξεχωρίσουν τι χρειάζεται να πράξουν για να είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς τους άριστο και να συνειδητοποιήσουν πόσος χρόνος κερδίζεται (περισσεύει) από το να στοχεύουν στην αριστεία και όχι στην τελειότητα και να μοιράζουν τις ευθύνες και το φόρτο της δουλειάς. Βέβαια, χρειάζεται πολλή δουλειά με τον εαυτό τους να το πετύχουν αυτό και χρειάζεται να εμπιστευθούν την ομάδα τους ότι είναι ικανή να φέρεις σε πέρας την δουλειά.

Η επιτυχία δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με την τελειομανία. Αυτή είναι μια λανθασμένη ερμηνεία. Η επιτυχία συνδέεται με τα στάνταρτ που θέτει κάποιος, με τους έξυπνους στόχους που διαμορφώνει ένα άτομο, καθώς και το πλάνο του για πως θα επιτύχει αυτούς τους στόχους. Η επιτυχία δεν συνδέεται με το να είναι όλα άψογα, η επιτυχία συνδέεται με το να κάνω κάτι άριστα. Ο στόχος δεν είναι η τελειομανία αλλά η αριστεία σε αυτά που κάνουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ