ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Η ψευδαίσθηση του χρόνου

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Στις συνομιλίες μας καθημερινά επικαλούμαστε είτε την έλλειψη χρόνου για να δικαιολογήσουμε όσα δεν μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα μας είτε την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου για τις διάφορες δραστηριότητες που κάνουμε. Ο χρόνος από μια έννοια είναι υποκειμενικός, από μια άλλη όμως είναι μια πραγματικότητα που πολλές φορές δεν θέλουμε να αντιληφθούμε. Σε αυτή τη ζωή δεν έχουμε ατελείωτο χρόνο μπροστά μας, αν και οι πλείστοι ζουμε και δρούμε στη βάση αυτής της ψευδαίσθησης, επιτρέποντας έτσι να χάνεται το εδώ και τώρα, το παρόν που είναι το μόνο δεδομένο που έχουμε. Η έννοια χρόνος θεωρώ ότι εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα. Ότι δεν έχουμε άπειρο χρόνο στην διάθεση μας σε αυτή την ζωή. Η συνειδητοποίηση αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να θέσουμε τις προτεραιότητες μας και τα ενδιαφέροντα μας. Τις πλείστες φορές παρασυρόμαστε από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας, εργασίας, οικογένειας, σπιτιού και ο χρόνος κυλά χωρίς επί της ουσίας να αισθανόμαστε ότι τον εκμεταλλευτήκαμε σωστά!

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας σωστά και με τρόπο που να μας γεμίζει; Οι λίστες με τα «to do» μας είναι βοηθητικές; Ο χρόνος με συγκεκριμένους ανθρώπους είναι αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε; Μήπως πρέπει να λέμε ναι σε κάθε περιπέτεια που απλώνεται μπροστά μας ως ευκαιρία; Είναι αυτό εφικτό; Πώς θα αποκτούσε ο χρόνος μας περισσότερο νόημα; Το να σκοτωνόμαστε στο παρόν θεωρώντας ότι στο μέλλον θα έχουμε αυτά που θέλουμε είναι σωστός τρόπος αξιοποίησης του χρόνου μας; Τι και με ποιους θα αποκτούσε νόημα ο χρόνος μας;

Όλα τα πιο πάνω ερωτήματα ίσως να μην έχουν εύκολες απαντήσεις. Εμπεριέχουν όμως τον προβληματισμό για το ποιος χρόνος της μέρας μου ξοδεύτηκε με τον τρόπο που πραγματικά ήθελα αποδίδοντας το νόημα που θα ήθελα. Για τον καθένα είναι διαφορετικά τα πράγματα που δεν θεωρούνται σπατάλη χρόνου. Για παράδειγμα, για κάποιους είναι σπατάλη του χρόνου τους (που δεν επιστρέφει πίσω) το να ξοδεύουν τις ώρες τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για κάποιους άλλους όμως, μπορεί να αποδίδει τεράστιο νόημα στη ζωή του. Επομένως, ένα πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε ποιες από όλες τις δραστηριότητες που κάνετε μέσα στη μέρα σας αξίζουν το χρόνο σας; Ποιοι από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε αξίζει να τους δίνετε από το χρόνο σας; Επομένως, ένα πρώτο σημείο είναι να καθορίσετε τι αξίζει και τι όχι για να αφιερώσετε χρόνο. Όταν λοιπόν, καταγράψετε τι είναι σημαντικό και τι όχι, τότε πρέπει να σκεφτείτε τους τρόπους που θα ενισχύσετε με το χρόνο σας αυτά που αξίζουν και θα αποσυρθείτε από αυτά στα οποία δεν πρέπει να σπαταλάτε το χρόνο σας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο σε αυτή την ανακατανομή του χρόνου σας που όπως πολύ σωστά αντιληφθήκατε στην αρχή αυτού του άρθρου δεν είναι άπλετος, έχει δυστυχώς ένα τέλος, είναι να αναθεωρήσουμε τις λίστες μας. Έχουμε την τάση οι λίστες μας να γεμίζουν, να αδειάζουν και να ξαναγεμίζουν ή και να μην έχουμε ποτέ την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όλα όσα είναι στη λίστα μας. Επομένως, οι ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι οι εξής: πόσα από αυτά που είναι στη λίστα μου είναι σημαντικά; Από το 1 ως το 10, (με 10 πάρα πολύ σημαντικά, δηλαδή επείγον) ποιος είναι ο βαθμός σημαντικότητας τους; Τι θα άλλαζε αν κάποια πράγματα δεν τα έκανα ποτέ ή τα έκανα όταν πραγματικά δεν έχω κάτι άλλο σημαντικό και δεν με ενοχλεί να ξοδέψω χρόνο για αυτά; Τέτοιες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να θέσετε τις πραγματικές προτεραιότητες και την σημαντικότητα των πραγμάτων που θα πρέπει να δώσετε από τον χρόνο σας.

Αυτά είναι κάποια μικρά βήματα που βοηθούν στην μείωση της σπατάλης του χρόνου μας, που δυστυχώς δεν είναι άπλετος και που δεν επιστρέφει και πίσω!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ