ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Η αυτό-συμπόνια

Η αυτό-συμπόνια ή η συμπόνια του εαυτού είναι μεγάλη υπόθεση.

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι με την λέξη συμπόνια σας έρχεται στο μυαλό ο τρόπος που συμπαραστέκεστε σε κάποιο πολύ δικό σας άτομο μετά από μια μεγάλη δυσκολία που είχε στη ζωή του. Συμπόνια σημαίνει να πονάω μαζί με τον άλλο. Την συμπόνια την αισθανόμαστε για πολύ δικούς μας ανθρώπους που περνάνε κάτι δύσκολο, στους κοντινούς μας είτε αυτοί είναι φίλοι ή στενοί συγγενείς που έχουμε αναπτύξει μια ουσιαστική και βαθιά σχέση μαζί τους. Όταν συμπονούμε αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για αυτό το άτομο, να παρέχουμε βοήθεια, ανακούφιση στήριξη ή αν μπορούμε ακόμα να δώσουμε και λύση σε αυτό το οποίο βιώνει. Για να μπορούμε βέβαια να συμπονήσουμε κάποιον πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ποια είναι τα αισθήματα που έχουμε για αυτό το άτομο αλλά και για ό,τι του συμβαίνει (π.χ. τον αγαπούμε και λυπούμαστε πολύ για ό,τι του συμβαίνει και θέλουμε να τον βοηθήσουμε να βγει από αυτό). Η συμπόνια περιέχει συναίσθημα και δράση.

Η αυτό-συμπόνια ή η συμπόνια του εαυτού είναι μεγάλη υπόθεση. Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη με στρες, οι απαιτήσεις της ζωής μας είναι πάρα πολλές, οι απογοητεύσεις και αυτές μέρος της ζωής μας, όπως και οι επιτυχίες, όπως και οι δυσκολίες. Επομένως, οι μπόρες είναι μέρος της ζωής μας. Σε αυτές λοιπόν τις μπόρες χρειάζεται να λειτουργούμε απέναντι στον εαυτό μας με τον τρόπο που θα συμπονούσαμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε μια δύσκολη του στιγμή. Είναι μεγάλη υπόθεση όταν αντιμετωπίζουμε κάτι δύσκολο να μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας ή επικριτικοί, αλλά να μπορούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, με τον τρόπο που θα το πράτταμε για ένα πολύ δικό μας άτομο. Σκεφτείτε με πόση ευκολία το κάνουμε αυτό στα αγαπημένα μας πρόσωπα, γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε και για τον εαυτό μας;

Πολλές φορές οι άνθρωποι θεωρούν την αυτό-συμπόνια ως ένδειξη αδυναμίας, ή αν θέλετε, την ερμηνεύουν ως αυτό-λύπηση. Αυτό-συμπόνια σημαίνει δείχνουμε καλοσύνη και αποδοχή στον εαυτό μας, με τα καλά του, με τα λάθη του. Φροντίζουμε τον εαυτό μας και στρέφουμε την προσοχή μας στο πως να αισθανθούμε καλύτερα αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν και που ακριβώς τα αισθανόμαστε (π.χ. ένταση στο κεφάλι μας, βάρος στο στήθος, πόνο στο στομάχι). Η ευσυνειδητότητα (mindfulness) μας επιτρέπει να δούμε και να κατανοήσουμε τι αισθανόμαστε και μετά να δούμε τι επιλογές έχουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Η αυτό-συμπόνια επίσης, μας υπενθυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι (πέρα από επαγγελματίες, γονείς, σύντροφοι κλπ) και ότι όλοι μας κάποια στιγμή βιώνουμε δυσκολίες, αποτυχίες που κάποιες οφείλονται σε λάθη που κάναμε και κάποιες όχι αλλά όλοι οι άνθρωποι στο τέλος της ημέρας έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και τα αντίστοιχα συναισθήματα του πόνου και της απογοήτευσης κυριαρχούν.

Το να μπορείς να πεις «it’s ok»-«είναι εντάξει» και να φροντίσεις τον εαυτό σου είναι η αρχή του να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη στιγμή και να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου. Η συμπόνια είναι σπουδαίος τρόπος στήριξης των αγαπημένων μας, αλλά είναι ακόμα πιο ισχυρή όταν την στρέφουμε στον εαυτό μας όταν δεν είναι στα καλύτερα του!

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ