ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Η ανατροφοδότηση

Η ανατροφοδότηση ή αλλιώς feedback είναι η διαδικασία στην οποία λέμε σε κάποιον είτε συνάδελφος μας είναι, είτε μέλος της ομάδας μας, είτε σύντροφος μας, είτε παιδί μας είναι, τι κάνει καλά και τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε όταν θα δώσουμε feedback και έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο καλύτερα βοηθάμε τον δέκτη να κατανοήσει και να αποδεχτεί αυτό το feedback. Πολλές φορές έχουμε την τάση να αποφεύγουμε αυτή την διαδικασία κυρίως όταν θα πρέπει να μιλήσουμε για τα πράγματα που χρειάζεται κάποιος να δουλέψει και να βελτιώσει. Οι δικαιολογίες που βρίσκουμε είναι διάφορες, από το ότι δεν έχω χρόνο αυτό τον καιρό να κάνω αυτή τη συζήτηση, δεν θέλω να αναστατώσω το άλλο άτομο, φοβάμαι πως θα αντιδράσει σε αυτά που θα του πω, ίσως δεν είμαι ο αρμόδιος να του πω τι χρειάζεται να αλλάξει ας του τα πει κάποιος άλλος. Όλες αυτές οι δικαιολογίες δεν είναι τίποτα άλλο από παγίδες του μυαλού για να δικαιολογήσουν την απροθυμία μας να δώσουμε feedback. Λένε ότι για να μπορείς να δίνεις feedback πρέπει να είσαι καλός και στο να λαμβάνεις feedback, οπόταν οι παγίδες που ανέφερα πιο πάνω ισχύουν και από την ανάποδη. Οι δέκτες ενός feedback που αναφέρεται σε πράγματα που θα πρέπει να βελτιώσουν πολλές φορές μπορούν να μπουν σε μια αμυντική στάση και διάθεση και εξαιτίας των έντονων συναισθημάτων τους να μην καταφέρουν να ακούσουν τι θα ήταν καλό να βελτιώσουν.

Κανενός δεν του αρέσει να ακούει τα πράγματα τα οποία χρειάζεται να βελτιώσει, είναι πολύ πιο εύκολο να ακούς αυτά που κάνεις καλά, αλλά αν το καλοσκεφτείτε αυτά που θα μας βελτιώσουν είναι αυτά που στο τέλος θα μας κάνουν καλύτερους από ότι είμαστε αυτή τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που δεν κερδίζουν από την διαδικασία της εποικοδομητικής ανατροφοδότησης γιατί στο άκουσμα αυτού του feedback αντιδρούν με υπερβολικό τρόπο και στην ουσία όχι απλά δεν προσπαθούν να διορθώσουν αυτά που τους προτείνονται αλλά τα κάνουν χειρότερα.

Η ανατροφοδότηση είναι δώρο που αν μας το δώσουν σωστά και ασχοληθούν μαζί μας να σκεφτούμε τρόπους, πράξεις και να διαμορφώσουμε πλάνο των όσων χρειάζεται να αλλάξουν όχι μόνο θα γίνουμε καλύτεροι αλλά θα αισθανόμαστε και πολύ καλά για όσα πετύχαμε. Αυτός που μας δίνει την ανατροφοδότηση δεν το κάνει για να μας βλάψει ή γιατί απλά ξύπνησε μια μέρα και αποφάσισε να μας κάνει τη ζωή μας κόλαση. Επίσης, αν οποιοδήποτε feedback αμέσως μας κάνει να αισθανόμαστε ότι απειλείται το εγώ μας αυτό σημαίνει ότι ούτε την παραμικρή αλλαγή δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.

Αν μη τι άλλο, το να αφιερώνει χρόνο κάποιος να κουβεντιάσει μαζί μας και να μας βοηθήσει να φτιάξουμε μαζί ένα πλάνο σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για την βελτίωση μας. Όσοι καταφέρνουν να αξιοποιήσουν αυτό το feedback σίγουρα θα κερδίσουν από αυτό. Ότι μας σπρώχνει να βγούμε από τη ζώνη ασφάλειας μας (comfort zone) σημαίνει ότι μας βάζει σε τροχιά ανάπτυξης και στο να κάνουμε κάτι καινούριο!

Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι κάνουμε καλά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα και όποιος αποφεύγει αυτή την διαδικασία είναι καταδικασμένος στην στασιμότητα και την αποτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ