ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Γιατί αντιστεκόμαστε στις αλλαγές;

Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί μας υποχρεώνει να ξεβολευτούμε και αυτό χρειάζεται χρόνο και κόπο

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Είμαστε προγραμματισμένοι να προτιμάμε την σταθερότητα και το προβλεπτό. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Αν μη τι άλλο μας επιτρέπει σε κάποιο βαθμό να έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς. Ότι βέβαια ξεφεύγει από αυτό, ότι δηλαδή περιλαμβάνει κάτι απρόβλεπτο όπως για παράδειγμα μια οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας (δουλειά, μετακόμιση, διαζύγιο, ταξίδι κλπ) τότε δημιουργεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας και αστάθειας. Και η αβεβαιότητα μας βάζει σε εγρήγορση, μας βγάζει από τη ζώνη ασφάλειας μας (comfort zone). Μια αλλαγή ενεργοποιεί διάφορες σκέψεις, όπως για παράδειγμα έχω την ικανότητα να προσαρμοστώ σε αυτή την αλλαγή, ή δεν έχω αυτά που χρειάζομαι για να κάνω αυτή την αλλαγή. Μια αλλαγή ενεργοποιεί επίσης, πιθανές προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες αλλαγών, πολλές φορές σκέψεις για το πόσο συνδεδεμένος είμαι με αυτά που έχω αυτή τη στιγμή και δεν θέλω να τα χάσω ή να αλλάξουν αλλά και σκέψεις για το πόσο ανέτοιμος αισθάνομαι για αλλαγή.

Στο αίσθημα αυτό της αβεβαιότητας το μυαλό μας, φτιάχνει διάφορα σενάρια για να ενισχύσει την απόφαση μας για μη αλλαγή και την παραμονή μας σε αυτό που μας είναι γνώριμο. Αυτά τα σενάρια είναι σε τέτοιο βαθμό πειστικά που τελικά μπορεί και να μην τολμήσουμε την αλλαγή που σκεφτόμαστε. Τέτοια σενάρια είναι τα εξής: 1. Θεωρείς ότι ο τρόπος που λειτουργείς τώρα είναι πολύ σημαντικός και δεν υπάρχει περιθώρια για οτιδήποτε καινούριο 2.Αγνοείς την πιθανότητα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει είτε το θέλουμε στη ζωή μας είτε όχι 3. Εστιάζεις σε πληροφορίες που σε πείθουν γιατί μια αλλαγή είναι αχρείαστη 4.Βασίζεις την άποψη σου για την αλλαγή στις απόψεις των άλλων που έχουν παρόμοια άποψη με εσένα για τις αλλαγές και 5. Προτιμάς να αφήσεις τα πράγματα ως έχουν.

Αυτά τα σενάρια, εμποδίζουν μια σημαντική διαδικασία στον εγκέφαλο μας που οι περισσότεροι αγνοούμε όταν πρόκειται να πρέπει να κάνουμε μια αλλαγή που πιθανώς να εμπεριέχει κάποια ρίσκα. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλος μας κρατιέται από τα ρίσκα και μένει εκεί. Μετά ενεργοποιεί τα πιο πάνω σενάρια και μια αλλαγή είναι ανέφικτη. Θα μπορούσε κανείς όμως όταν έχει μπροστά του τα ρίσκα μιας αλλαγής να τα αναλύσει και να κάνει τα εξής βήματα. Πρώτα να καταγράψει αυτά τα ρίσκα, Ποια είναι; Πόσα είναι; Αν όντως είναι πραγματικά ρίσκα ή εμπίπτουν στα σενάρια που ανέφερα πιο πάνω. Όταν καθοριστούν τα πραγματικά ρίσκα τότε το επόμενο βήμα είναι να σκεφτεί κανείς ποια είναι τα πιθανά θετικά αποτελέσματα αν πάρουμε αυτά τα ρίσκα, ποιες είναι κάποιες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν και ποιες οι χειρότερες συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν από αυτά τα ρίσκα;

Όταν καθορίσουμε τις πιθανές συνέπειες που φαίνονται να είναι αρνητικές, το επόμενο βήμα είναι να καθίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο διαχείρισης αυτών των συνεπειών. Οι περισσότεροι όταν σκεφτούν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες σταματούν εκεί και αποφασίζουν να μην ρισκάρουν και να προχωρήσουν στην αλλαγή. Αν όμως διαμορφώσουμε ένα πλάνο διαχείρισης των συνεπειών τότε θα μας είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε και να κάνουμε την αλλαγή. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί μας υποχρεώνει να ξεβολευτούμε και αυτό χρειάζεται χρόνο και κόπο. Όταν όμως προχωρήσουμε και κάνουμε την αλλαγή, κοιτάζοντας πίσω, τις περισσότερες φορές είμαστε ικανοποιημένοι από την έκβαση που είχαν.

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ