ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Επαναπροσδιορισμός

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μας που αισθανόμαστε ότι κάτι δεν προχωρά. Είτε είναι ένα προτζέκτ που δεν μας βγαίνει, είτε είναι κάτι που αλλιώς το θέλαμε και αλλιώς εξελίσσεται, είτε είναι κάτι στο οποίο κολλήσαμε και δεν βγάζουμε άκρη. Αισθάνεσαι λες και είσαι μέσα σε ένα δωμάτιο, κλειδωμένος και δεν μπορείς να βγεις και όπου και αν κοιτάξεις βλέπεις μόνο τοίχους και μια πόρτα κλειδωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά κυριαρχεί η απόγνωση, λες και δεν υπάρχει διέξοδος και ότι υπάρχει μόνο αυτός ο τρόπος όπως πχ να περιμένω μέχρι κάτι να συμβεί και κάποιος ανοίξει την πόρτα και βγω έξω. Δηλαδή, αφήνω το πρότζεκτ ως έχει, με αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ να κάνω κάτι άλλο, ή τέλος πάντων, πρέπει να το αφήσω να γίνει με αυτό τον τρόπο αφού αυτός είναι ο τρόπος που εξελίχθηκε.

Ο επαναπροσδιορισμός (reframing) του τρόπου που βλέπουμε κάτι είναι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από αυτό το δωμάτιο που απλά καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια μέχρι κάποιος να βρεθεί να μας βγάλει. Ο επαναπροσδιορισμός είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να πάρουμε ένα πρότζεκτ σε μια άλλη κατεύθυνση που ίσως μας ικανοποιεί περισσότερο και ίσως να είναι και πολύ καλύτερη. Όταν περνάς από το «έτσι πρέπει να γίνει» στο « ας το δοκιμάσω και αυτό» αλλάζει ολόκληρη η οπτική σου. Στο «γιατί να μην δοκιμάσω και αυτό» αμέσως ανοίγονται μπροστά μας άλλοι δρόμοι, και ξαφνικά εκεί που αισθανόσουν στραγγισμένος και χωρίς επιλογές, ξαφνικά, η μια επιλογή διαδέχεται την άλλη και μένεις έκπληκτος με τις δυνατότητες που απλώνονται μπροστά σου για κάτι που το θεωρούσες λίγο πολύ τελειωμένη υπόθεση και εσύ περίπου καταδικασμένος να πράξεις με συγκεκριμένο τρόπο. Όταν λοιπόν, σε στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει διέξοδος, παίρνεις μια ανάσα κάνεις μια παύση και ενεργοποιείς την περιέργεια σου τότε η μια επιλογή διαδέχεται την άλλη. Για αυτό και οι άνθρωποι που έχουν έμφυτη την περιέργεια και την διατύπωση πιθανόν σεναρίων για μια κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να βρουν διεξόδους σε καταστάσεις. Όταν αισθάνεσαι παγιδευμένος χωρίς διέξοδο μπλοκάρεται ο πρόσθιος μετωπιαίος λοβός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίλυση ενός προβλήματος, την δημιουργικότητα, τη λήψη αποφάσεων. Όταν κάνεις μια παύση και ξεκινάς να έχεις περιέργεια για αυτό που συμβαίνει, για αυτό που έχεις μπροστά σου (π.χ. άραγε σε αυτό το δωμάτιο με ποιο τρόπο μπορεί να ανοίξει αυτή η πόρτα, αντί η πόρτα δεν ανοίγει και δεν έχει οτιδήποτε που μπορώ να κάνω) αμέσως ξεκινά ξανά να ενεργοποιείται ο πρόσθιος μετωπιαίος λοβός και η διεργασία που γίνεται σε βοηθά να βρεις περισσότερες από μια λύσεις σε αυτό που έχεις να διαχειριστείς.

Γνωρίζω ότι η φράση «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» είναι αυτή που ακούμε από μικρά παιδιά αλλά η σημασία αυτής της φράσης είναι να μην είμαστε αδιάκριτοι και όχι να μην είμαστε περίεργοι. Η περιέργεια είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να αναπτυχθούμε και να γινόμαστε δημιουργικοί για αυτό όσες πιο πολλές φορές ξεκινάτε τις προτάσεις της μέρας σας «για να δω πως θα το κάνω αυτό» παρά «ουφ πρέπει να το κάνω αυτό!» αλλάζει όλη η ψυχολογία και η διάθεση μας καθώς και οι λύσεις που θα βρούμε!

Ο επαναπροσδιορισμός και περιέργεια είναι απαραίτητα συστατικά στον τρόπο σκέψης μας καθημερινά!

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ