ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φαρδύ πουκαμισο, αθλητικό κολάν και sneakers
 

Είναι η θετικότητα δείκτης υγείας;

Υγεία και θετικότητα πάνε μαζί;

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Ένα διάστημα πριν αρκετά χρόνια υπήρχαν πολλές έρευνες που συνέδεαν την θετική στάση προς τη ζωή και στα γεγονότα με καλύτερους δείκτες υγείας. Ότι οι άνθρωποι που είχαν μια θετική στάση αρρώσταιναν λιγότερο και γενικότερα το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν δυνατότερο από αυτούς που είχαν μια αρνητική στάση για τη ζωή!

Σήμερα 61 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 221 χιλιάδες άνθρωποι αποδεικνύουν κάτι άλλο. Ότι η υγεία μας σχετίζεται με την απουσία αρνητικής στάσης πάρα με την παρουσία θετικής σκέψης. Επομένως, είναι σημαντικότερο να ερμηνεύουμε μια κατάσταση ως έχει, παρά να απομονώνουμε τα αρνητικά της. Αυτό που αποδεικνύουν οι έρευνες δεν είναι να φοράμε ροζ γυαλιά και όλα να τα βλέπουμε πόσο υπέροχα είναι ενώ δεν είναι, αλλά ούτε και να καθόμαστε σε ένα ροζ συννεφάκι. Αυτό που λένε οι έρευνες είναι να μην βλέπουμε το ποτήρι μισό άδειο αλλά να το βλέπουμε με όσο νερό έχει μέσα και να σκεφτόμαστε πώς θα το γεμίσουμε, και όχι να σκεφτόμαστε τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε και το ποτήρι είναι άδειο και πού θα βρούμε τώρα νερό να το γεμίσουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βλέπουν την αρνητική πλευρά σε ότι συμβαίνει στη ζωή τους και στην καθημερινότητα τους. Αν τους κουβεντιάσετε κιόλας θα ανακαλύψετε ότι δημιουργούν και πολλές υποθέσεις και σενάρια στο κεφάλι τους. Και όλα αυτά τα σενάρια βέβαια, έχουν μέσα μια αρνητική έκβαση, μια αδικία του στυλ γιατί να συμβαίνει αυτό σε εμένα, και γενικά μια προσέγγιση πεσιμιστική. Σε αυτά τα σενάρια και υποθέσεις μπορεί να αναλώνονται για ώρες ή και μέρες αυτά τα άτομα, αναλύοντας την τραγικότητα ενός γεγονότος το οποίο αν μπορούσαν να το έβλεπαν στην πραγματική τους διάσταση πιθανόν να ήταν κάτι δύσκολο αλλά όχι ανυπέρβλητο ή υπερβολικό.

Αυτόν τον πεσιμισμό και τον αρνητισμό φαίνεται ότι ενοχοποιούν έρευνες και τον συσχετίζουν με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την υγεία μας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό σε οποιαδήποτε κατάσταση βρισκόμαστε ή οποιοδήποτε γεγονός μας συμβαίνει που δεν είναι και τόσο ευχάριστο να μην γίνεται μεγάλο μέσα μας αλλά να παραμένει στη διάσταση που είναι. Ένας τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι να εστιάσουμε στο πρόβλημα αναγνωρίζοντας πρώτα βέβαια τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας δημιουργεί. Η παγίδα είναι ότι το μυαλό μας εστιάζει στα συναισθήματα και στις αρνητικές σκέψεις και σενάρια δημιουργώντας έτσι ένα πανικό μέσα μας για αυτό που μας συμβαίνει, ο οποίος πανικός θα μας σπρώξει να δράσουμε με έναν τρόπο που δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προτιμότερο να δούμε και να ερμηνεύσουμε ένα πρόβλημα ακριβώς όπως είναι εμποδίζοντας το μυαλό μας να ξεκινήσει να κτίζει τα αρνητικά σενάρια και υποθέσεις γύρω από το πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε οποιαδήποτε κομμάτια του προβλήματος αλλά ούτε και τα ωραιοποιούμε. Τα προσλαμβάνουμε όπως ακριβώς είναι!

Η καλή μας υγεία δεν συνδέεται με το να προσδοκούμε το καλύτερο αλλά να πάψουμε να υποθέτουμε και να αναμένουμε το χειρότερο!

 

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ