ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Διαφωνία χωρίς σύγκρουση

Πώς μπορούμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι χωρίς να εστιάζουμε στη δική μας εσωτερική φωνή;

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων είναι δύσκολη υπόθεση. Οι λόγοι μιας κακής επικοινωνίας και μιας σύγκρουσης είναι πολλοί. Όχι μόνο γιατί τις περισσότερες φορές δεν ακούμε πραγματικά τον συνομιλητή μας και ακούμε μόνο για να απαντήσουμε απλά πολλές φορές όταν συνειδητοποιήσουμε ότι διαφωνούμε με αυτά που ακούμε τότε πέφτουμε στην παγίδα να ξεκινήσει μια συζήτηση όπου ο καθένας θέλει να ακουστεί πιο δυνατά για να περάσει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό και αληθινό.

Και αυτό στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχει μια καλή έκβαση. Συνήθως, τα δυο μέρη ψυχραίνονται μεταξύ τους, κάνει ο καθένας τις δικές του υποθέσεις μέσα στο κεφάλι του για τις αντιδράσεις του άλλου και δυστυχώς η συνεργασία δεν είναι πλέον η ίδια γιατί πάντα θα αιωρείται κάτι αρνητικό στην ατμόσφαιρα ανάμεσα τους.

Πώς γίνεται λοιπόν όταν διαφωνούμε με κάποιον να μπορούμε να παραμένουμε ψύχραιμοι χωρίς να μπαίνουμε είτε σε μια αμυντική είτε σε μια επιθετική στάση; Γιατί είναι σημαντικό να διατηρούμε πραγματικά την ψυχραιμία μας; Πώς μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε το μυαλό μας από το να κάνει υποθέσεις και σενάρια; Πώς μπορούμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι χωρίς να εστιάζουμε στη δική μας εσωτερική φωνή;

Ο καλύτερος τρόπος να παραμείνουμε μέσα στην στιγμή και να μην εστιάζουμε στη δική μας εσωτερική φωνή είναι να παραμείνουμε περίεργοι ως προς το τι θέλει να μας πει ο συνομιλητής μας και από που πηγάζουν αυτά τα οποία μοιράζεται μαζί μας. Όσο και αν διαφωνούμε με αυτά που ακούμε, αν διατηρήσουμε την περιέργεια μας και κάνουμε διερευνητικές ερωτήσεις για να κατανοήσουμε αυτά που μας λέει ο συνομιλητής μας τότε μπορούμε να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο στην συζήτηση. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να συμφωνήσουμε, αλλά να κατανοήσουμε. Κατανοώ δεν σημαίνει ότι συμφωνώ. Σημαίνει ότι είμαι ανοιχτός να καταλάβω αυτό που μου λες, ακόμα και όταν δεν συμφωνώ. Ένας ακόμη τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να προσπαθήσετε να μπείτε στα παπούτσια του άλλου. Αν ήσασταν εσείς στη θέση του, τι θα σκεφτόσασταν; Τι θα αισθανόσασταν αν κάποιος απορρίπτει χωρίς να προσπαθήσει να κατανοήσει; Αν δυσκολεύεστε να μπείτε στα παπούτσια του συνομιλητή σας, φανταστείτε ότι κάποιος τρίτος παρακολουθεί την συνομιλία σας και σας στην περιγράφει. Πώς νομίζετε θα σας την περιέγραφε; Ως δυο συνομιλητές που επικοινωνούν με ηρεμία και σέβεται ο ένας τις απόψεις του άλλου, παρόλο που διαφωνούν; Ή θα σας την περιέγραφε ως μια καταστροφική επικοινωνία.

Η περιέργεια να κατανοήσεις, η προσπάθεια να μπεις στα παπούτσια του συνομιλητή σου ή να είσαι ο παρατηρητής που μοιράζεσαι τις εντυπώσεις σου από αυτή την συνομιλία είναι από τις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις να διατηρηθεί ένα καλό και υγιές κλίμα επικοινωνίας. Επίσης, μάς απελευθερώνει από διάφορα αρνητικά συναισθήματα, μας βοηθά να εστιάσουμε στην φωνή έξω από εμάς, δηλαδή, στον συνομιλητή μας και να μειώσουμε την ένταση της δικής μας εσωτερικής φωνής. Επιπρόσθετα, ο συνομιλητής μας δεν αισθάνεται απόρριψη, αλλά αποδοχή. Η αποδοχή του συνομιλητή είναι μεγάλη υπόθεση σε οποιαδήποτε επικοινωνία. Αποδοχή του συνομιλητή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αποδοχή των όσων μοιράζεται μαζί μας σε αυτή την συνομιλία.

Ο σεβασμός είναι μεγάλη υπόθεση σε μια επικοινωνία και αυτός επιτυγχάνεται με το να παραμείνουμε ανοιχτοί στο να ακούσουμε, να έχουμε περιέργεια να κατανοήσουμε και να προσπαθήσουμε να μπούμε στα παπούτσια του άλλου. Αυτά είναι κάποια από τα εργαλεία μας και να διατηρήσουμε ένα υγιές πλαίσιο επικοινωνίας.

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Θυσίες

Θυσίες

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους με βάση τις αξίες τους.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
photo by Unsplash

Η τελειομανία

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα που ρέπουν προς την τελειομανία να ξεκινήσουν σιγά σιγά να καθορίζουν ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ