ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Αυτό που δεν σκεφτόμαστε

Πολλές φορές αφορά σε τι επιλέγουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και σε όλες τις φορές έχει να κάνει με τις σκέψεις που δεν επιτρέπουμε εκείνη την στιγμή να κατακλύσουν το μυαλό μας

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Είναι πολύ λίγες ίσως και μηδαμινές οι στιγμές της ημέρας μας που δεν σκεφτόμαστε. Οι σκέψεις μας είμαστε εμείς, πολλές έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα μας και τα πόσα προβλήματα/ θέματα χρειάζεται να επιλύσουμε. Άλλες σκέψεις μας, πηγάζουν από τις αξίες μας, άλλες από τις έγνοιες μας, άλλες σκέψεις σχετίζονται με τις γνώσεις μας, άλλες από τις εμπειρίες και το περιβάλλον μας. Μπορούμε να τις διαχωρίσουμε σε σκέψεις ή σταθερές νοοτροπίες (fixed mindset) ή σε σκέψεις ή νοοτροπίες ανάπτυξης (growth mindset). Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές που είναι σταθερές μας κρατούν στάσιμους και πολλές φορές μας καθιστούν μη ευέλικτους για οτιδήποτε. Μάλιστα, όσοι κουβαλούν σταθερές νοοτροπίες αρνούνται νέες εμπειρίες και δεν τολμούν να κάνουν καινούργια βήματα. Αυτό βέβαια, δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη δική τους ζωή, αλλά αν βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά έχει αντίκτυπο και στην ομάδα τους γιατί δεν είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και επιλέγουν την πεπατημένη. Αντίθετα, όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης βλέπουν τα πράγματα με ένα άλλο φακό, είναι ανοιχτοί να ακούσουν να δοκιμάσουν νέες ιδέες, να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα. Στις περιπτώσεις που αυτά τα άτομα ηγούνται μιας ομάδας η συνεχής ανάπτυξη της ομάδας είναι προτεραιότητα καθώς επίσης και η ευελιξία σε διαδικασίες και τρόπους χωρίς βέβαια να θυσιάζεται η ποιότητα ή οι αξίες που μοιράζεται η ομάδα.

Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει κάποτε «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι όσο ευτυχισμένοι αποφασίσουν να είναι». Με λίγα λόγια, ο τρόπος σκέψης μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ευτυχία μας αλλά γενικότερα την στάση μας απέναντι στη ζωή. Αν θυμηθούμε την ιστορία του δικού μας Ζήνωνα του Κιτιεύς πριν δημιουργήσει την φιλοσοφική σχολή του στωικισμού, ήταν έμπορος ο οποίος έχασε όλη του την περιουσία του μετά από ναυάγιο. Βρέθηκε έτσι στην Αθήνα όπου έγινε μαθητής του κυνικού Κράτητα και μετά στη Μεγαρική Σχολή του Ξενοκράτη αντί να επιτρέψει σε αυτή την καταστροφή να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του. Είμαι βέβαιη, ότι λίγο πολύ όλοι ζήσαμε δύσκολες στιγμές είτε επαγγελματικές, είτε προσωπικές αυτό όμως που καθόρισε τον τρόπο διαχείρισης τους ήταν ο τρόπος σκέψης μας. Θα πάρω ένα πρόσφατο παράδειγμα, από τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκυο και την αθλήτρια των 1500 μέτρων Sifan Hassan, η οποία έχασε την ισορροπία της στη διαδρομή και έπεσε στο έδαφος, σηκώθηκε και συνέχισε να τρέχει, το μυαλό της ήταν στραμμένο στην γραμμή του τερματισμού, τίποτα άλλο και καμία άλλη σκέψη δεν πέρασε από το μυαλό της, πετυχαίνοντας έτσι να ανακάμψει και να προσπεράσει όλες τις συναθλήτριες της και να νικήσει τον αγώνα (ψάξτε το βίντεο στο youtube). Στους ίδιους αγώνες, ένας συναθλητής της σε παρόμοιο αγώνα έχασε την ισορροπία και όταν έπεσε στο έδαφος τα παράτησε. Δεν το γράφω αυτό για να αναφερθώ σε οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών αλλά στην διαφορά στον τρόπο σκέψης -νοοτροπίας. Η Sifan σηκώθηκε και συνέχισε χωρίς καν να περάσει από το μυαλό της η σκέψη ότι δεν θα τα καταφέρει και ότι έχασε πολύτιμο χρόνο.

Πολλές φορές αφορά σε τι επιλέγουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και σε όλες τις φορές έχει να κάνει με τις σκέψεις που δεν επιτρέπουμε εκείνη την στιγμή να κατακλύσουν το μυαλό μας.

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Photo by Quang Anh Ha Nguyen on pexels.com

Η κορυφή

Η δύναμη να συνεχίζεις συνδέεται με την ανθεκτικότητα που κουβαλά ο καθένας μέσα μας.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ