ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: καρό πουκάμισο, tailored παντελόνι και sneakers
 

Ανυπόφορος Παράδεισος ΙΙ

Ανυπόφορη κίνηση, ανυπόφορο οδήγημα, ανυπόφορος παράδεισος!

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Την περασμένη βδομάδα, ξεκίνησα να αρθρογραφώ για τον παράδεισο μας, την Κύπρο μας! Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να εξαντλήσω σε ένα άρθρο τι κάνει αυτό τον παράδεισο μας ανυπόφορο. Για αυτό αποφάσισα να γράψω μια σειρά από άρθρα με αυτή την θεματική.  Όπως πολύ σωστά καταλάβετε από το προηγούμενο άρθρο, αυτό που κάνει ανυπόφορο αυτόν τον παράδεισο είναι οι νοοτροπίες πολλών ανθρώπων που ζουν και λειτουργούν μέσα σε αυτόν, πολλά γεγονότα που δεν προβλέψαμε καθώς και ποιοι άνθρωποι είναι κάθε φορά στο τιμόνι αυτού του παράδεισου.

Τι σας ενόχλησε την εβδομάδα που μας πέρασε; Τι θα θέλατε να αλλάξει άμεσα; Προσωπικά θα ήθελα λιγότερη κίνηση στους δρόμους και δεν αφορά πλέον αυτό τις ώρες αιχμής του πρωινού και του απογεύματος αλλά κατάντησαν ανυπόφοροι όλοι οι δρόμοι, κυρίως της Λευκωσίας, αν και φαίνεται ότι και οι άλλες πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα με βάση αυτά που μοιράζονται διάφοροι φίλοι που διαμένουν εκτός της πρωτεύουσας. Προτάσεις για άμεση αποσυμφόρηση αρκετές, το ερώτημα του εκατομμυρίου είναι αν υπάρχει θέληση να υλοποιηθούν; Προτάσεις όπως για παράδειγμα, τα κλιμακωτά ωράρια, που επί της ουσίας, χρειάζεται ένα συντονισμό μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων και ιδιωτικού τομέα και παράλληλα την αύξηση δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία θα μπορούσε κανείς να παίρνει από σημεία περιφερειακά και να μπαίνει στην πόλη (αν και αυτό το διάστημα, τολμώ να γράψω ότι ευτυχώς που δεν είμαστε συνηθισμένοι να τα χρησιμοποιούμε εξαιτίας του κορωνοϊού). 

Οι άλλες λύσεις με τραμ και τρένα που ακούστηκαν από τον Υπουργό Μεταφορών, θεωρώ είναι πολύ απομακρυσμένες. Μέχρι τότε το μποτιλιάρισμα θα είναι ανυπόφορο και κάποιοι αντί 6:45 το πρωί θα πρέπει να ξεκινούν 5:45 για να αφήσουν παιδιά στο σχολείο 7:10, χώρια, που δεν ξέρω πού θα βρουν χώρο για αυτές τις επιπλέον ράγες και γραμμές εκτός αν μιλάμε για ιπτάμενα τρένα και τραμ… Από την άλλη, να ενθαρρύνουμε την χρήση ποδηλάτων συμφωνώ, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να έχουμε παντού ποδηλατοδρόμους, χωρίς αυτούς είναι αδύνατον. Οι κύπριοι οδηγοί, δεν έχουν αυτή την κουλτούρα αναπτυγμένη και το σεβασμό στους ποδηλάτες για αυτό και τα πολλά ατυχήματα που ακούμε στις ειδήσεις στα οποία, δυστυχώς, τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν οι ποδηλάτες. Σκέφτομαι, ότι σε άλλες χώρες το πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν στους δρόμους είναι πώς οι ίδιοι οι δρόμοι τους θα παράγουν ενέργεια μέσω της τριβής με τους τροχούς και αυτή η ενέργεια θα φορτίζει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συνεπώς, η κίνηση κάνει αυτό τον παράδεισο μας όχι απλά ανυπόφορο αλλά τον πηγαίνει και πολύ πίσω όσον αφορά τους στόχους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη!

Τέλος, εκτός από την κίνηση, αυτός ο παράδεισος γίνεται ανυπόφορος, από τον τρόπο που οδηγούμε στους δρόμους, οι μισοί κοιτάτε το κινητό σας λες και οδηγάτε «έξυπνα αυτοκίνητα» που βρίσκονται σε ανύπαρκτο αυτόματο πιλότο. Οι άλλοι μισοί δεν σέβεστε τους πεζούς που θέλουν να διασταυρώσουν ή έστω να επιτρέψετε σ’ ένα αυτοκίνητο να μπει μπροστά σας από μια πάροδο γιατί αισθάνεστε ότι θα σας καθυστερήσει. Εκεί λοιπόν, που δεν σας ενδιαφέρουν οι συμπολίτες οδηγοί και έχετε έναν, θα ‘λέγα εγωιστικό τρόπο οδήγησης, εξηγείστε μου, πώς γίνεται μόλις δείτε αστυνομικό μπλόκο στην διαδρομή σας, θα προειδοποιήσετε όλους τους οδηγούς από απέναντι, αναβοσβήνοντας τα «μεγάλα φώτα» του αυτοκινήτου σας, για να σώσετε τους παρανομούντες από τα χέρια της αστυνομίας;!

Ανυπόφορη κίνηση, ανυπόφορο οδήγημα, ανυπόφορος παράδεισος! 

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια σε αυτή την δύσκολη εποχή είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη του εαυτού ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Η τέχνη Kintsugi

Η τέχνη Kintsugi

Η τέχνη Kintsugi αυτό που συμβολίζει είναι ότι κανένας δεν είναι τέλειος, σημασία έχει ο τρόπος ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Θρανίο

Είμαστε μια βδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων και συζητάνε για θρανία.
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ