ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi αέρινο φόρεμα με flat πέδιλα
 

Αλλιώτικη Παύση

Oι αυθεντικοί ηγέτες είναι αυτοί που μπορούν να έχουν επίγνωση του εαυτού τους, των άλλων και της κατάστασης

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας, ίσως ακόμη και χειρότερο από όσα έζησε η ανθρωπότητα στο Β Παγκόσμιο πόλεμο. Στόχος μου σε αυτό το άρθρο δεν είναι να καταγράψω πιθανές συνέπειες ή επιπτώσεις αλλά να δώσω το στίγμα του πως μπορούμε να κρατήσουμε τα μυαλά μας ανοιχτά χωρίς να γεμίζουν από τα μαύρα σύννεφα που σχετίζονται με αυτή την κρίση. Στόχος δεν είναι η ονειροπόληση ή η άρνηση της κατάστασης, αλλά μια αλλιώτικη παύση, με την έννοια να δώσω χώρο στις σκέψεις, στα συναισθήματα που βιώνω.

Οι μεγάλοι ηγέτες που διατηρούν καθαρή σκέψη στις κρίσιμες στιγμές της καριέρας τους αυτό κάνουν είτε μόνοι τους είτε με βοήθεια ειδικών. Δημιουργούν έναν ασφαλή πνευματικό χώρο όπου δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να επεξεργαστεί τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα συναισθήματα που τους προκαλεί μια κατάσταση. Οι αυθεντικοί ηγέτες είναι αυτοί που μπορούν να έχουν επίγνωση του εαυτού τους, των άλλων και της κατάστασης. Έχουν κάνει μια παύση για να επεξεργαστούν πως αισθάνονται, πως σκέφτονται, τι τους δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση και οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτήν, να κατανοήσουν πως αισθάνονται οι άλλοι για αυτό που συμβαίνει αλλά και τι αντίκτυπο έχει σε αυτούς τους ανθρώπους ο χειρισμός που κάνει ο ηγέτης και τρίτο προσπαθούν να αντιληφθούν πτυχές τις κατάστασης που όταν βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιδράσουν πολύ πιθανόν να τις αγνοούν.

Για να μπορεί ένας ηγέτης να τα κάνει όλα αυτά χρειάζεται να έχει αναπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη που είναι συνδεδεμένη με αυτό που ονομάζεται ενσυναίσθηση. Το να μπορεί, δηλαδή, να κατανοεί, τα αισθήματα των ατόμων που ηγείται. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι γυναίκες ηγέτες τα πάνε πολύ καλύτερα από τους άντρες στο κομμάτι της ενσυναίσθησης, δηλαδή, στην δεξιότητα να κατανοήσουν τι αισθάνονται οι άνθρωποι και να το επικοινωνήσουν πίσω σε αυτούς. Η εσυναίσθηση είναι λέξη κλειδί στην ηγεσία και φαίνεται ότι συνδέεται και με την κινητοποίηση των ανθρώπων να πετύχουν στόχους. Στην κρίση, μάλιστα, είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να επιδεικνύει ένας ηγέτης. Η ενσυναίσθηση πρέπει να συνοδεύεται από την αυθεντικότητα, πράγμα που απουσιάζει δυστυχώς από αυτούς που ηγούνται στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος χρειάζεται να αισθάνεται ότι εννοείς αυτό που λες και λες αυτό που εννοείς. Πάσχουμε σε αυτό τον τομέα όσο αφορά την ηγεσία της χώρας, ελπίζω όμως ότι σε άλλους οργανισμούς και εταιρίες το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης και ενσυναίσθησης υπάρχει και οι εργαζόμενοι το βιώνουν τέτοιες ώρες.

Αυτή λοιπόν, η αλλιώτικη παύση, δεν είναι σημαντική, μονάχα, για τους ηγέτες αλλά για όλους μας αυτή τη στιγμή, ότι ρόλο και να έχουμε, του γονιού, του υπαλλήλου, του συνταξιούχου, του φοιτητή, του άνεργου, του αυτοεργοδοτούμενου κοκ. Αυτή τη στιγμή, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να επεξεργαστούμε αυτά που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε. Αποφεύγετε την ενημέρωση που σχετίζεται με τον ιό γιατί το μυαλό σας δε θα μπορέσει να ηρεμήσει και να ανοίξει. Ασχοληθείτε με τη φύση, τον κήπο, τις γλάστρες σας, το μπαλκόνι σας, με τους ανθρώπους που συγκατοικείτε (παιδιά-συντρόφους), με τα ζώα σας αν έχετε, διαβάστε βιβλία, κάντε διαδικτυακά μαθήματα για νέες δεξιότητες, ακούστε μουσική, γυμναστείτε και επεξεργαστείτε ότι υπάρχει μέσα στο κεφάλι σας. Να θυμάστε ότι οτιδήποτε αρνητικό κατέκλεισε το κεφάλι σας αυτή την περίοδο δεν είστε εσείς και ο μόνος τρόπος να το συνειδητοποιήσετε είναι όταν κάνετε αυτή την αλλιώτικη παύση και σκεφτείτε πετυχημένες στιγμές στην καριέρα σας, στη ζωή σας και το πώς σκεφτόσασταν και πως αισθανόσασταν όταν διανύατε τις επιτυχίες σας! Αυτή είναι η αληθινή σας εικόνα και το ποιοι πραγματικοί είστε. Συνεπώς κρατούμε το μυαλό μας ανοιχτό για να τα καταφέρουμε! Κρατηθείτε υγιείς! Μένουμε σπίτι!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια

Η μόνη αλήθεια σε αυτή την δύσκολη εποχή είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη του εαυτού ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ
Η τέχνη Kintsugi

Η τέχνη Kintsugi

Η τέχνη Kintsugi αυτό που συμβολίζει είναι ότι κανένας δεν είναι τέλειος, σημασία έχει ο τρόπος ...
Θεανώ Καλαβανά
 |  ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ