ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Σατέν slip dress και μπαλαρίνες
 

Τελείωσε η υπομονή…

Μπορεί να θέλουμε να διαφυλάξουμε τη σωματική υγεία των συνανθρώπων μας, όμως η πραγματική πρόκληση μετά την πανδημία θα είναι να σωθεί και η ψυχική υγεία των νέων μας που είναι το μέλλον

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Όταν άκουσα τον ήχο του μηνύματος στο κινητό μου, το τελευταίο που περίμενα ήταν να μου έστελνε η 12χρονη κόρη μου από το δωμάτιό της ένα άρθρο για το πώς επηρεάζει η πανδημία την ψυχολογία των μαθητών. Και από κάτω η ίδια να μου γράφει το αποστομωτικό σχόλιο «…η οποιαδήποτε αντίδρασή μου να σημειωθεί ως δικαιολογημένη…».

Lockdown, σχολεία κλειστά, τηλεκπαίδευση, περιορισμός, κοινωνικοποίηση με το σταγονόμετρο. Εμείς που είμαστε ενήλικες και δεν αντέχουμε, πόσω μάλλον τα παιδιά που έμαθαν να ζουν στην καθημερινή κοινωνία του σχολείου και τα απογεύματά τους να είναι γεμάτα με δραστηριότητες είτε φροντιστηρίων είτε αθλητισμού που έχουν να κάνουν με το θέμα της κοινωνικοποίησης. Και μπορεί όλα τα βλέμματα αυτή τη στιγμή να είναι όλα στραμμένα στη μείωση των κρουσμάτων, τους νοσηλευόμενους και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο θέμα των εμβολιασμών, ωστόσο το θέμα της ψυχικής υγείας των πολιτών και δη των μαθητών είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελήσουμε.

Είμαστε στο τέλος του Μάρτη και οι μαθητές των γυμνασίων ακόμη βρίσκονται στο σπίτι και παρακολουθούν τα μαθήματα με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πώς είναι άραγε η ψυχολογία τους; Πώς να νιώθουν όταν οι μαθητές δημοτικών και λυκείων βρίσκονται στο σχολεία και αυτά στο σπίτι; Ειδικά αν έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα αδέλφια και τα βλέπουν να ξυπνούν και να ετοιμάζονται μπαίνοντας στη ρουτίνα του σχολείου; Να μην πω για το τι μαθαίνουν και πώς μαθαίνουν. Το ξεχειλώσαμε το θέμα αυτό…

Σύμφωνα με έρευνα, το κλείσιμο των σχολείων απειλεί την εκπαιδευτική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών και νέων. Ειδικοί προειδοποιούν παράλληλα ότι απειλείται και η ψυχική υγεία των παιδιών από καταστάσεις όπως μιας πανδημίας. Έρευνα του Save The Children στη Φινλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά υποφέρει από άγχος λόγω της κοινωνικής απομόνωσης. «Στα emails και στις ζωγραφιές που παίρνουμε, μπορούμε να διακρίνουμε ότι οι λέξεις-κλειδιά είναι φόβος και κακό. Το ότι έμειναν στο σπίτι παρουσιάστηκε από τα παιδιά ως κάτι κακό» τονίζει ο Πάολο Πετράλια, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Γκασλίνι.

Τι νιώθουν άραγε οι μαθητές; Φόβο, άγχος, θυμό, λύπη, απόρροια των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Πολλοί μαθητές νιώθουν έντονο άγχος για την υγεία τη δική τους και των οικείων τους και αυτό τους κάνει εκούσια να μη θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι. Άλλοι τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να χάσουν κάποιο δικό τους, ή ακόμη λόγω της αποστασιοποίησης πιστεύουν ότι θα χάσουν τους φίλους τους. Να μην αναφερθώ και σε μαθητές λυκείων που, όπως έμαθα, από το πολύ άγχος να προλάβουν ή να εμπεδώσουν την ύλη παθαίνουν κρίσεις πανικού και λιποθυμούν στις τάξεις εν ώρα μαθήματος.

Η ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και να αντιμετωπίζεται είτε από το σχολείο είτε από το ίδιο το σπίτι. Κι εμείς ως γονείς αυτό τον καιρό ας είμαστε λίγο πιο διαλλακτικοί. Δεν είναι ανάγκη να τα βάζουμε μαζί τους αν δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή αν είναι ευερέθιστα και νευρικά. Ας σκεφτούμε μόνο ότι είναι κλεισμένα στο σπίτι και δεν έχουν τρόπους εκτόνωσης. Στην καλύτερη περίπτωση δεν είναι κακό να μπορούσαμε να ζητούσαμε συμβουλή από έναν ειδικό είτε σε ένα διά ζώσης ραντεβού είτε ακόμα και διαδικτυακό.

Ας ελπίσουμε ότι οι μαθητές βγαίνοντας από αυτή την κρίση θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται από την ίδια την κοινωνία του σχολείου είτε με ειδικά σεμινάρια από ειδικούς είτε ακόμη και σεμινάρια για γονείς προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν τα ίδια τα παιδιά τους. Όσο και να θέλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, η επανένταξη μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί να θέλουμε να διαφυλάξουμε τη σωματική υγεία των συνανθρώπων μας, όμως η πραγματική πρόκληση μετά την πανδημία θα είναι να σωθεί και η ψυχική υγεία των νέων μας που είναι το μέλλον.

 

 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση