ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Striped midi φόρεμα και cow boy boots
 

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε τα ερεθίσματα που παίρνουμε κι εμείς ως γονείς και τα ίδια τα παιδιά έχουν συνέπειες πολύ σοβαρές και πολύ σκοτεινές

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Δεν λυπάμαι κανέναν. Και δεν συγχωρώ κανέναν γι’ αυτό που έγινε. Και δεν αναφέρομαι στα παιδιά. Γιατί τα παιδιά είναι η αντανάκλαση του καθρέφτη του γονιού και όλα όσα αυτός πρεσβεύει. Ασφαλώς και θα ασπαστώ τη διαπίστωση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού που ανέφερε ότι «οι μαθητές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πρωτίστως ως παιδιά».

Τα παιδιά λοιπόν -ναι, αυτά άνω των 17, όπως ανέφερε η αστυνομία- έκαναν την αυτοκριτική τους; Αντιλήφθηκαν πώς συμπεριφέρθηκαν και αναγνώρισαν το λάθος τους; Διερωτώμαι πραγματικά αν νιώθουν την παραμικρή ενοχή γι’ αυτό που έκαναν. Διερωτώμαι αν οι γονείς τους προσβλήθηκαν από τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Μόνο που, αν κρίνω από όλα όσα είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, αυτό που θα λένε στα παιδιά τους και στον περίγυρό τους θα είναι η παραδοσιακή κλασική ατάκα: «Εδώ γίνονται πράγματα και θαύματα και τους ενόχλησε που σκότωσαν τα μωρά δέκα κότες και πέντε κουνέλια που έτσι και αλλιώς κάποιος θα σκότωνε για να τα φάει».

Ο γνωστός ψυχολόγος Laurence Steinberg είπε κάποτε: «Δεν υπάρχει πιο σημαντική εργασία σε οποιαδήποτε κοινωνία από την ανατροφή των παιδιών και καμία σημαντικότερη επιρροή στο πώς θα εξελιχθούν τα παιδιά, από τους γονείς τους». Το να είσαι γονιός, ναι, είναι ίσως ο δυσκολότερος ρόλος που έχεις να αντιμετωπίσεις σε αυτή τη ζωή. Γιατί από σένα το παιδί σου θα μάθει να σέβεται, να μιλά, να οδηγεί, να ασελγεί, να κτυπά, να τρώει. Από σένα θα μάθει να αγαπά ή να μισεί τα ζώα, να διαβάζει βιβλία, να ταξιδεύει, να ξέρει τα όρια και τους κανόνες. Την ισορροπία και την υπερβολή. Γιατί όλα είναι θέμα παιδείας και αντίληψης. Για το τι πραγματικά αποτελεί διασκέδαση και τι χουλιγκανισμό. Για το πού σταματούν τα όρια και πού ξεκινά η τιμωρία. Εάν αποτελεί ψυχαγωγία για το οποιοδήποτε παιδί η θανάτωση και ο βασανισμός ζώων ή η οποιαδήποτε πράξη προκαλεί αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη, τότε στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα πρέπει να καθίσουν κάποιοι γονείς που εξευτελίζονται μέσα από τις συμπεριφορές των παιδιών τους.

Γιατί όλα είναι θέμα παιδείας και αντίληψης. Για το τι πραγματικά αποτελεί διασκέδαση και τι χουλιγκανισμό

Το κάθε παιδί τι αποζητά; Την αποδοχή, την αναγνώριση, την υποστήριξη από το σπίτι. Οι νέοι που έχουν κοινωνικοποιηθεί με σωστά πρότυπα και αξίες είναι πολύ πιθανόν να επιτύχουν αυτή την αναγνώριση. Κάποιος, όμως, που έμαθε να ζει σε ένα δύσκολο γι’ αυτόν οικογενειακό περιβάλλον, θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να επιτύχει την αναγνώριση, πολύ πιθανό με παράνομα μέσα.

Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε τα ερεθίσματα που παίρνουμε κι εμείς ως γονείς και τα ίδια τα παιδιά έχουν συνέπειες πολύ σοβαρές και πολύ σκοτεινές, περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Η απίστευτη εξάρτηση από τα κινητά τους, που αυτόματα μειώνει τη μεταξύ τους επικοινωνία, η αρρωστημένη εμμονή με την εικόνα λόγω των social media, η σπατάλη χρόνου μπροστά από μια οθόνη παίζοντας παιχνίδια που γεννούν στα παιδιά αισθήματα βίας, είναι μερικά από τα πολλά δεδομένα που μπορούν να αλλοιώσουν τη συμπεριφορά ενός εφήβου. Όταν μεγαλώνουν οι έφηβοι με σοβαρά προβλήματα αυτοπεποίθησης από την έκθεσή τους σε online κακοποίηση και bullying, τα social media προκαλούν πραγματικό κακό στον πραγματικό κόσμο.

Δεν είμαι ψυχολόγος για να αναλύσω τι και πώς πρέπει να γίνει, ως γονιός όμως προσπαθώ να θέτω όρια και να βάζω κανόνες. Και ας γίνομαι κουραστική και κάποιες φορές και μισητή. Και η καραμέλα που πιπιλούν όλοι για την εφηβεία δεν στέκει. Δεν είναι θέμα ορμονών η αλλοίωση της συμπεριφοράς και της στάσης κάποιων. Ούτε το «παρασύρθηκαν» αποτελεί δικαιολογία. Τη δεδομένη στιγμή το έκαναν γιατί το ήθελαν. Είτε αυτό ήταν ποτό, ναρκωτικό, bullying, είτε να πετούν από το μπαλκόνι κότες και κουνέλια.

Θα μου πείτε «και πώς λύνεται όλο αυτό;». Δεν λύνεται. Για να λυθεί πρέπει να υπάρξει δράση και η αντίδραση πρώτα από το σπίτι με σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση και μετά από το σχολείο και την ίδια την κοινωνία, οπότε ας προσέχουμε λίγο περισσότερο τα παιδιά μας. Γονείς είμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση