ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, λευκό τοπ και sneakers
 

Οι Batman του Υπουργείου και ο Joker

Τον χειμώνα που θα κάνει κρύο οι μαθητές θα κάνουν μάθημα με ανοικτά παράθυρα;

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Μου θυμίζει κάτι παιχνίδια του μυαλού, «θα βρέξει ή δεν θα βρέξει; Να πάω ή να μην πάω;». Μόνο που αυτά τα λέω στον εαυτό μου χωρίς να εμπλέκω κανένα στη συζήτηση. Στ’ αφτιά μου συνέχεια ακούγεται ο ήχος του κουδουνιού. Όχι αυτός του σπιτιού μου αλλά αυτός που κάνει το κουδούνι του σχολείου εις τριπλούν όταν ηχεί σε κατάσταση συναγερμού σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. Ναι, κύριοι του υπουργείου Παιδείας, εδώ και 15 μέρες παίζετε και ξεπαίζετε. Γιατί όπως πάντα θυμηθήκατε να πάρετε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Και η αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών διάχυτη είτε στα πολυπληθή γκρουπ του WhatsApp ή στις ενίοτε διά ζώσης συνάξεις σε σπίτια.

Μείνατε όπως πάντα τελευταία στιγμή βάζοντας όλα τα ιατροφιλοσοφικά μπροστά ως αίτια ενώ θα μπορούσατε να είχατε οργανωθεί και προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα. Έκλεισαν τα σχολεία αντί να προετοιμαστείτε κατάλληλα και κάνατε διακοπούλες αντί να κάνετε τα «πειράματα» που κάνατε εν καιρώ πανδημίας. Δεν σκεφτήκατε εσείς oι Batman του υπουργείου να κάνετε από τον Μάη ένα προσχέδιο δράσης για την Gotham-Banana City αφού και ο πιο αδαής καταλάβαινε ότι με την υπάρχουσα υποδομή δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη. Και ήρθατε είκοσι μέρες πριν, αναζητώντας λύσεις που δεν θα κάνουν τον υπουργό Οικονομικών να ανεβάσει πίεση.

Όταν πλέον οι μέρες πέρασαν, βγήκαν αρχικά να μας πουν ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα, μέχρι και την εκ περιτροπής εκπαίδευση έριξαν στον τραπέζι με το ενδεχόμενο ότι κανένας γονιός δεν θα ‘ναι σπίτι να μην περνά από το μυαλό τους. Μετά ήρθε η απόφαση να πηγαίνουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αλλά με μάσκα. Πάνε μετά οι δάσκαλοι και μπαίνουν στο υπουργείο με τα λάβαρα, έρχεται και η ανακοίνωση του ΠΟΥ, η οποία λέει «όλοι άνω των 12 με μάσκα». Και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις μιας και οι γονείς που έχουν παιδιά και σε δημοτική και σε μέση εκπαίδευση εναντιώνονται στη χρήση μάσκας και λένε «Τι θα γίνει, κύριοι; Το ένα μου παιδί θα πηγαίνει με μάσκα και το άλλο χωρίς;». Οπότε, ξανά μανά δηλώσεις από τους αξιόπιστους πλέον του Υπουργείου που λένε «εντάξει, η μάσκα μπορεί να είναι προαιρετική και στις πιο μικρές ηλικίες». Και ανάμεσα σε αυτά η φαεινή ιδέα της συνένωσης των θρανίων με κόντρα πλακέ για να κάθονται ανά τρεις μαθητές. Η ιδέα του διάφανου διαχωριστικού των θρανίων δεν έπαιζε, ε; Όπως έγινε σε πολλά σχολεία στην Ευρώπη… όχι;

Δεν σκεφτήκατε εσείς oι Batman του υπουργείου να κάνετε από τον Μάη ένα προσχέδιο δράσης για την Gotham-Banana City

Πέντε μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και η εκπαίδευση έχει γίνει σκοπευτήριο της πιο επιθετικής αντιπολίτευσης. Ως γονείς και ως πολίτες δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Βαρέθηκα ειλικρινά να ακούω όλα αυτά τα παραπολιτικά ζαλίσματα που αποπροσανατολίζουν μαθητές, γονείς και καθηγητές από το πραγματικό ερώτημα: Πόσο εφικτό είναι να δουλέψει το σχέδιο του Υπουργείου; Τα παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών θα καταφέρουν να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις του ενός μέτρου; Οι μαθητές θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι λέει ο εκπαιδευτικός την ώρα της παράδοσης ενώ θα φοράει μάσκα; Πώς εγώ που στέλνω το παιδί μου με μάσκα να το πείσω να συνεχίζει να τη φορά όταν θα δει ότι οι φίλοι του δεν τη φοράνε; Τον χειμώνα που θα κάνει κρύο οι μαθητές θα κάνουν μάθημα με ανοικτά παράθυρα;

Αυτό που ξέρω είναι πως ό,τι αφήνεις να κάνεις την τελευταία στιγμή, αγαπητέ Joker, δεν έχεις επιλογή από το να το κάνεις βιαστικά, με μεγάλο το ρίσκο να αποτύχεις. Είτε αυτό λέγεται μελέτη, ρεπορτάζ είτε το πιο απλό… ένα κέικ. Μόνο που εδώ μιλάμε για την κορυφαία κοινωνική προτεραιότητα, που είναι η λειτουργία της εκπαίδευσης.

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση