ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: jean short, λευκό πουκάμισο και mules
 

Και μετά; Η άνοιξη

Oλοι το προέβλεπαν, κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι ο δεύτερος γύρος θα ήταν τόσο ζόρικος

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Πάντα δεν λένε ότι μετά την μπόρα θα ‘ρθει ουράνιο τόξο; Το είπε και η ίδια η δρ Ζωή Δωροθέα Πανά. Όταν θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε τώρα, θα κάψει τις μάσκες της. Γιατί θα τελειώσει, πού θα πάει. Θα τελειώσει και θα τα καταφέρουμε. Μόνο να βγούμε νικητές απ’ όλο αυτό. Και θα έρθει η ώρα και η στιγμή που, ναι, κάποιοι θα κάψουν τις μάσκες ενώ άλλοι θα φυλάξουν σε κουτάκι έστω και μία από εκείνες τις βαμβακερές ως ενθύμιο για ό,τι περάσαμε. Μια δύσκολη περίοδο με πολλά θύματα και πολλά μαθήματα. Όλοι το προέβλεπαν, κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι ο δεύτερος γύρος θα ήταν τόσο ζόρικος. Μας βάζει σε πρωτόγνωρες δοκιμασίες. Να ξεπεράσουμε τα όρια της αντοχής μας. Να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, ακόμη και που σκεφτόμαστε. Μας δείχνει πόσο «εύθραυστοι», πόσο «ανήμποροι» και πόσο «ίδιοι» είμαστε σε δευτερεύουσες διαφορές που συνήθως έρχονται στην πρώτη γραμμή.

Μάθαμε, όμως, πολλά από την πρώτη φορά. Να κάνουμε υπομονή, να είμαστε πιο δεκτικοί στα μέτρα, στην έννοια της απόστασης, της χρήσης μάσκας, των κινήσεων, της επαφής. Τώρα πια ξέρουμε, το αντιμετωπίζουμε και απλώς περιμένουμε τη στιγμή που θα έρθουν τα εμβόλια και ο ιός θα «σβήσει». Δυστυχώς, αυτός ο πόλεμος εκτός από θύματα θα έχει και συνέπειες στην οικονομία και τον εργασιακό χώρο. Μα στ’ αλήθεια, ποιος πέρασε πόλεμο και έμεινε αλώβητος; Τουλάχιστον εμείς δεν τον ζήσαμε όπως οι γονείς και οι παππούδες μας. Αυτός είναι ένας άλλος πόλεμος. Ύπουλος και αόρατος.

Στους δικούς τους πολέμους, όμως, δεν είχαν το όπλο που έχουμε εμείς. Γιατί εμείς σήμερα έχουμε την τεχνολογία με το μέρος μας. Σε όλα, για όλα. Σκεφτείτε για δευτερόλεπτα πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς διαδίκτυο, κινητά, wifi. Στην ενημέρωση της ειδησεογραφίας, στο σύστημα υγείας, σε όλες τις διαδικασίες τις γραφειοκρατικές. Δεν τρέχουμε όπως πριν ένα χρόνο να προλάβουμε μια συνάντηση, δεν χάνουμε ώρες αχρείαστες να ψωνίσουμε στα μαγαζιά, δεν χρειάζεται να αλλάζουμε το πρόγραμμά μας για να συναντήσουμε τον δάσκαλο στο σχολείο. Διαδικασίες βαρετές και χρονοβόρες που δεν υπάρχουν πια. Αυτό δεν είναι μέσα στα θετικά; Αμ το άλλο; Πόσοι από μας ακούγοντας τα μέτρα προχθές ψιθύρισαν το «μια χαρά είναι όλα, περιμέναμε τα χειρότερα». Γιατί; Γιατί οκτώ μήνες τώρα συνηθίσαμε στις απαγορεύσεις και τις εξ αποστάσεως λύσεις. Δεν τα βάψαμε μαύρα, δεν ξεκινήσαμε το μοιρολόι του περασμένου Μάρτη. Πόση δύναμη χρειάστηκε ώστε να φθάσουμε στο σημείο να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε στα νέα δεδομένα που μας δίδαξαν να εστιαζόμαστε σε όλα τα σημαντικά; Πολλή. Γιατί βρήκαμε και τις δομές και τις λύσεις εκείνες που μετά την πανδημία θα τις υιοθετούμε για να κάνουν τις ζωές μας πιο εύκολες και ποιοτικές. Είμαστε εδώ, στις αρχές Νοεμβρίου, πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέα μέτρα ενώ το ενδεχόμενο ενός νέου εγκλεισμού κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα δεν θα αποτελεί έκπληξη για μας. «Περιορίστε τον κύκλο επαφών σας» μας διαμηνύει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας και μας καλεί με λίγα λόγια να κλειστούμε στο σπίτι. Είτε είμαστε μαθητές είτε φοιτητές, παιδιά, γονείς, παππούδες, εργένηδες. Δεν αποτελεί εξαίρεση κανένας. Γιατί, αν δεν το κάνουμε, οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι οι ευαίσθητες ομάδες. Για λάθη και εκούσιες συμπεριφορές. Θα το κάνουμε και θα αναμένουμε, όπως είπε και η Πανά, το ουράνιο τόξο. Γιατί θα έρθει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση