ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: φλοράλ παντελόνια, λευκό tee και mules
 

Ισορροπώντας σε πλατφόρμες…

Γίνεται να ανακοινώνει το Υγείας και το Παιδείας να μην έχει ιδέα; Και να μας το λένε κιόλας;

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Σιγά που δεν θα έπεφτε. Είδηση θ’ αποτελούσε αν άνοιγε η πλατφόρμα εμβολιασμού και πήγαιναν όλα καλά. Να μη σας πω ότι μου ήρθε déjà vu όταν πέρσι την πρώτη μέρα αποστολής μηνυμάτων στο 8998 -24 Μαρτίου- βρέθηκε το σύστημα εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης. Δεν ήταν ένα καλό παράδειγμα για να μάθουμε να προετοιμαζόμαστε για το πώς πρέπει να πράξουμε σε ανάλογη περίπτωση; Γιατί πάντα η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και απέχει πολύ από τα σχέδια επί χάρτου. Είναι σαν να ισορροπούμε πάνω σε πλατφόρμες και να μην ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να περπατήσουμε ή θα βρεθούμε φαρδιές πλατιές στο έδαφος.

Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που διάβασα την είδηση ότι η πλατφόρμα τέθηκε εκτός λειτουργίας δεν ένιωσα καμία έκπληξη. Ούτε εγώ αλλά ούτε και πολλοί άλλοι. Υπήρχαν, είπε ο Κόκκινος, 360 αιτήματα ανά δευτερόλεπτο. Και αυτό αποτελεί δηλαδή δικαιολογία; Λογικό δεν ήταν οι πολίτες να πάθουν παροξυσμό και να θέλουν από τις 8 το πρωί να διευθετήσουν το ραντεβού τους; Η απορία μου είναι γιατί τους προκάλεσε έκπληξη το ότι διευθετήθηκαν 3997 ραντεβού μέσα σε δυο λεπτά. Αυτό αποτελεί δικαιολογία; Που για ακόμη μία φορά δεν ήταν προετοιμασμένοι. Δεν έπαιξε καθόλου το σενάριο δηλαδή να άνοιγε συγκεκριμένες ώρες η πλατφόρμα; Με αρχικά ονομάτων; Για να μην προκληθεί αυτό που φοβόντουσαν;

Γιατί μαζί με την πύλη εμβολιασμών έπεσε και το σύστημα του ΓεΣΥ αφού είναι συνδεδεμένα στην ίδια πλατφόρμα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς που είχαν προγραμματισμένες επισκέψεις και θεραπείες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης προξενήθηκε πρόβλημα με την παροχή φαρμάκων από φαρμακεία συνδεδεμένα με το ΓεΣΥ. Πόση επιπολαιότητα πια σε αυτόν τον τόπο; Αλλά ας τους ευχαριστήσουμε κιόλας που μας διαβεβαιώνουν ότι, αφού έπεσε το σύστημα, δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί δεν θα χαθούν δεδομένα ασθενών. Αυτό έλειπε δηλαδή. Να υποβάλουν τον κόσμο σε τέτοια διαδικασία. Δεν μαθαίνουμε και δεν ξέρω αν πρόκειται να μάθουμε ποτέ από τα λάθη μας. Γιατί για να μάθουμε πρέπει να τα αποδεχτούμε πρώτα, όχι να προσπαθούμε κάθε φορά να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα.

Πάντως οι ηλικιακές ομάδες ολοένα και κατεβαίνουν. Κοντεύει ο καιρός των 50 και άνω των 40 και των 30 και άνω. Όλοι ευελπιστούν ότι θα προλάβουν να εμβολιαστούν πριν τους προλάβει ο κορωνοϊός. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, είναι ήδη ορατό.

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μας ενημερώνουν ότι υπάρχουν περίπου 16 χιλιάδες διαθέσιμα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca. Σαν να τους είπε κανείς ότι με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο κόσμος θέλει το συγκεκριμένο. Κάθε μέρα βγαίνει και κάτι καινούργιο γι’ αυτό το εμβόλιο, ο κόσμος ενημερώνεται, ενδιαφέρεται, ανησυχεί. Η δυσπιστία και το μούδιασμα που υπάρχουν στον κόσμο είναι πολύ λογικά. Δεν μπορούσαν να σκεφτούν εναλλακτικές; Εδώ ολόκληρος ο κόσμος βουίζει για τις παρενέργειες κι εμείς κανονικά λέμε και για τα διαθέσιμα ραντεβού, λες και υπάρχει κανένας εκεί έξω που θέλει να ρισκάρει τη ζωή του για ένα εμβόλιο με ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες. Διερωτώμαι, στην περίπτωση που συμβεί κάτι, αν θα πάρει κανένας την ευθύνη.

Σαν να μη μας έφτανε το άγχος με τους εμβολιασμούς, έρχεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 μέσα στα σχολεία. Πόσο σοβαροί μπορεί να θεωρείστε, κύριοι, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ των δύο πιο σημαντικών υπουργείων; Γίνεται να ανακοινώνει το Υγείας και το Παιδείας να μην έχει ιδέα; Και να μας το λένε κιόλας; Με τα πανέξυπνα μέτρα τους, εκτός όλων των άλλων, αυτό που θα συμβεί τελικά, θα είναι για ακόμη μια φορά να μας επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι στερούνται της αναγκαίας σοβαρότητας που αρμόζει στην περίπτωση. Κανένας δεν πρέπει να κάνει πειράματα ούτε υποθέσεις ούτε παιχνίδια με την υγεία μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η δύσκολη περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα και αυτό που θα μας διδάξει είναι, εκτός από την υγεία που είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, να αναλογιστούμε σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε.

 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση