ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, cropped top και πέδιλα
 

Για ένα νυφικό και έναν χορό

Πώς κάθε εμπόδιο πρέπει να σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή και όχι μια ακόμη απογοήτευση

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

«Μήπως είναι σημάδια που πρέπει να τα υπολογίσουμε για το παρακάτω; Μήπως να το αναβάλω για του χρόνου;» Αυτά μου έγραφε και με ρωτούσε η φίλη πίσω από την οθόνη του κινητού κι εγώ δεν ήξερα τι να της απαντήσω.

Να πω ότι από το ξεκίνημα αυτής της χρονιάς όλα ήρθαν τούμπα στις ζωές μας; Ότι τα πλάνα που κάναμε τα έκανε σκόνη ένας ιός; Μάταιο ό,τι και να πεις σε μια μελλοντική νυφούλα που τους τελευταίους μήνες ξυπνά και κοιμάται με τη σκέψη για την οργάνωση του «τέλειου» γάμου της αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια.

Γιατί σίγουρα δεν ανησυχεί για το αν όλα πάνε καλά και αν η ανθοδέσμη είναι όπως την παρήγγειλε αλλά αν θα γίνει γάμος. Αν θα καταφέρει να ζήσει τη μέρα που ονειρεύεται σαν όλες τις άλλες νυφούλες που αποφάσισαν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 2020. Που ξεκίνησαν τη χρονιά με μια αλλιώτικη διάθεση και κατέληξαν να χάνουν τον ύπνο τους από το μαράζι ότι ίσως και να μην καταφέρουν να ζήσουν το παραμύθι όπως ακριβώς το είχαν στο μυαλό τους. «Τελικά όλα ήταν τόσο όμορφα δομημένα στο μυαλό μου που τα μάτιασα» μου γράφει κι εγώ προσπαθώ να της εξηγήσω πως ό,τι γίνεται έχει τον σκοπό του. Πως κάθε εμπόδιο πρέπει να σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή και όχι μια ακόμη απογοήτευση.

Το ότι ζούμε σε ένα πλαίσιο δεδομένων δεν σημαίνει ότι αποκλείει στόχους και πλάνα τα οποία θέτουμε μακροπρόθεσμα. Ίσως αν κάθε νυφούλα εκεί έξω σκεφτεί πώς θα πρέπει να προσπαθήσει να έχει τον «τέλειο γάμο» αντί την «τέλεια μέρα» του γάμου, δεν θα άλλαζε λίγο η ψυχολογία της;

Τις τελευταίες βδομάδες ακούμε εκτός των άλλων και για τα μέτρα που θέτουν οι αρχές για την τέλεση γάμων, γαμήλιων δεξιώσεων και τον τρόπο που πρέπει να γίνονται ένεκα κορωνοϊού. Αντιδρούν και με το δίκιο τους οι επαγγελματίες γάμου που επηρεάζονται άμεσα απ’ όλα αυτά. Και αυτοί αλλά και τα ίδια τα ζευγάρια. Πολλοί έχουν κλείσει ημερομηνίες για εκκλησίες και κέντρα δεξιώσεων χρόνια πριν, έχουν δώσει προκαταβολές και τώρα καλούνται είτε να ζήσουν τον γάμο τους είτε να τον αναβάλουν.

Και αν αποφασίσουν να τον ζήσουν, θα το κάνουν υπό προϋποθέσεις μιας και θα πρέπει να ακολουθούν ένα ειδικό εγχειρίδιο με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Ένα κατεβατό που θα τους δίνει αριθμό καλεσμένων -όχι πέραν των 350 ατόμων- ενώ θα δέχονται ευχές κρατώντας τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις και στη δεξίωση και στο δείπνο.

Παράλογα αλλά λογικά, δεδομένων των όσων ζούμε, αλλά το να αποφεύγονται οι χειραψίες -μια κίνηση που ξεκίνησε από τον Μεσαίωνα και υποδηλώνει τη δεσμευτική σωματική επαφή- και να μην υπάρχει πίστα για να διασκεδάσει το ζευγάρι με τον κόσμο του; Μα σε μια χαρά η διασκέδαση δεν εξυπακούεται; Πώς θα γίνει δηλαδή; Πόσο αλλιώτικη θα είναι η διάθεση και πώς μια ενδεχόμενη αναβολή να μην είναι μες στα πλάνα του κάθε ζευγαριού μιας και θα του στερήσει το δικαίωμα τού να διασκεδάσει τη μέρα της τέλεσης του γάμου του;

Μόνο που δεν πάει έτσι. Η νέα κατάσταση είναι γεγονός και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε. Χρειάζεται εμπιστοσύνη πως μια καινούργια αρχή -στην προκειμένη ένας γάμος- φτιάχνεται από το υλικό μιας ευχής και όχι μιας αγωνίας. Γιατί όσοι θέλουν να είναι μαζί θα βρουν την άκρη. Ας είναι και με τις ανθοδέσμες αναποδογυρισμένες και χωρίς πίστες και χειραψίες και γλέντια.
Της γράφω να μη στεναχωριέται. Να σκεφτεί αν θέλει να αναβάλει τον γάμο ή αν θέλει να ανέβει εκείνα τα σκαλιά μαζί με τον άνθρωπό της.

Μια απόφαση είναι. Κάποιοι λένε ότι αυτά που ζούμε είναι σημάδια των καιρών που απλώς πρέπει να εμπιστευτείς. Εγώ το λέω πίστη σε όλα όσα μας φέρνει η ζωή στο πιάτο για να μας δοκιμάσει και να μας δείξει ότι σημασία δεν έχει αν βάλει το πιο λαμπερό νυφικό ή τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια και φώτα. Σημασία έχει με ποιον θα χορέψει τον καλύτερο χορό τη μέρα εκείνη. Και σίγουρα δεν θα είναι αυτός του τσιφτετελιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση