ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Striped midi φόρεμα και cow boy boots
 

Εδώ μάσκα, εκεί μάσκα

Διαβάζουν για τη νέα επιβολή μέτρων και μόνο από τις αντιδράσεις τους καταλάβαινες πολλά

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Η αλλαγή του καιρού, της ώρας, των μέτρων ήρθε και μας προετοιμάζει για ένα διαφορετικό χειμώνα. Δύσκολο δεν θα το έλεγα γιατί έχουμε την υγειά μας και είμαστε καλά, ωστόσο είναι περίεργο μιας και οι εναλλαγές λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας και των μέτρων που μας επιβάλλονται, αλλάζουν την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας. 

Μέσα σε όλη αυτή την πανδημία ένα από τα κύρια συμπεράσματα που έχω βγάλει είναι πως έχουμε να μάθουμε πολλά από τα παιδιά. Πώς ελίσσονται, πώς αντιδρούν και πώς αφομοιώνουν τις εκάστοτε καταστάσεις και δη τη σημερινή. Διαβάζουν για τη νέα επιβολή μέτρων και μόνο από τις αντιδράσεις τους καταλαβαίνεις πολλά. Ακούν και αμέσως επιδεικνύουν μια αυτάρεσκη διαχείριση όποιου νέου έρχεται μπροστά τους. Υπακούν και στωικά συμμορφώνονται σε κάθε απαγόρευση, αναγνωρίζοντας ότι η μάσκα θα είναι απαραίτητο αξεσουάρ στην καθημερινότητά τους. Σε αντίθεση με μας τους μεγαλύτερους που μόλις τα ακούσαμε ξεκινήσαμε να αναλύουμε, να σχολιάζουμε, να αντιδράμε.

Από όλα όσα ανακοινώθηκαν αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και δημόσιους χώρους. Δηλαδή, πώς πάει; Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο, φοράω μάσκα. Μπαίνω στο γυμναστήριο, συνεχίζω να τη φοράω ενώ όταν πάω στον χώρο του γυμναστηρίου τη βγάζω. Και εκεί; Τι γίνεται αν κάποιος περάσει από δίπλα μου και φτερνιστεί; Περπατάω στον δρόμο. Μόνη. Πρέπει να φορώ μάσκα αντί να αναπνέω καθαρό αέρα; Πετά ο ιός; Σε τι εξυπηρετεί αυτό το μέτρο; Και πραγματικά το βρίσκω αδιανόητο να μου απαγορεύεται να περπατάω στον δρόμο χωρίς μάσκα αλλά μέσα στο σινεμά να μπορώ να παρακολουθήσω μια ταινία με άλλους τόσους την ώρα που απαγορεύονται οι θεατές στα γήπεδα που είναι χώρος εξωτερικός. Μέτρα που πέφτουν σε αντιφάσεις.

Δεν θα ήταν φρόνιμο εσείς οι επιστήμονες που πήρατε αυτές τις αποφάσεις να τις εξηγήσετε και σ’ εμάς τους λοιπούς πλην συμμορφωμένους πολίτες; Δεν μπορούμε όλοι να ξέρουμε την ακριβή εξήγηση του κάθε μέτρου που λαμβάνετε προκειμένου να περιορίσετε τις αλυσίδες μετάδοσης. Όπως αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης σε Λεμεσό και Πάφο, όπου προχωρήσατε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα έπρεπε να μας πείτε περισσότερα πράγματα όσον αφορά στους τρόπους διακίνησής μας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Όπως, για παράδειγμα, αν θα πρέπει να φορώ μάσκα στο αυτοκίνητο με τα παιδιά ή με μία φίλη. Ή στα σχολεία, τώρα που η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και στα διαλείμματα, πότε και ποια ώρα θα επιτρέπεται από τους μαθητές να τη βγάζουν.
Το εμπεδώσαμε από τον Μάρτη ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο χειμώνα. Το ξέραμε από τον Ιούνιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν μετά το καλοκαίρι. Δεν ξέρω αν υπολόγιζε κανένας τον τριψήφιο αριθμό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ως χώρα, αλλά το ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα και μάλιστα αυστηρά ήταν σίγουρο. Η πανδημία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και ασφαλώς τα νούμερα δεν απέχουν πολύ από το να γίνουν τρομακτικά. Ο κλοιός έχει σφίξει και το να ακούς νέα μέτρα από τους ιθύνοντες σε κάνει να ελπίζεις ότι θα καλυτερέψουν τα πράγματα και δεν θα υπάρχει μια θεαματική εκθετική αύξηση. Καλό είναι να εξοπλιστούμε με πολλά αποθέματα υπομονής μιας και οι πιθανότητες του περιορισμού είναι πολύ περισσότερες από αυτές της ελεύθερης ψυχαγωγίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση