ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: βερμούδα, λευκό πουκάμισο και mules
 

«Βγάλ’ τα πέρα μόνη σου»

Τις κάνω εικόνα. Να κάνουν κούρσα με τον χρόνο. Να ταΐζουν τα παιδιά τους και πριν κλείσουν την πόρτα να τους λένε «να είστε φρόνιμα» και να φεύγουν

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Σε ένα παράλληλο σύμπαν οι γυναίκες που εργάζονται και έγιναν μαμάδες θα έμεναν στο σπίτι για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τον τοκετό και να πληρώνονταν, όταν θα επέστρεφαν στις δουλειές θα υπήρχαν εκεί σταθμοί νηπιαγωγείων που θα παρείχε το κράτος καθώς και κρατικά πάρκα – όπου θα μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους δωρεάν και αλλάχτρες για μωρά και στις ανδρικές τουαλέτες. Κι όμως, αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά συμβαίνει σε μία από τις πραγματικά εξελιγμένες χώρες της Ευρώπης: Τη Σουηδία.

Στη νήσο Κύπρο του 2020 το δικαστήριο ζητά 20 χιλιάδες ευρώ εγγύηση από μια μάνα, η οποία στην προσπάθειά της να εργαστεί άφησε μόνα τους τα τρία ανήλικα παιδιά της στο σπίτι. Ευτυχώς η δημοσιοποίηση της είδησης δεν άφησε ασυγκίνητη την υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία έδωσε οδηγίες ώστε η μάνα να βοηθηθεί. «Μια μητέρα μόνο από απελπισία μπορεί να αφήσει τα παιδιά της μόνα στο σπίτι και να πάει να δουλέψει» έγραψε σε ανάρτησή της.

Τις κάνω εικόνα. Να κάνουν κούρσα με τον χρόνο. Να ταΐζουν τα παιδιά τους και πριν κλείσουν την πόρτα να τους λένε «να είστε φρόνιμα» και να φεύγουν. Αθέατες, κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Πώς ήταν άραγε αυτά τα κορίτσια; Τι ονειρεύονταν άραγε για τις ζωές τους; Θα ήθελαν αυτό που ζούσαν σήμερα; Με το χέρι στην καρδιά θα πω «ναι», γιατί για τις μαμάδες αυτές είναι ευλογία τα ίδια τα παιδιά τους. Και ας καλούνται να «εγκληματήσουν» αφήνοντάς τα μόνα. Φτάνει αυτά να είναι καλά.

Έτυχε άθελά της η 7χρονη κόρη να «προδώσει» τη μαμά γιατί βρέθηκε να παίζει μόνη στο πάρκο. Σαν αυτή την απελπισμένη μάνα υπάρχουν πολλές στη χώρα που καλούνται λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών να αφήνουν μόνα τα παιδιά στο σπίτι. Υπάρχει περίπτωση αυτή η μάνα ή η οποιαδήποτε μάνα κάθε φορά που πηγαίνει στη δουλειά και να αφήνει τα παιδιά στο σπίτι να μην τρέμει στην ιδέα τού να πάθει κάτι; Κανένα δικαστήριο και καμία ποινή δεν μπορεί να γνωρίζει τι δυσκολίες αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μάνα και πολλές άλλες μητέρες, οι οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Σαν και αυτή πολλές μητέρες που λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους φύλαξη, ή δεν έχουν το κυπριακό μοντέλο νταντάδων που θέλει τους παππούδες και τις γιαγιάδες να αναλαμβάνουν ρόλο επιτηρητή.

Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όταν ήμουν μαθήτρια της πρώτης δημοτικού, να με παρατά η μάνα μου στην είσοδο του δημοτικού και να μου λέει «βγάλ’ τα πέρα μόνη». Ή σε όλες τις τάξεις του σχολείου, δεν θυμάμαι να έρχεται κάποιος να με παραλάβει, πάντα μόνη έπαιρνα τα πόδια μου και περπατούσα κανένα δεκάλεπτο για το σπίτι της γιαγιάς. Όταν ήμουν στο γυμνάσιο πια, τα καλοκαίρια ήταν άπειρες οι φορές που έμεινα στο σπίτι μόνη με τον 8χρονο αδελφό μου ωσότου έρθουν οι γονείς μας στο σπίτι από τις δουλειές τους. Να μη θυμηθώ τ’ απογεύματα που ξεχυνόμασταν στα χωράφια, στις γειτονιές και στα πάρκα με τα ποδήλατα και, αν δεν νύχτωνε και ακούγαμε τις κραυγές των μανάδων μας, δεν μπαίναμε στο σπίτι. Ήμασταν μόνες. Μεγαλώσαμε, όμως, μαθαίνοντας να τηρούμε το «βγάλ’ τα πέρα μόνη σου», ό,τι και να σήμαινε αυτό. Κάποιοι θα πουν «τότε ήταν αλλιώς». Διαφωνώ. Και τότε υπήρχαν κίνδυνοι αλλά υπήρχαν 100 και βάλε λόγοι για ένα 10χρονο να κυκλοφορεί με τις ώρες στις γειτονιές. Σήμερα; Οι περισσότεροι άνθρωποι αποστειρωμένοι, αποξενωμένοι, ακοινώνητοι μεγαλώνουν παιδιά πιστό αντίγραφό τους. Είναι αυτοί που θα καταδικάσουν την κάθε μάνα που άφησε τα παιδιά και θα τη δικάσουν χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δουν τα πώς και τα γιατί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση