ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, cropped top και πέδιλα
 

Αντί για «ουφ», να λέμε «ομ»…

Μια ρουτίνα που ξεκινά από το χάραμα με το ξυπνητήρι να κτυπά διαδοχικά πριν καν ο ήλιος χαράξει

Νατάσα Αλεξάνδρου

Νατάσα Αλεξάνδρου

Δεν ξέρω για σας αλλά κάθε Σεπτέμβρη το επιφώνημα «ουφ» με τη βαθιά αναπνοή που φουσκώνει σαν μπαλόνι το στομάχι το ‘χω για καμιά εικοσαριά φορές τη μέρα. Εκούσια ή ακούσια, και ειδικά μπροστά σε κόσμο αν τύχει, το κάνω, ξέρετε, λίγο πιο κομψά για να μη φανεί η δυσφορία μου. Ο φετινός δε μήνας με βρίσκει να χρειάζομαι φορητές φιάλες οξυγόνου για να αντεπεξέλθω μιας και εδώ και 6 μήνες καλόμαθα να απέχω από τη ρουτίνα, η οποία αλλάζει άρδην με το άνοιγμα των σχολείων.

Μια ρουτίνα που ξεκινά από το χάραμα με το ξυπνητήρι να κτυπά διαδοχικά πριν καν ο ήλιος χαράξει. Όσο για σας, αγαπητές μου, εκεί έξω που δεν έχετε παιδιά και ονειρεύεστε την πρώτη τους μέρα στο σχολείο, η εικόνα με τη μαμά να τα φιλά και να τα χαιρετά ήρεμη και μειλίχια στην αυλή του σχολείου, απλώς σκεφτείτε την ως ένα still, ένα στιγμιαίο κλάσμα του δευτερολέπτου γιατί πριν από αυτήν προηγείται ένας πόλεμος με τον χρόνο γεμάτος «ουφ» και «αχ» που περιλαμβάνουν την προετοιμασία στο σπίτι και τον αγώνα που κάνεις στον δρόμο με την τροχαία κίνηση. Και μετά όταν φτάσεις, ζεις εκείνη την ωραία στιγμή που λες «Ναι! Επιτέλους άνοιξαν», τους κάνεις την αγκαλιά και τα στέλνεις στο καλό μαζί με τον Θεό και τη μάσκα τους.

Γιατί η ζωή μιας τυπικής καθημερινής μάνας ενίοτε συνεχίζεται για κάποιες με το μεσημεριανό σχόλασμα και για κάποιες λίγο αργότερα, με το ατέρμονο ταξίδι του πήγαινε-έλα στους δρόμους της πόλης για τα φροντιστήρια. Γιατί οι ώρες στο σχολείο δεν ήταν ποτέ αρκετές για τα παιδιά να εμπεδώσουν τη σχολική ύλη.

Άμα καταφέρεις να μπεις στο σπίτι ώς τις 7, είσαι από τις τυχερές. Κι εκεί που πας να κάτσεις νομίζοντας ότι ξεμπέρδεψες, σου την έχουν στημένη στη γωνία αφού σαν Λερναία Ύδρα προκύπτουν οι πολυσέλιδες αιτήσεις που πρέπει να συμπληρώσεις τη μία μετά την άλλη. Οι ίδιες κουραστικές αιτήσεις με τις ίδιες κουραστικές ερωτήσεις ξανά και ξανά και, αν τύχει και πεις κάτι, σε λένε και σπαστικιά.

Όσο για το κονδύλι του Σεπτέμβρη, εκεί ακριβώς χρειάζομαι τις φιάλες γιατί ούτε τα «αχ» ούτε τα «βαχ» αλλάζουν κάτι. Ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι τα παιδιά μας θα μας τρελάνουν. Γιατί ναι μεν μπορεί να κάνεις πάνω-κάτω τον σωστό προγραμματισμό για τον προϋπολογισμό σου, αλλά πάντα κάτι γίνεται και σε κάνει να ξεφεύγεις. Μόνο σ’ εμένα τυγχάνει που ειδικά αυτό τον μήνα όλα θέλουν αλλαγή; Γιατί εκεί που πας για τα απαραίτητα σχολικά προκύπτουν άλλα τόσα που χρειάζονται, είτε γιατί μεγάλωσαν και δεν τους κάνουν, είτε γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου αν δεν πάρουν τη συγκεκριμένη τσάντα τη δεδομένη στιγμή θα είναι οι πιο δυστυχείς άνθρωποι στον κόσμο. Κι εσύ γεμάτος ενοχές που θα τους στερήσεις εκείνη τη στιγμιαία δόση ευτυχίας λες «Άντε πάρ’ την» για να γλυτώσεις από τη μία από τη μουρμούρα αλλά από την άλλη βγαίνεις εκτός budget ακούγοντας τη φωνή μέσα να σου λέει «Έλα, πάρε άλλη μια βαθιά αναπνοή ξανά και πάμε». Τι σόι γενιά είναι αυτή; Το ίδιο ήμασταν κι εμείς στην ηλικία τους; Δεν θυμάμαι να τρελαινόμασταν να δούμε τους φίλους μας για να δείξουμε ο ένας στον άλλον ούτε τη σχολική τσάντα ούτε το αξεσουάρ απάνω της. Δεν ασχολούμασταν, θυμάμαι, με τέτοιες αηδίες και σπατάλες γιατί δεν είχαμε τότε όλες αυτές τις επιλογές. Δεν θυμάμαι πολλά-πολλά, μόνο τη χαρά που έκανα συναντώντας τους φίλους μου στην αυλή. Τώρα ως απελπισμένος γονιός λόγω συνθηκών χρειάζεσαι ψυχραιμία και κατανόηση. Δύσκολη η χρονιά η σχολική. Μπορεί να γίνει καλύτερη, όμως, με τη συνεργασία όλων.

Αρκεί από Σεπτέμβρη και μετά τα «ουφ» να περιοριστούν και επιτέλους να έρθει η ώρα που θα κάνουν μια εφαρμογή για μαμάδες που θα κάνει διαλογισμό και αντί για «ουφ» θα λένε «ομ»…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Νατάσα Αλεξάνδρου: Τελευταία Ενημέρωση