ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: jean παντελόνι, φαρδύ πλεκτό και blazer
 

Το ''Enigma'' της Σταύρης Πηδιά

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Την γνώρισα με αφορμή τα ψηφιακά πορτρέτα και τώρα που ετοιμάζει την έκθεση της ήταν καιρός να ενταχθεί στο blog. H graphic designer και illustrator Σταύρη Πηδιά καταπιάνεται με ένα πολύ λεπτό θέμα για την πρώτη της ατομική έκθεση και κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον για ακόμα μια φορά. Tα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο ''Enigma'', θα πραγματοποιηθούν στις 10 Μαϊου στο Thiseas Art Gallery στη Λεμεσό, 

Να ξεκινήσουμε πρώτα από τα ψηφιακά πορτρέτα; Τι σε τράβηξε σ’ αυτή την τέχνη;
Τα ψηφιακά πορτραίτα είναι κάτι που ξεκίνησε λόγω των σπουδών μου και μετατράπηκε σε κάτι που αγάπησα πολύ λόγω τις ευρύτητας που μου προσφέρει. Γενικώς προτιμώ να δουλεύω με ανθρώπινες φιγούρες και πρόσωπα και η ψηφιακή τέχνη είναι κάτι που με ενδιαφέρει, οπότε τα συνδύασα.

Τι σπούδασες;
Σπούδασα Γραφικές Τέχνες στην Αγγλία και έκανα το μεταπτυχιακό μου στα Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία στην Κύπρο.

Αλήθεια, ποιο ήταν το πρώτο σου πορτρέτο;
Το πρώτο μου πορτραίτο ήταν της αγαπημένης μου Pop καλλιτέχνιδας Dua Lipa. Την έχω χρησιμοποιήσει αρκετά και στο μέλλον θα κάνω κι άλλα πορτραίτα της.

Λύσε μου μια απορία, γιατί είσαι «Aria Designs»;
Το Aria ξεκίνησε ως πλάκα από κάποιες φίλες μου ως υποκοριστικό του ονόματος μου και μου άρεσε. Δοκίμασα να το χρησιμοποιήσω ως brand και τελικά δούλεψε!

Πόση ώρα χρειάζεσαι για κάθε ένα;
Το λιγότερο δυο ώρες για ένα κανονικό πορτραίτο. Μετά εξαρτάται από την δυσκολία της φωτογραφίας που κάνω και από πόσα άτομα είναι στην φωτογραφία. Πολλοί πελάτες νομίζουν πως χρησιμοποιώ κάποιο φίλτρο για να κάνω ένα illustration, όμως δεν είναι έτσι. Ξεκινώ με ένα άσπρο artboard και δουλεύω μέχρι και την τελευταία γραμμή που θεωρώ πως χρειάζεται ένα illustration.

Πώς έγινε η μετάβαση από τα ψηφιακά πορτρέτα στους πίνακες που θα δούμε στην έκθεση;
Δεν είναι ακριβώς μετάβαση, θα το έλεγα ένα μικρό διάλειμμα. Η τέχνη ήταν μέρος της ζωής μου από τα αρχικά χρόνια της ζωής μου. Μια έκθεση τέχνης ήταν κάτι που ήθελα πολλά χρόνια να κάνω όμως δεν το τολμούσα για διάφορους λόγους. Τα ψηφιακά πορτραίτα είναι κάτι που συνεχίζω να κάνω κατά παραγγελία και μετά την έκθεση θα συνεχίσω με τα δικά μου projects.

Γιατί ήταν τώρα η στιγμή για την πρώτη σου έκθεση;
Είναι το ‘’timing’’ που λένε όλοι. Ένιωσα πως τώρα βρήκα το θάρρος να το κάνω και το τόλμησα. Μια έκθεση απαιτεί πολλή οργάνωση, χρόνο και αφοσίωση. Προσπαθώ να στήσω αυτή την έκθεση από τον Σεπτέμβριο του 2018. Έχασα πολλές νύχτες διασκέδασης με την παρέα μου για να μείνω σπίτι να τελειώσω ένα πίνακα. Επίσης έχασα πολλές ώρες ύπνου. Όμως δεν μετανιώνω για κάτι γιατί ήταν κάτι που ήθελα πολύ.

Γιατί «Enigma»;
Το θέμα της έκθεσης μου είναι οι ψυχικές διαταραχές. Οι άνθρωποι. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ο κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει μια ψυχική διαταραχή θεωρώ πως είναι από μόνος του ένα αίνιγμα. Ποτέ δεν ξέρεις τι σκέφτεται, πως θα συμπεριφερθεί, τι θα φέρει η επόμενη στιγμή, μέρα, βδομάδα. Γι’ αυτό και επέλεξα να ονομάσω την έκθεση μου έτσι.

Τι έργα θα δούμε;
Θα δείτε έργα που απεικονίζουν κυρίως ανθρώπινες φιγούρες με μια πιο αφηρημένη και μοντέρνα τεχνική, σε φωτεινούς χρωματισμούς. Δεν επέλεξα σκούρα χρώματα για το θέμα μου, γιατί θέλω να δείξω πως οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι μόνο μαύρο και γκρίζο. Υπάρχει πολύ χρώμα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση.

Πώς αποφάσισες να έχεις σαν θέμα τις ψυχικές διαταραχές;
Οι ψυχικές διαταραχές είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει από τα αρχικά χρόνια των σπουδών μου. Είναι επίσης μια πολύ προσωπική προσέγγιση στο θέμα γιατί πέρασα από κατάθλιψη κάποια χρόνια πριν. Είναι κάτι που με ευαισθητοποιεί πολύ και θα ήθελα περισσότεροι άνθρωποί να μάθουν περί του θέματος. Γι’ αυτό επέλεξα η έκθεση να γίνει τον Μάιο ο οποίος είναι ο μήνας για Awareness των Ψυχικών Διαταραχών.

Από τα δείγματα δουλειάς που ανεβάζεις στα social media, πρόσεξα μια έφεση στα παστέλ χρώματα. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός;
Η δουλειά μας πρέπει να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα μας. Μου αρέσει η ηρεμία στην ζωή μου και οι παστελ χρωματισμοί αποδίδουν αυτό το συναίσθημα.

Πώς αποφάσισες τα καθαρά έσοδα να δοθούν στο Ίδρυμα Θεοτόκος;
Το Ίδρυμα Θεοτόκος είναι ένα ίδρυμα που βοηθά πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να βοηθηθούν από τον εαυτό τους ή την οικογένεια τους και τους συγχαίρω γι’ αυτό. Είχα δουλέψει εθελοντικά κάποιες φορές γι’ αυτό το ίδρυμα και θεώρησα σωστό τα καθαρά έσοδα από την έκθεση μου να δοθούν εκεί.

Είναι ένα σημαντικό, μεγάλο πρώτο βήμα για σένα σαν καλλιτέχνης. Σε αγχώνει η συνέχεια;
Με αγχώνει πάρα πολύ γιατί το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο και εγώ γενικότερα θέλω να είμαι οργανωμένη. Όμως εγώ κάνω αυτό που αγαπώ, δουλεύω σκληρά και θέλω να συνεχίσω να εξελίσσομαι. Περιμένω καλές και κακές κριτικές όσο αφορά αυτό που κάνω, όμως όταν κάτι γίνεται με αγάπη, η γνώμη των άλλων είναι απλά μια γνώμη. Έχω κάποια μελλοντικά σχέδια όσο αφορά την ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα, αλλά προς το παρόν δίνω όλη μου την ενέργεια σε αυτή την έκθεση!

Find her: 
Instagram: @stavripidia@ariaartcy 

Find me: 
Facebook: Nakis Antoniou
Instagram: @nakis_nakis

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση

X