ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Review: Το φινάλε του ''La Casa de Papel'' ήταν μια ωδή στον Professor

Πόσο επικό ήταν τελικά το φινάλε;

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Ολοκληρώθηκε το ''La Casa de Papel'', τα 5 τελευταία επεισόδια βρίσκονται στο Netflix και φυσικά έπρεπε να τα δώ την πρώτη μέρα, αν μη τι άλλο για να τελειώνει να πάμε παρακάτω. 

Συνοπτικά, τα 5 τελευταία επεισόδια ήταν η τελική αναμέτρηση ανάμεσα στις Αρχές και στην ομάδα των ληστών και φυσικά όσα έχω να πω περιλαμβάνουν spoilers.

Χωρίς Tokyo, Nairobi και Arturo να κάνουν αίσθηση μέσα στην Τράπεζα της Ισπανίας, η προσοχή και το spotlight πέφτει επιτέλους πάνω στον Professor. Τα πλάνα και η δράση μέσα στην τράπεζα είναι αισθητά λιγότερα και στο επίκεντρο είναι ο επικεφαλής άρα ουσιαστικά στα 5 αυτά επεισόδια βλέπεις το συναρπαστικο μυαλό του Professor σε δράση, ξεκινώντας με μια αναμέτρηση με την Sierra η οποία στην προσπάθεια της να ξεφύγει τα κάνει λίγο μαντάρα βάζοντας τον εαυτό της - και στη συνέχεια τον Professor - στο στόμα του λύκου.

Η έλλειψη δράσης δεν είναι ενοχλητική. Αντιθέτως δίνει χώρο στα άλλα δυνατά σημεία της σειράς όπως η σκηνοθεσία και η φωτογραφία και συχνά το σενάριο - που με είχε απογοητεύσει στα προηγούμενα επεισόδια. Η δράση υπάρχει σε πιο μικρές δόσεις αλλά οι διαλόγοι αναπληρώνουν. Επιτέλους βλέπουμε τον Professor με την Raquel / Lisbon σε αληθινές συζητήσεις, και εκείνη να κάνει ένα ωραίο reality check στον Professor, γιατί ο Alex Pina δεν καταφεύγει σε συναρπαστικές σκηνές χάους για να μας τραβήξει. 

Το χρυσό καταλήγει στα χέρια του Professor αλλά αυτό γίνεται νωρίς άρα η υπόθεση έχει ψωμί και δεν τελειώνει εδώ. Με μαεστρία η σκηνοθεσία μάς δείχνει πως η αστυνομία έφτασε στον χώρο που η ομάδα του Professor, o Professor και η Sierra έχουν το χρυσο (90 τόνοι) αλλά στο τέλος η ανατροπή είναι πως δεν ήταν αστυνομικοί. Τόσες σεζόν με αχρείαστα flashbacks του Berlin για να έρθουμε στο φινάλε με τον γιο και την πρώην σύζυγο του Berlin να κλέβουν το χρυσό με δική τους ομάδα, και να χρησιμοποιούν όσα ήξεραν για την ληστεία από τον Berlin και τον Professor για να ξεφύγουν. 

Ανατροπή καλή, δεν αντιλέγω. Πολύ καλή. Τα τόσα flashbacks εξακολουθώ να τα θεωρώ αχρείαστα.

Στο τέλος τα μυαλά του Professor και της Sierra δουλεύουν μαζί και είναι ωραίο να το βλέπεις. Εν τω μεταξύ μία γυναίκα από το Suicide Squad των Αρχών μπαίνει στην τράπεζα και ξεκλειδώνει τις πόρτες. Τώρα οι ληστές είναι στα γόνατα, με όπλα να τους σημαδεύουν και έχοντας υπόψη πως σ' αυτή τη σειρά κανείς δεν είναι ασφαλής, δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Το χρυσό βρίσκεται εκτός τράπεζας και η Ισπανία είναι στα όρια χρεοκοπίας, και έτσι ο Professor μπαίνει στην τράπεζα για να μας δώσει μία από τις πιο έξυπνες συνομιλίες με τον Tamayo. Προς το τέλος του τελευταίου επεισοδίου, οι συνομιλίες αυτές φτάνουν στο ζενίθ με έναν Tamayo εξαγριωμένο και απ' έξω ακούγονται πυροβολισμοί να πέφτουν βροχή. Οι λήστες, ο Professor και η Lisbon βγαίνουν, φαινομενικά, νεκροί, σε σακούλες και φορεία. Αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να είναι το τέλος. Θα μπορούσε... αλλά όχι δεν θα μπορούσε. Βγάζει νόημα;

Ένα καλό φινάλε για μια σειρά που άλλαξε τα δεδομένα του Netflix, με όλα όσα αγαπήσαμε σ' αυτή να πρωταγωνιστούν γιατί ο Pina έπαιξε έξυπνα, δίνοντας χώρο στον Professor να λάμψει για φινάλε παρά να τραβήξει κι άλλο τα γεγονότα στην τράπεζα. Ικανοποιητική κατάληξη, συγκινητική, σοκαριστική κάποιες στιγμές, σε 5 επεισόδια που κυλούν σαν νερό και δεν κάνουν κοιλιά - ναι, παρόλο που τα περισσότερα flashbacks μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
la casa de papel  |  money heist  |  review  |  netflix  |  σειρές  | 

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση