ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: stripped πουκάμισο και ανάλαφρη παντελόνα
 

Review: O Joaquin Phoenix είχε ''λάμψει'' και στο ''Her''

Η ταινία της ημέρας

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Δεν χρειαζόμασταν τον ''Joker'' για να μάθουμε πόσο καλός ηθοποιός είναι ο Joaquin Phoenix. Κάθε φορά που τον βλέπω σε ταινία με καθηλώνει. Η σημερινή επιλογή ήταν το ''Her'', του Spike Jonze, που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2013. Ταινία επιστημονικής φαντασίας, που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό (;) μέλλον, με πρωταγωνιστή τον Theodore Twombly. Μοναχικός, εσωστρεφής, καταθληπτικός, ο Twombly εργάζεται ως επαγγελματίας συγγραφέας προσωπικών επιστολών για ανθρώπους που δεν μπορούν να τις γράψουν μόνοι τους. Αφού αγοράζει ένα λειτουργικό σύστημα, αρχίζει να αναπτύσσει σχέση με την εικονική βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένη για να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται. 

Ήδη η ταινία ακούγεται διαφορετική, ναι; 

Δες πρώτα το τρέιλερ. 

O Jonze έπλασε έναν κόσμο με τρομακτικές ομοιότητες με τον πραγματικό, παρόλο που ο πυρήνας της ταινίας είναι μια καθαρά ανθρώπινη πλευρά. Η εικονική βοηθός έχει τη φωνή της Scarlett Johansson, και μαζί με τον Phoenix εμφανίζονται οι Amy Adams, Rooney Mara, Chris Pratt και Olivia Wilde με μουσική από τους Arcade Fire. To ''Her'' λειτουργεί με δύο τρόπους. Άφενός, είναι η ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου, που σε παίρνει σε μια διαδρομή να σκεφτείς τι είναι τελικά αυτό που θέλουν οι άνθρωποι από μία σχέση, τι απορρίπτουν και τι, στο τέλος, προσπαθούν να καταφέρουν. Αφετέρου έμμεσα σε βάζει σε σκέψεις για το πώς εξελίσσεται η τεχνολογία, αλλά αυτό στην πορεία το ξεχνάς γιατί αφήνεσαι - χάρη στον Phoenix - στο ασυνήθιστο love story που εξελίσσεται.

Από την άλλη το χρώμα μπλε δεν υπάρχει πουθενά, και αντί αυτού κυριαρχεί μια παλέτα από ζεστά χρώματα, που σε ελκύει ακόμα περισσότερο στην ταινία και κάτι που ίσως παίζει ρόλο στο ''ζεστό'' συναίσθημα που σου αφήνει σαν επίγευση όταν τελειώσει. Και παρόλο που η διάρκεια της (δύο ώρες) μπορεί να σου φανεί υπερβολική, στο τέλος απλά δίνει χώρο στη σχέση τους να εξελιχτεί και σε εσένα να την παρατηρήσεις. 

Είδα πρώτα το ''Joker'' και μετά το ''Her'' με διαφορά λίγων ημερών. Ίσως γι' αυτό να έχω προσέξει τόσο πολύ το ταλέντο του Phoenix. Ενώ στην πρώτη υποδύεται τόσο άψογα έναν παρανοϊκό κακοποιό, στο δεύτερο μάς παρουσιάζει έναν ευαίσθητο, ιδιόρρυθμο άντρα, και καταφέρνει και στις δύο περιπτώσεις να πάρει τον θεατή με το μέρος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση