ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Ραντεβού στην πλατεία

Η πλατεία Ελευθερίας άνοιξε απρόσμενα την πρώτη μέρα του 2021. Ένα χρόνο μετά εγκαινιάζεται, και μέσα από μια ξενάγηση ανακαλύψαμε όλα αυτά που την κάνουν μοναδική.

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην ολοκληρωμένη πλατεία Ελευθερίας μπήκα αυτόματα στους υποστηρικτές της. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική με την οποία έχει ταυτιστεί τόσα χρόνια το Zaha Hadid Architects, δημιουργεί μια μοναδική αντίθεση με τα ενετικά τείχη. Οι προμαχώνες και τα τείχη από πουρόπετρα, άμεσα και ξεκάθαρα συνδεδεμένοι με το παρελθόν και την ιστορία της Κύπρου, τέμνονται με το φουτουριστικό σχέδιο της νέας πλατείας σαν ένα σημείο συνάντησης μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, σαν ένα σημείο ένωσης και ενότητας. Ένα χρόνο μετά, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια και αφότου ο COVID το επέτρεψε, βρέθηκα ανάμεσα στην ομάδα που είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους της πλατείας από τον Χρίστο Πασσά, τον Κύπριο αρχιτέκτονα του Zaha Hadid Architects.

Ξεκινάς αναπόφευκτα από κάτω αν πας στοχευμένα για την πλατεία και βγαίνοντας από τον χώρο στάθμευσης αντικρίζεις τους επιβλητικούς πυλώνες. Το μάτι μου πέφτει κατ’ ευθείαν στο κάδρο φωτογραφίας που περιλαμβάνει τους δύο στο βάθος να φαίνονται από την καμπύλη που σχηματίζουν αυτοί μπροστά μου. Μετά φυσικά έχεις την ημικυκλική σκάλα που οδηγεί στο πάνω μέρος, και που έπαιξε τόσο πολύ στα social media. Ολόκληρος ο χώρος, όμως, είναι τόσο ιδιαίτερος που όπου γυρίσεις το μάτι σου σταματά. Στο ταβάνι του κάτω μέρους ο φεγγίτης που κάθε 1η Οκτωβρίου, στη μία μετά το μεσημέρι, ο ήλιος φέγγει μέσα απ’ αυτόν και για ένα λεπτό φωτίζει τα γυάλινα μάτια στο έδαφος, ως ένας ιδιαίτερος φόρος τιμής στην Κύπρο και στην ανεξαρτησία της. Τρελό, με την καλή έννοια. Είναι συναρπαστικό να ακούς την έρευνα, τις πληροφορίες που πέρασαν από το μυαλό των ανθρώπων που σχεδίαζαν την πλατεία, και τις λεπτομέρειες.


Ο Χρίστος Πασσάς εξηγεί τα «μυστικά» της πλατείας. (φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης)

Περπατώντας προς τον χώρο κάτω από την πλατεία Σολωμού, πρώτη φορά αντιλαμβάνομαι πως τα ψηλά δέντρα δημιουργούν έναν διάδρομο που οδηγεί το μάτι σου αλλά και εσένα τον ίδιο προς το κέντρο. Δέντρα από την Κύπρο, και όχι μόνο, που ανήκουν στις αρκετές δόσεις πρασίνου που έχουν ενταχθεί στον χώρο. Τα αυλάκια στον διάδρομο επιτρέπουν στο νερό της βροχής να ποτίζει τα δέντρα χωρίς να υπερχειλίζει τον χώρο της πλατείας. Οι λεπτομέρειες που λέγαμε πριν. Από πάνω, στο μπαλκόνι, βλέπεις ένα υπέροχο έργο. Ένα κέντρο που συνδέει τους ανθρώπους και μπορεί εύκολα να συναγωνιστεί αντίστοιχα σημεία της Ευρώπης, που ενώνει την παλιά πόλη με τη νέα, το παρελθόν με το παρόν. Αυτή είναι η πλατεία Ελευθερίας.

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση