ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Περπατώντας στο φαράγγι της Λευκωσίας, λίγο έξω από τα Λατσιά

Ανακαλύπτοντας ένα φυσικό αξιοθέατο λίγο έξω από τα Λατσιά

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο, λίγο με τα ακουστικά με μουσική για συγκέντρωση πάντα με το ένα λίγο άστοχα τοποθετημένο για να μην είμαι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Ακούγοντας συζητήσεις από τα δίπλα γραφεία, μαθαίνω για το φαράγγι στα Λατσιά. Ναι, στα Λατσιά. Η Λευκωσία προφανώς έχει φαράγγι και δεν είναι στα περίχωρα αλλά μέσα στην πόλη. Περίπου. 

Συμπτωματικά, οι συγκυρίες τα φέρνουν έτσι και η ευκαιρία να το επισκεφτώ το Φαράγγι της Κακκαρίστρας έρχεται πολύ σύντομα. Στα Λατσιά, ναι, πίσω από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στον χώρο στάθμευσης υπάρχει ταμπέλα που σε οδηγεί στο μονοπάτι ''Κακκαρίστρα - Απαλός'', κανονικά με ενημερωτική ταμπέλα με όποια πληροφορία θέλεις για το φυσικό αξιοθέατο. Περπατάς κυκλικά, γύρω από το φαράγγι, σε ένα στρωμένο μονοπάτι με ταμπέλες που σου δείχνουν τον σωστό δρόμο, ταμπέλες με πληροφορίες για τη βλάστηση που συναντάς και προστατευτικά σχοινιά. 

Η πρώτη έκπληξη είναι ο τεράστιος αριθμός απολιθωμάτων που συναντάς δεξιά και αριστερά σου, στις πλαγιές του φαραγγιού αλλά και στο μονοπάτι που περπατάς. Όστρακα παντού. Το φαράγγι, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια που αποδεικνύουν πως η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα αφού το συγκεκριμένο σημείο αναδύθηκε, θεωρητικά, τελευταίο πριν δύο εκατομμύρια χρόνια. Ναι, μάλιστα, τα όστρακα που συναντάς είναι δύο εκατομμυρίων χρόνων.  

Υπάρχουν επίσης προστατευτικοί φράχτες και παγκάκια. Είναι ένας απρόσμενα φροντισμένος χώρος χωρίς υπερβολικές παρεμβάσεις από τον άνθρωπο, κι όμως λίγοι τον γνωρίζουν. Είναι δύσκολο να φανεί σε φωτογραφία το ιδιαίτερο θέαμα, και η πρόσβαση μέσα στο φαράγγι είναι αδύνατη λόγω βράχων και βλάστησης.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες εκδηλώσεις από τον Δήμο Λατσιών που σκοπό έχουν αφενός την ανάδειξη του τοπίου και αφετέρου την προστασία του. Υπάρχει άλλωστε και ένα μικρό αμφιθέατρο. Παρ' όλα αυτά αξίζει μια επίσκεψη σε μια τυχαία εξόρμησή σου, αν μη τι άλλο για να αναρωτηθούμε πόσα τέτοια φυσικά αξιοθέατα αγνοούμε. Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα φαράγγι στα Λατσιά, όσο απίστευτες κι αν ακούγονται αυτές οι λέξεις μαζί. 

Εννοείται πως περπατάμε και θαυμάζουμε όσα βλέπουμε αλλά απαγορεύεται (και πολύ σωστά) η συλλογή απολιθωμάτων. Ας τα αφήσουμε εκεί που ανήκουν. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by nakis. ¦ travel blogger (@boy.voyage)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση