ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit, graphic tee και sneakers
 

Οι απρόσμενες απουσίες των Oscars

Ποιους περιμέναμε να δούμε και ποιους δεν είδαμε;

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

''Ναι'' ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Oscars και, ''ναι'' ο ''Joker'' σαρώνει με 11 υποψηφιότητες, ''ναι'' η Scarlett Johansson είναι υποψήφια για ''Α' Ρόλο'' και ''Β' Ρόλο'' και ''ναι'' το ''Parasite'' και ο Bong Joon Ho έφερε στη Νότια Κορέα την πρώτη της υποψηφιότητα αλλά υπάρχουν άλλα τόσα σημεία που δεν τα περιμέναμε με τίποτα. 

Κατ' αρχάς, το ''The Farewell'' είναι απών από παντού. Η όμορφη, συγκινητική και αυτοβιογραφική ταινία της Lulu Wang - για μια Κινεζική οικογένεια που κρύβει τον επερχόμενο θάνατο της γιαγιάς τους από την ίδια ενώ παράλληλα θρηνούν για αυτό - κέρδισε μια σειρά από άλλα βραβεία όπως οι Χρυσές Σφαίρες. Ωστόσο η Ακαδημία του Κινηματογράφου δεν φάνηκε να την συμπαθεί ιδιαίτερα αφού δεν έλαβε υποψηφιότητα σε καμία, μα καμία κατηγορία. Περιμέναμε να τη δούμε ανάμεσα σ' αυτές τις ''Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας'' και ''Καλύτερης Σκηνοθεσίας'', αλλά η Wang είναι μία από τις πολλές σκηνοθέτριες που δεν τιμήθηκαν με υποψηφιότητα. 

Μία άλλη, ανάλογη περίπτωση είναι αυτή της Greta Gerwig, σκηνοθέτριας του ''Little Women''. H ταινία είναι υποψήφια σε έξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου της ''Καλύτερης Ταινίας'' και του ''Καλύτερου Σεναρίου'', και η Gerwig ήταν ξανά υποψήφια στο παρελθον με το ''Lady Bird''. Αντί αυτών των δύο, οι πέντε θέσεις των υποψηφίων καλύπτονται από άντρες. 

Από το ''The Farewell'' επίσης, η πρωταγωνίστρια Awkwafina περιμέναμε να βρίσκεται στις υποψήφιες ''Α' Ρόλου''. Η ηθοποιός και ράπερ έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Ασιατικής καταγωγής που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για πρωταγωνιστικό ρόολο, παρά την εξαιρετική της ερμηνεία. Από την ίδια κατηγορία απουσιάζει επίσης και η Lupita Nyong'o της οποίας η ερμηνεία στο ''Us'', του Jordan Peele, ήταν φανταστική. Η Nyong'o ήταν παλαιότερα υποψήφια για τον ρόλο της στο ''12 Years a Slave'' και η υποψηφιότητα της φέτος ήταν σχεδόν σίγουρη. Ωστόσο το ''Us'' - σε αντίθεση με το ''Get Out'' του Peele - απουσιάζει εντελώς από τα βραβεία. 

Στα πιο αμφιλεγόμενα, είτε σ' αρέσει σαν ηθοποιός είτε όχι, πολλοί περίμεναν πως η Jennifer Lopez θα κατάφερνε να εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα για τον ρόλο της στο πολυσυζητημένο ''Hustlers'', αλλά δεν...! Από την άλλη όμως, πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν την ταινία να αναγνωριστεί και στα Oscars μιας και ήταν σίγουρα η έκπληξη της χρονιάς. Ακολουθούσε μια ομάδα από χορεύτριες που στήνουν την τέλεια κομπίνα για να πάρουν το αίμα τους πίσω από τους μεγάλους, πλούσιους πελάτες τους, και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερος υποστηρικτής της ηθοποιού J.Lo, αλλά αναγνωρίζω πως με το ''Hustlers'' βγήκε έξω από τα νερά της, σε μια αξιόλογη προσπάθεια παρουσίασης μιας πραγματικής ιστορίας. Στο τέλος - τέλος, υπήρξαν κατά καιρούς πολύ χειρότερες ταινίες υποψήφιες.  

Στα ακόμα πιο αμφιλεγόμενα, ο Adam Sandler αν θα είχε ποτέ μια ευκαιρία να βρεθεί υποψήφιος θα ήταν φέτος, με τον ρόλο του στο ''Uncut Gems''. Δεν είναι, παρόλο που έλαβε πολύ καλές κριτικές για την ερμηνεία του. Εγώ δεν θα αναγνωρίσω ποτέ τον Sandler σαν αξιόλογο ηθοποιό. Κάνει αυτές τις χλιαρές ταινίες του να-περνά-η-ώρα και τις κάνει καλά, ως εκεί. Τα Oscars ας τα πάρουν καλύτεροι. 

Για ακόμα μια χρονιά δικαιολογημένα γίνεται trend το hashtag #OscarsSoWhite και για ακόμα μια χρονιά δικαιολογημένα γίνεται λόγος για απουσία των γυναικών από την κατηγορία ''Καλύτερης Σκηνοθεσίας''. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση