ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: denim shorts, loose πουκάμισο και πέδιλα
 

Η υπέροχη μέρα της υπερκατανάλωσης

Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Ένα από τα πιο γνωστά τρολ στην Αμερική για τη σημερινή μέρα λέει: 

''Black Friday: Η μέρα που τρέχεις να αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, λίγες μέρες μετά την ημέρα όπου γιορτάζεις όλα όσα έχεις'' 

Αναφέρεται φυσικά στην καταναλωτική μανία της ημέρας, που έρχεται λίγες μέρες μετά το Thanksgiving και κοιτά, αν είσαι στην Αμερική και οι εκπτώσεις αγγίζουν μέχρι 80-90% να το δικαιολογήσω. Στην Κύπρο δεν βλέπω τον λόγο να τρέξεις για 20-45% έκπτωση. Σίγουρα μια έκπτωση είναι πάντα μια διευκόλυνση, κυρίως αν ψάχνεις κάτι ακριβό (π.χ. τηλεόραση ή λάπτοπ ή άλλα ηλεκτρονικά που όπως και να το κάνουμε έχουν την τιμητική τους σήμερα), αλλά έρχονται και εκπτώσεις στην αρχή του χρόνου που συνήθως είναι μεγαλύτερες από το Black Friday. Αλλά σήμερα όλα τα καταστήματα τεχνολογίας άνοιξαν από το χάραμα, με ούρες κόσμου απ' έξω. 

Τι είνα αυτό που μας κάνει να τρέχουμε τη μέρα που θα μας πουν, για πράγματα που δεν πολυχρειαζόμαστε, σε εκπτώσεις που ως επί το πλείστον είναι γελοίες;

Food for thought. 

Στην Κύπρο γνωρίσαμε τo Black Friday τα τελευταία χρόνια και μόνο η ιδέα πως θα υπάρξουν εκπτώσεις εκτός της γνωστής περιόδου σε κάνει να θέλεις να τρέξεις στο mall (εκεί όπου οι τρομερές εκπτώσεις θα είναι μαζεμένες). Πας, βλέπεις πως κατ' αρχάς δεν έχουν τα πάντα σε έκπτωση και κατά δεύτερο πως όσα έχουν, έχουν μέχρι 45%.

Τραγικό;  

Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως ο κόσμος φεύγει από τα καταστήματα με μίνι βαν, τη στιγμή που στο εξωτερικό την ίδια μέρα αγοράζουν τηλεορασάρα 100 Ευρώ. 

Η εξήγηση μπορεί να είναι απλά πως το shopping κάνει τη δουλειά που έκανε πάντα, της ψυχοθεραπείας. Ο κόσμος πάει να αγοράσει πράγματα γιατί οι γιορτές του προκαλούν μελαγχολία και το shopping σε κάνει πάντα να νιώθεις πιο καλά. Η χαρά του καινούργιου σε κάνει να νιώθεις λίγο καλύτερα. Το αν έχεις πραγματικά ανάγκη αυτό που αγοράζεις είναι άλλη κουβέντα. 

To ιδανικότερο είναι να έχεις ένα φίλτρο, αν πας για ψώνια σήμερα ή μέσα στο Black Friday Weekend μερικών καταστημάτων. Να μην σε επηρεάζει το γεγονός, και να ξέρεις τι θέλεις να αγοράσεις, αν το βρεις και αν η τιμή είναι λογική. 

Αυτά, go shopping. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Nάκης Αντωνίου: Τελευταία Ενημέρωση

X