ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Good is not enough

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Fact: αν ένα πράγμα είναι σταθερό στη χώρα μας από την κρίση του 2012-2015, είναι ο τουρισμός. Αν καθορίζαμε μια βιομηχανία για να επενδύσουμε με ασφάλεια για το μέλλον, και πάλι θα ήταν ο τουρισμός. Αν είναι κάτι που θα μας σώσει ξανά όταν σπάσει με το καλό η φούσκα με τους ουρανοξύστες, είναι ο τουρισμός. Πώς, όμως, αυτό γίνεται όμορφα και σωστά; Πώς θα πάμε από τα 3.5 εκατομμύρια τουρίστες στα 5 εκατομμύρια της Κρήτης; Πώς το κάνουμε αυτό χωρίς τα λάθη του παρελθόντος; Καταρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό. Ο τουρισμός για την Κύπρο δεν είναι κάτι ευκαιριακό. Δεν είναι ένα one-night stand, επειδή έγιναν μπουρδέλο Τουρκία, Αίγυπτος και Μαρόκο. Οι διοργανωτές ταξιδιών σε όλο τον κόσμο έχουν πείσει τους ανθρώπους πως αν δεν μπουν σε αεροπλάνο, δεν θεωρείται πως έκαναν διακοπές. Bye-bye κάμπινγκ, τροχόσπιτα και εσωτερικός τουρισμός αν δεν έχεις ήλιο, θάλασσα και καλό φαγητό (της Μεσογείου). Τι, όμως, μας λείπει και ζηλεύω από τις ξένες χώρες; Η γαστρονομία. Μην μου πει κάποιος πως τα σουβλάκια, το ταχίνι και το γιαούρτι είναι γαστρονομία, γιατί προφανώς δεν πήγε ποτέ στη ζωή του Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία ή Ισπανία. Και δεν είναι τυχαίο που ακόμα και τα καλύτερά μας ξενοδοχεία δεν έχουν φαγητό της προκοπής. Ok, δέχομαι πως η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά έχουμε μακρύ και ανηφορικό δρόμο να διανύσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρασί. Εκεί τα πράγματα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα. Νέα οινοποιεία φυτρώνουν παντού, παλιές ποικιλίες αναβιώνουν, ο κόσμος της υπαίθρου επιστρέφει στα αμπέλια. Προβλέπω πως θα είμαστε για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού σε δέκα χρόνια. Στην τυροκομία δε, ποτέ δεν ήμασταν καλά και ποτέ δεν μας μεταφέρθηκαν οι αξίες της πολύπλοκης τυροκομίας.

Την ώρα που στα ξερονήσια του Αιγαίου οι ντόπιοι φτιάχνουν τυριά world class και σε κάθε χωριό της Ιταλίας υπάρχουν υπόγεια με τόνους τυριών να ωριμάζουν για χρόνια, το χαλούμι δεν είναι αρκετό για να μας βάλει στον παγκόσμιο χάρτη. Εδώ τα πράγματα προχωρούν πολύ αργά. Αυτό, ωστόσο, που είναι ψηλά και μπορεί να απογειωθεί υπό προϋποθέσεις καλύτερου branding και ευρεσιτεχνίας, είναι τα κυπριακά αλλαντικά. Χοιρομέρι, λούντζα, τσαμαρέλλα και καπνιστό μπέικον είναι εκεί και απλά περιμένουν τους σεφ να τα αξιοποιήσουν στα μενού τους.

Αν τα βάλεις αυτά κάτω με το όμορφο περιβάλλον της δυτικής Κύπρου, τι μας λείπει; Μικρά ξενοδοχεία μέχρι είκοσι δωματίων, με concept, τοποθετημένα αρμονικά στο περιβάλλον, που να προάγουν τη γαστρονομία και την ιστορία του τόπου μας. Μικρά ξενοδοχεία μέσα σε χωριά ή αμπελώνες με καθαρά κολλαριστά σεντόνια, ορθοπεδικά στρώματα (ο ύπνος πλέον είναι παγκόσμιο trend), μυρωδιές της γης, σαπούνια και καλλυντικά με βάση το ντόπιο περιβάλλον και πρόγευμα. Αχ αυτό το πρόγευμα! Πρόγευμα σαν αυτό της κυρίας Κίκας στην Καλλέπια, που μετέτρεψε το σπίτι της σε μια από τις πιο όμορφες βεράντες της Κύπρου και σερβίρει brunch με τέσσερα διαφορετικά δικά της ψωμιά, δέκα μαρμελάδες από τον κήπο της και τηγανιά με χωριάτικα αυγά, χοντρό ντόπιο καπνιστό μπέικον και λιαστές ντομάτες που τις φτιάχνει η ίδια. Η κυρία Κίκα είναι μια όμορφη γυναίκα στα εξήντα φεύγα, οδοντίατρος, που αποφάσισε με τη Μάρλεν, την κόρη της, να πουλήσουν την οικογενειακή κλινική και να πάνε να μείνουν στα βουνά πάνω από την Πάφο. Από τον Αύγουστο που ξεκίνησε το brunching δεν έκατσαν ούτε λεπτό και τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο τη βρίσκουν σ’ ένα από τα πιο αλλόκοτα μέρη της Κύπρου, που και ντόπιος να είσαι, δεν θα βρεις το στρίψιμο για το σπίτι της.

Η προσέγγιση της κυρίας Κίκας είναι αυτό που μας λείπει στην κυπριακή γαστρονομία, όπως και η φιλοξενία. Μικροί χώροι με αισθητική, οικογένειες με κουλτούρα, ένα μεγάλο χαμόγελο και μια αγκαλιά όταν φεύγεις από κοντά τους. Αυτά όταν αποκτήσουμε μαζί με εκατό μικρά ξενοδοχεία, όλη η χώρα θα απογειωθεί.

Υ.Γ. Δεν θεωρώ ξενοδοχεία τα περισσότερα παραπήγματα του αγροτουρισμού που ενοικιάζουν μεν δωμάτιο με πενήντα ευρώ τη νύχτα, ωστόσο, φοβάσαι να μπεις στο κρεβάτι και στην τουαλέτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
έποψη  |  Κύπρος  |  must  |  εκδότης  |  άποψη  | 

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
X