ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: maxi φόρεμα με ζιβάγκο, μπότες και παλτό
 

Ο άγνωστος φόβος

Τις τελευταίες εβδομάδες το τέρας του φόβου διαπερνά τον ψυχισμό ακόμα και του πλέον ψύχραιμου

Μιχάλης Χριστοδούλου

Μιχάλης Χριστοδούλου

Φόβος. Σύμφωνα με το Λεξικό Τριανταφυλλίδη της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ο φόβος εξηγείται ως το έντονο δυσάρεστο συναίσθημα, που προκαλείται εξαιτίας (πραγματικού ή φανταστικού) κινδύνου ή απειλής.

Από την άλλη, στην ελληνική μυθολογία, ο Φόβος αποτελεί την προσωποποίηση του φόβου τον οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν γιο του Άρη και της Αφροδίτης που μαζί με τον αδελφό του Δείμο, που ήταν η προσωποποίηση του τρόμου, συνόδευε τον πατέρα του στους πολέμους και για τον λόγο αυτό προς τιμήν του γίνονταν θυσίες στα πεδία των μαχών. Ο Φόβο στην αρχαιότητα αναπαρίστατο είτε με κεφάλι λιονταριού ενώ για τους Σπαρτιάτες το ιερό του Φόβου συνιστούσε σύμβολο πειθαρχίας και συνοχής των στρατιωτικών δυνάμεων.

O σημερινός άνθρωπος βιώνει μία αναληθή πραγματικότητα, μέσα στην οποία ο φόβος του διογκώνεται χωρίς ουσιαστική εικόνα της αλήθειας

Αυτό το έντονο, δυσάρεστο ανθρώπινο συναίσθημα ανά τους αιώνες λειτουργούσε ανασταλτικά και χρησιμοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές προς έλεγχο εξουσιάζοντας τις μάζες με μοναδικό όπλο αυτό: τον φόβο. Αυτό το συναίσθημα μας καθηλώνει, μας αδρανοποιεί, μας καθιστά αδύναμους να αντιδράσουμε σε κάτι κακό που νομίζουμε ότι έρχεται. Μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να τον νικήσουμε; Στη «Ρητορική» του Αριστοτέλη είναι ένα είδος ψυχικής και σωματικής οδύνης ή αναστάτωσης που προκαλεί η ιδέα κάποιου καταστρεπτικού ή οδυνηρού κακού που πρόκειται να συμβεί.

Ο «Αισχύλιος» φόβος, που είναι κατά το πλείστον σωματοποιημένος, είναι εκείνος που περιέχει και αισθηματικό αντίκτυπο συγκινησιακά φορτισμένο, συνοδεύεται δε πάντοτε από μια ανησυχία και αγωνία για το άμεσο μέλλον.

Ο φοβισμένος άνθρωπος παύει να είναι ο εαυτός του. Νιώθει να εκμηδενίζεται, δεν μπορεί να σκεφθεί, δεν μπορεί να δει καθαρά, με αποτέλεσμα να καθίσταται απολύτως αδρανής και να δέχεται εύκολα την όποια προπαγάνδα του επιβληθεί.

Όταν μάλιστα αυτή η συναισθηματική κατάσταση συνδυάζεται με την παραπληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των social media τότε μιλάμε για μία επικίνδυνη κατάσταση όπου ο σημερινός άνθρωπος βιώνει μία αναληθή πραγματικότητα, μέσα στην οποία ο φόβος του διογκώνεται χωρίς ουσιαστική εικόνα της αλήθειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες το τέρας του φόβου διαπερνά τον ψυχισμό ακόμα και του πλέον ψύχραιμου με τον τρόμο της επιδημίας του κορωναϊού να μας καταβάλλει. Εκείνο που ουσιαστικά μας προκαλεί τον φόβο δεν είναι άλλη από την ιδέα του θανάτου. Ο θάνατος, η μοναδική βεβαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελεί και τον πλέον μεγαλύτερο μας φόβο. Η πιο τρομακτική όμως κατάσταση σήμερα είναι η πεποίθηση ή μάλλον ψευδαίσθηση της ενημέρωσης μέσω των media.

Αναμφίβολα οι διαστάσεις της εξάπλωσης του κορωναϊού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές όμως όχι τόσο όσο να μας κρατήσουν εσώκλειστους και να αδειάζουμε τα ράφια των υπεραγορών. Αν και στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κάποιο κρούσμα εντούτοις νιώθω πως το περιμένουμε πως και πως ειδικά μερικά Μέσα που θα τους φέρει κάποια κλικαρίσματα παραπάνω.

Η έντεχνη χρήση και επιβολή του φόβου τόσο από πλευράς της εξουσίας όσο και των Μέσων είναι το στοιχείο που θα τα κρατήσει στην επιφάνια. Ο καθημερινός βομβαρδισμός του λαού από φοβικές βόμβες κάθε είδους, μέχρι να τρομοκρατηθεί τόσο που να μεταμορφωθεί σε μια άμορφη μάζα και να δεχθεί αδιαμαρτύρητα την ισοπέδωση των πάντων, το κακό ως καλό, το παράνομο ως νόμιμο, το ανώμαλο ως κανονικό, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και όλα όσα θα τεθούν ως μέτρα απέναντι στην εξάπλωση οποιουδήποτε ιού που προκαλεί αυτό που φοβάται: τον θάνατο.

Η σημερινή διεθνής φοβική κατάσταση βγάζει στην επιφάνεια τον κακό μας εαυτό και ξυπνά μνήμες που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε οδυνηρές καταστάσεις. Ένας πλανήτης διαχωρίζεται σε νοσούντες και μη, σε καραντίνα και ελεύθερους, σε άρρωστους και υγιής.

Το αντίδοτο απέναντι στον φόβο είναι η αντιμετώπισή του. Για αυτό μην ακυρώσεις το επόμενο σου ταξίδι, αγκάλιασε τον διπλανό σου, μην φοράς μάσκα δεν υπάρχει λόγος εκτός κι αν εσύ έχεις νοσήσει, τήρησε τους κανόνες υγιεινής και ζήσε απέναντι σε όλη αυτή την τρέλα κανονικά τη ζωή σου. Άντλησε δύναμη από άλλα δυνατά συναισθήματα, όπως η πίστη, η χαρά, η αγάπη, η αισιοδοξία. Δες την πραγματικότητα που συνήθως είναι πιο καλή από αυτή που νομίζουμε, από αυτή που μας δείχνουν και αντιμετώπισε τον φόβο, τον κίνδυνο μαζί με άλλους.

Αυτό θα μας χαρίσει την πραγματική ελευθερία και θα δώσουμε μία γερή γροθιά στον φόβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μιχάλης Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση