ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: καρό πουκάμισο, tailored παντελόνι και sneakers
 

Καθαρά χέρια και μυαλό

Ο «εχθρός» είναι πια intra portas και χρειάζεται ψυχραιμία.

Μιχάλης Χριστοδούλου

Μιχάλης Χριστοδούλου

Λίγες μόνο ώρες μετά τον εντοπισμό των δύο πρώτων κρουσμάτων κορωναϊού στην Κύπρο και μας έχει λούσει κρύος ιδρώτας.

Σκεφτόμαστε πως θα πεθάνουμε, δεν θα μείνουν τρόφιμα στα ράφια των υπεραγορών και πρέπει να τρέξουμε για να προμηθευτούμε, ότι δεν έχουμε αρκετά αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά σκευάσματα στο σπίτι και με πανικόβλητες κινήσεις τηλεφωνάμε σε κάθε άτομο ευπαθούς ομάδας της οικογένειάς μας για να του επιστήσουμε την προσοχή. Πανικός.

Ο αέρας στο γραφείο μυρίζει αντισηπτικό, πλένεσαι και ξαναπλένεσαι σαν τρελός, ανοίγεις παράθυρα για εξαερισμό και περπατώντας στο δρόμο νιώθεις πως όλοι γύρω σου είναι μολυσμένοι. «Θα είμαι το επόμενο θύμα;», αναρωτιέσαι. Νιώθεις ότι πρέπει να σωθείς εσύ και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Να ανοίξεις ίσως ένα τούνελ, να χωθείς βαθιά στη γη. Βλέπεις τον ουρανό και νιώθεις πως κάτι έχει αλλάξει, θέλεις να βάλεις τον εαυτό σου σε καραντίνα ενώ βομβαρδίζεσαι από συνεχή πληροφόρηση για τον κορωναϊό αδυνατώντας να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, την πραγματική ενημέρωση από την παραπληροφόρηση.

Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που εντόπισε κρούσμα κορωναϊου αλλά το έκανε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Το πρώτο κρούσμα είναι γιατρός και μάλιστα διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Πανικός. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά άλλαξαν όλα. Ο «εχθρός» είναι πια intra portas και χρειάζεται ψυχραιμία.

Είναι δυνατόν, όμως, ένας γιατρός με πείρα δεκαετιών να είναι τόσο εγκληματικά ανεύθυνος; Κι όμως…

Ο γιατρός ανέφερε στα Μέσα πως δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα ενώ μόλις χθες ένιωσε μυαλγίες οι οποίες θεώρησε πως οφείλονταν στην κούραση. Μία ανθρώπινη αντίδραση, ασυγχώρητη όμως από ένα επιστήμονα γιατρό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, επαγγελματίας γιατρός, έμπειρος και πανεπιστημιακός όφειλε να θέσει το εαυτό του σε καραντίνα από την στιγμή που είχε μόλις επιστρέψει από χώρα η οποία μετρούσε ήδη αρκετές δεκάδες κρουσμάτων κορωναϊού και όχι να επιστρέψει την αμέσως επόμενη ημέρα στη δουλειά του εξετάζοντας ασθενείς.

Η υπόθεση του νοσούντος γιατρού έφερε τα πάνω κάτω και οι τίτλοι των sites διαδέχονταν ο ένας τον άλλο. Πίσω από αυτή την οθόνη και την ιστορία της έγκυρης, έγκαιρης και αντικειμενικής ενημέρωση κρύβονται νούμερα, αριθμοί, ποσοστά και διαφήμιση. Όσα περισσότερα κλικς τόσο περισσότεροι επιλέγουν το Μέσο σου για να βάλουν τα λεφτά τους και να προβάλουν το προϊόν τους. Χωρίς, να ισοπεδώνουμε όμως τα πάντα υπάρχουν και περιπτώσεις Μέσων στην Κύπρο που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής με σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους αναγνώστες τους την κρίσιμη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ξέρω πως τα κλικς είναι δελεαστικά όμως πάνω από όλα προέχει ο σεβασμός απέναντι σε εκείνον που απευθύνεσαι.

Παράλληλα, όμως, η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και της οικονομικής κρίσης που ακόμα πληρώνουν τα ΜΜΕ μας κάνει να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αληθινή είδηση, το πραγματικό περικείμενο ενός περιστατικού και να γινόμαστε όλοι θύματα των fake news. Όσο ένα θέμα «πουλάει», τόσο περισσότερο θα παίζει στους πρώτους τίτλους των site και τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η παραπληροφόρηση.

Εισερχόμαστε σε μία συνθήκη την οποία δεν έχουμε ξαναζήσει. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας πανδημίας και το μοναδικό μας όπλο δεν πρέπει να είναι η μάσκα και το αντισηπτικό αλλά η ψυχραιμία και η λογική. Αν και όσο σερφάρεις και σκρολάρεις στα social media και κάνεις ζάπινγκ στα κανάλια τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο φόβος σου.

Αυτό που ζούμε δεν θα είναι και το τελευταίο. Αυτή δεν θα είναι η τελευταία επιδημία. Μόλις αρχίσει να υποχωρεί ο φόβος και πανικός μας όλα θα έχουν ξεχαστεί. Αν και έχουμε βομβαρδιστεί τόσο πολύ όσο ποτέ για ένα τέτοιο θέμα, εκείνο που θα μείνει πίσω του, ίσως, είναι να γίνουμε λιγάκι πιο υποψιασμένοι με όλα όσα διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ίσως, θα πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε τα Μέσα από τα οποία θα ενημερωνόμαστε, να φιλτράρουμε την κάθε πιθανή είδηση και να μην παρασυρόμαστε από βερμπαλιστικούς τίτλους. Διανύουμε μία μεταβατική περίοδο όπου στους τομείς της ενημέρωσης και της ειδησεογραφίας θα επιβιώσουν εκείνοι που θα σεβαστούν αρχικά τον εαυτόν τους, θα αποφύγουν τον κιτρινισμό και θα πάψουν να θεωρούν τα κλικς μέτρο ποιότητας.

Δυστυχώς, η αναπαραγωγή των fake news είναι αναπόφευκτη αφού ανεβάζουν τα κλικς και διαβάζονται μανιωδώς όπως η είδηση πως το ζεστό τσάι εξολοθρεύει τον ιό ή πως αν κρατάς τον λαιμό σου υγρό, δεν θα μολυνθείς. Το μόνο που θα μολυνθεί σίγουρα μέσα από αυτή την κρίση είναι το μυαλό μας. Αυτό φροντίστε να το κρατάτε «καθαρό» και να φιλτράρετε όλο αυτό τον συρφετό των υποτιθέμενων ειδήσεων που κατακλύζουν το timeline του facebook σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μιχάλης Χριστοδούλου: Τελευταία Ενημέρωση