ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: hot pink blazer, στενό jean και μποτάκια σε animal print
 

Cook Shop: Ας μιλήσουμε για μπιστρονομία

Ειρήνη Γιωργάλλα

Ειρήνη Γιωργάλλα

Δυο άνθρωποι με εμπειρίες στο εξωτερικό, μεράκι, αγάπη και αφοσίωση. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά της πετυχημένης συνταγής της Πινδάρου που ακούει στο όνομα Cookshop, με τον Ευαγόρα Χατζηπαύλου στο τιμόνι της κουζίνας και την Αμαλία Μακρή στις δημόσιες σχέσεις. Και λέω πετυχημένη, γιατί το μικρό αυτό μαγαζάκι, που σερβίρει-δεν σερβίρει καμιά σαρανταριά άτομα, λειτουργεί σχεδόν πάντοτε γεμάτο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που έχουν γραφτεί διαχρονικά για αυτό οι καλύτερες κριτικές, ενώ φιγουράρει και στα 50 Best του WiZ Guide.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, αποφάσισα να αποκλίνω αυτή τη φορά από τη συνηθισμένη ροή μιας κριτικής. Γιατί θα μπορούσα να επικεντρωθώ στο μενού του που είναι εποχικό κι έχει να επιδείξει την καλύτερη ποιότητα υλικών, ή να μακρηγορήσω για εκείνο το υπέροχο ριζότο με πέστο από αβοκάντο που ήταν η απόλυτη έκφραση του φθινοπώρου σε πιάτο. Θα μπορούσα επίσης να εξαντλήσω το κείμενο στα κορυφαίο στέικ Βραζιλιάνικης πικάνιας ή στο cheesecake με λουκούμι Γεροσκήπου που σε ταξιδεύει στην παιδική σου ηλικία με μια μπουκιά. Αλλά πολύ πιθανό με αυτό τον τρόπο να μην πρόσθετα πολλά σε αυτά που ενδεχομένως ήδη γνωρίζετε για το Cook Shop.

Αντ’ αυτού, προτιμώ να ανοίξω μια μικρή παρένθεση και να αναφερθώ στην μπιστρονομία, αγγλιστί “bistronomy” που προέρχεται από την σύμπτυξη των λέξεων bistro και gastronomy. Πρόκειται για τη γαστρονομική τάση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 από ορισμένους σεφ στο Παρίσι κι έκτοτε κατέκτησε το δυτικό κόσμο. Στο επίκεντρο της βρίσκεται η απόλαυση ποιοτικών υλικών με εξαίσια μαγειρική, σε απλό περιβάλλον και χαμηλές τιμές. Ο Γάλλος σεφ Yves Camdeborde, που θεωρείται ο πατέρας της μπιστρονομίας, είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η βάση (εννοώντας τα υλικά) είναι bistro, αλλά η μαγειρική είναι gastro: σειρά, πειθαρχία και τεχνική».

Θεωρώ λοιπόν ότι το Cook Shop ανήκει σε αυτή την τάση, με τα εξαιρετικά σε τεχνική πιάτα του που αποτελούνται από απλά αλλά ποιοτικά υλικά, τις προσιτές τιμές, την απίστευτα θερμή και φιλόξενη ατμόσφαιρα και το ανθρώπινο σέρβις χωρίς περιττές επισημότητες. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που έχω να προσθέσω σε όλα όσα έχουν ήδη λεχθεί για το εστιατόριο αυτό, αλλά και ο λόγος που το στηρίζουν οι πιστοί θαμώνες του, που φαίνεται να ψάχνουν μια εναλλακτική από την επιτηδευμένη πολυτέλεια και τους τσιμπημένους λογαριασμούς.

Και θα κλείσω με την εξής σκέψη: υπάρχουν κι άλλα εστιατόρια-εκφραστές της τάσης αυτής στη χώρα μας (μεμονωμένα μεν, αλλά υπάρχουν). Η εντύπωση μου όμως είναι ότι δεν μιλάμε, ούτε γράφουμε πολύ για αυτή, δεν την αναγνωρίζουμε, ή τουλάχιστο δεν την αναδεικνύουμε όσο θα της άξιζε. Ας αρχίσουμε λοιπόν να μιλάμε για μπιστρονομία, γιατί είναι εδώ κι έχει έρθει για να μείνει!

Βαθμολογία: 4,5/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.

Διαβάστε περισσότερα στο Wiz-Guide

Ειρήνη Γιωργάλλα: Τελευταία Ενημέρωση

X