ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φλοράλ φόρεμα και western μποτάκια
 

Τι να κάνεις αν ξαφνικά εντοπίσεις το πρόσωπό σου -εν αγνοία σου- σε μια φωτογραφία;

Ο νόμος στην Κύπρο σχετικά με το δικαίωμα φωτογράφισης και δημοσιοποίησης φωτογραφιών

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

Στις μέρες μας, με τις ηλεκτρονικές συσκευές χεριού και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είναι ευκολότερο από ποτέ να «τραβηχτεί»  μια φωτογραφία και στην συνέχεια να δημοσιευθεί σε χιλιάδες άτομα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ξαφνικά και χωρίς τη δική σου συγκατάθεσή εντοπίζεται το πρόσωπο σου σε φωτογραφία ή βίντεο άλλου είτε τυχαία είτε σκόπιμα και ξαφνικά γνωρίζουν χιλιάδες άτομα την τοποθεσία σου, την παρέα σου, τα ρούχα σου και άλλα προσωπικά στοιχεία σου τα οποία δεν έχεις εσύ ο ίδιος δημοσιεύσει με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια;

Το συγκεκριμένο θέμα είναι τεράστιο και πολυσύνθετο από νομικής πλευράς και σχεδόν ατέλειωτο όταν κάποιος προσπαθήσει να το αναπτύξει.

Σε κάθε περίπτωση που το άτομο βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο τότε αδιαμφισβήτητα τυγχάνει προστασίας του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής και κανένας δεν μπορεί να φωτογραφίσει το άτομο σε ένα τέτοιο μέρος και να δημοσιεύσει μια τέτοια φωτογραφία χωρίς την συγκατάθεση του.

Το γεγονός ότι το άτομο που φωτογραφήθηκε βρισκόταν σε δημόσιο χώρο δεν σημαίνει όμως αυτόματα ότι το ίδιο αυτό άτομο χάνει απόλυτα και άμεσα το δικαίωμα του σε ιδιωτική ζωή.

Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή επεκτείνεται και σε δραστηριότητες που γίνονται σε δημοσίους χώρους αφού το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη και αυτονομίας του ανθρώπου, δικαίωμα το οποίο συμπεριλαμβάνει και την συνεύρεση με φίλους σε δημοσίους χώρους. Ασφαλώς υπάρχει δικαίωμα στο «private social life» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για να το προστατεύσει ένα άτομο θα πρέπει να είναι κλειδωμένος μέσα στο σπίτι του και μόνο.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται και αμέσως πιο πανω, το άτομο ακόμα και όταν βρίσκεται δημόσια και σε χώρο που γνωρίζει ότι μπορεί να φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί, δεν σημαίνει ότι αυτόματα και δίχως άλλη συγκατάθεση αυτό το υλικό (φωτογραφία και βίντεο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό και υπό όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις.

Ακόμα και σε περιπτώσεις οπού έχει δοθεί ρητή συγκατάθεση φωτογράφησης, αυτή η συγκατάθεση δεν επιτρέπει του φωτογράφου να δημοσίευση και να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία για οποιοδήποτε σκοπό και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Και πάλι θα χρειαστεί άδεια από το πρόσωπο που φαίνεται στη φωτογραφία.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το γεγονός ότι ένα άτομο πέραν από το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή το οποίο διακατέχει σε όλες τις περιπτώσεις όπως αναφέρεται πιο πανω, διακατέχει επίσης και το δικαίωμα στην προσωπική του εικόνα το οποίο είναι ταυτισμένο με την προσωπικότητα του και για το οποίο έχει δικαίωμα να προστατεύει ως προσωπικό δεδομένο.

Προσωπικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από μια φωτογραφία δεν είναι μόνο το πρόσωπο όπως αναφέρεται πιο πανω, άλλα την ίδια ώρα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία καταγράφεται αυτόματα από την λήψη και δημοσίευση της φωτογραφίας, όπως είναι η τοποθεσία, η ώρα που φαίνεται να βρίσκεσαι σε αυτή την τοποθεσία, τα άτομα που βρίσκεσαι μαζί τους και άλλα. Όλα αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα για τα οποία η καταγραφή τους και κάτ. επέκταση η επεξεργασία τους είναι παράνομη όταν δεν υπάρχει δική σου συγκατάθεση.

Σε κάθε περίπτωση όταν έρθει η ώρα εξέτασης των γεγονότων και του κατά πόσο υπήρχε ή όχι δικαίωμα φωτογράφησης και δημοσίευσης της φωτογραφίας ο εξεταστής θα πρέπει να μπει στην διαδικασία να αποφασίσει μεταξύ του δικαιώματος έκφρασης (το οποίο μπορεί να έχει ο φωτογράφος) και του δικαιώματος ιδιωτικής ζωής. ‘Η μεταξύ άλλων εξαιρέσεων που προνοεί το ίδιο το Σύνταγμα (δημοσιά ασφάλεια κτλ.) και ξανά του δικαιώματος ιδιωτικής ζωής και προσωπικών δεδομένων.

Τα γεγονότα και παράμετροι της κάθε περίπτωσης είναι διαφορετικά και αλλάζουν ανάλογα με 1) την τοποθεσία που τραβήχτηκε η φωτογραφία, 2) το περιεχόμενο της φωτογραφίας, 3) το άτομο και η προσωπικότητα του ατόμου που φαίνεται στη φωτογραφία και 4) η επεξεργασία που έγινε στην φωτογραφία συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου και τόπου που αυτή δημοσιεύθηκε.

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση