ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Πότε η σεξουαλική πράξη θεωρείται βιασμός;

Πώς τιμωρείται η συνουσία χωρίς συγκατάθεση

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αρχικά να αναφέρουμε ότι συγκατάθεση δεν μπορεί να υπάρξει πότε από ανήλικο άτομο, δηλαδή από οποιονδήποτε είναι κάτω των 18 ετών. Η απουσία συγκατάθεσης στη σεξουαλική πράξη, μετατρέπει την πράξη αυτή σε βιασμό ή γενικά σε ποινικά κολάσιμη πράξη.

Ο «βιασμός» σαν ποινικό αδίκημα απαιτεί την ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη μεταξύ άντρα και γυναικά, ενώ οποιαδήποτε άλλης μορφής σεξουαλική πράξη αποτελεί άσεμνη επίθεση και/ή σεξουαλική παρενόχληση.

Σε όλες τις περιπτώσεις συνουσία ή σεξουαλική πράξη γενικά χωρίς την συναίνεση του/της παραπονουμένου/ης αυτόματα αποτελεί ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται πολύ αυστηρά από τα Δικαστήριά μας με το μέγιστο των ποινών να αναφέρεται ότι είναι αυτό της ισόβιας φυλάκισης.

Σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχει σημασία η σχέση που μπορεί να έχει ο θύτης με το θύμα (παράδειγμα μεταξύ συζυγών) άλλα ούτε και αν η σεξουαλική πράξη είχε ξεκινήσει με συναίνεση άλλα κατά την διάρκεια της πράξης αυτής η συναίνεση σταμάτησε να υπάρχει.

Επιπρόσθετα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η συναίνεση θα πρέπει να έχει δοθεί ελευθέρα και όχι υπό το κράτος φόβου, απειλή, βίας ή εκβιασμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου υπήρχε η συναίνεση άλλα αυτή είχε δοθεί υπό τις συνθήκες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τότε δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη συναίνεση.

Σε όλες τις πιο πανω περιπτώσεις υπάρχει βιασμός ή άσεμνη επίθεση ή σεξουαλική παρενόχληση, και το θύμα θα πρέπει να το καταγγείλει το συντομότερο δυνατό που μπορεί ακόμα και σε κάποιο κοντινό του άτομο αν όχι στις αρμόδιες αρχές. Η σημασία της αμεσότητας είναι καθοριστική στην μετέπειτα διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου χωρίς να σημαίνει ότι η καθυστέρηση θα αποστερήσει το οποιοδήποτε δικαίωμα από το θύμα.

 

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση