ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Πότε γίνεται υποχρεωτική η ψυχιατρική εξέταση και η νοσηλεία;

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για Υποχρεωτική Ψυχιατρική Εξέταση και Νοσηλεία

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η οικογένεια δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει δικό της μέλος το οποίο δυσκολεύεται να συνυπάρξει με τα υπόλοιπα άτομα προβάλλοντας ακόμα και βίαιή και σοβαρή αντικοινωνική συμπεριφορά η οποία  φαίνεται να είναι επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα του ιδίου του ατόμου ή τρίτων ατόμων γύρω του.

Τέτοια άτομα δυστυχώς τις πλείστες φορές δεν αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά τους, όπως ούτε τα προβλήματα και ανησυχίες που προκαλεί αυτή η συμπεριφορά τους στα υπόλοιπα άτομα γύρω τους, όπως επίσης και δεν μπορούν να αντιληφθούν τους κίνδυνους που προκαλεί η δική τους συμπεριφορά και για τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και για τα άτομα γύρω τους.

Εν όψει των πιο πανω, συνήθως αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ψυχίατρους ή αρνούνται την οποιαδήποτε βοήθεια προσπαθεί η οικογένεια τους να τους παρέχει η οποία σκοπό έχει να τους προστατεύσει από τους πιο πανω κίνδυνους.

Είναι σε αυτές τις περιπτώσεις που συγγενείς, κηδεμόνες, σύζυγοι όπως και τα υπόλοιπα συγκεκριμένα άτομα που αναφέρονται σε σχετική νομοθεσία, μπορούν να αιτηθούν από το Δικαστήριο στην απουσία του ενδιαφερομένου ατόμου να εκδοθεί διάταγμα για άμεση εξέταση και εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης ως προς την ψυχιατρική κατάσταση του.

Έκδοση τέτοιου διατάγματος επιτρέπει της αστυνομίας να εντοπίσει το άτομο και να το συλλάβει και να το μεταφέρει για υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση.

Σε περίπτωση που ο γιατρός που θα εξετάσει το άτομο κρίνει ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τον ίδιο του τον εαυτό ή για άλλους, τότε η διαδικασία επαναφέρεται πίσω στο Δικαστήριο όπου πλέον το Δικαστήριο θα εξετάσει στη παρουσία του ατόμου κατά ποσό θα διαταχθεί η προσωρινή κράτηση / νοσηλεία του σε ψυχιατρικό κέντρο για το μέγιστο χρονικό των 28 ημέρων.

Αν οι γιατροί στο ίδρυμα / ψυχιατρικό κέντρο θεωρήσουν ότι το εν λόγω άτομο δεν έχει λόγο να παραμείνει σε νοσηλεία τότε μπορούν να το απολύσουν, αν όμως αυτοί θεωρούν ότι το άτομο θα πρέπει να παραμείνει εκεί πέραν των 28 ημέρων, τότε το άτομο μεταφέρεται ξανά ενώπιον Δικαστηρίου το οποίο θα δώσει νέες οδηγίες για την νοσηλεία του.

Σε περίπτωση που νοσηλευτεί το άτομο, τότε ανάλογα της περίπτωσης και αφού εξασφαλιστούν σχετικές άδειες από τον Διευθυντή του κέντρου που νοσηλεύεται, μπορεί να τύχει επίσκεψης από εξωτερικό γιατρό ως η επιθυμία της οικογένειας αλλά και από μέλη της οικογένειας του.

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση