ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: tailored παντελόνι και chunky πλεκτό
 

Ο δημόσιος θηλασμός είναι δικαίωμα, καλύπτεται όμως νομικά στην Κύπρο;

Όσα πρέπει ξέρεις για τον δημόσιο θηλασμό στην Κύπρο

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα μιας μητέρας να αποφασίζει αν θα θηλάζει το παιδί της ή αν θα προτιμήσει να δώσει στο παιδί κάποια έτοιμη φόρμουλα ή μητρικό γάλα που είχε φυλαχθεί από πριν. Απόλυτo δικαίωμα της μητέρας είναι και πότε θα θηλάσει και πότε θα δώσει μόνο φόρμουλα ή μητρικό γάλα που είχε φυλαχθεί από πριν. Είναι όμως το ίδιο απόλυτο δικαίωμα της μητέρας ως προς το που μπορεί να θηλάσει?

Πολλές είναι οι φορές που προκύπτει η ερώτηση η οποία προκαλεί και τις ανάλογες εντάσεις με τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν όποτε και όπου θέλουν δημόσια και ελεύθερα, να έρχονται αντιμέτωπες με παράπονα και καταγγελίες τρίτων ατόμων που αρνούνται να δεχτούν αυτή την άποψη και προβαίνουν ακόμα και σε ακραίες συμπεριφορές με το να ζητούν της μητέρας που θηλάζει να αποχωρίσει από τον εν λόγω χώρο.

Πρώτα να διευκρινίσουμε ότι δημόσιος χώρος είναι ένα εστιατόριο, καφετέριες και γενικά χώροι εστίασης αποτελούν δημόσιοι χώροι όπως επίσης και πολυκαταστήματα, πάρκα, γήπεδα, μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροδρόμια και γενικά οποιοσδήποτε χώρος και τοποθεσία η οποία έχει ανοιχτή πρόσβαση προς το κοινό. Τα πιο κάτω δεν ισχύουν και δεν έχουν εφαρμογή σε ιδιωτικούς χώρους όπου εκεί ο κάθε ιδιοκτήτης της περιουσίας δικαιούται να κάνει ότι θέλει και να έχει ότι απαιτήσεις θέλει από άτομα εντός της περιουσίας του.

Όσο αφορά τους πιο πανω δημοσίους χώρους όμως, στη Κύπρο έχουμε συγκεκριμένη νομοθεσία με τίτλο περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμο του 2018 (21(Ι)/2018) σκοπός της οποίας όπως αναφέρεται στα άρθρα της εν λόγω νομοθεσίας είναι η «αδήριτη ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο γενικός πληθυσμός να ευαισθητοποιηθεί για τη σημασία του μητρικού θηλασμού και την ανάγκη εξασφάλισης εύκολα προσβάσιμων χώρων για τη διευκόλυνση και προαγωγή του μητρικού θηλασμού». Η ίδια νομοθεσία δημιουργεί Εθνική Επιτροπή που προαγωγή το δικαίωμα αυτό και την ενημέρωση του κόσμου. Χωρίς να γίνεται ξεκάθαρα θετική αναφορά ότι το δικαίωμα του θηλασμού μπορεί να εξασκείται σε δημόσιο χώρο, υπάρχουν αναφορές ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδίδει κανονισμούς που θα αφορούν την «δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού ή και άντλησης γάλακτος σε δημόσιους χώρους…» υπονοώντας ότι η ενέργεια αυτή χρειάζεται τέτοιου είδους χώρους.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο Συμβούλιο θα μπορέσει να εκδώσει κανονισμούς οπού θα επιβάλει σε όλους τους δημοσίους χώρους να έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για το συγκεκριμένο σκοπό. Έχουν όμως προκαθορίσει τα ελάχιστα κριτήρια που θα πρέπει να έχουν αυτοί οι χώροι και αναμένουμε την εφαρμογή τους.

Εν ώρα και στο χώρο εργασίας, η μητέρα έχει δικαίωμα να διακόπτη την εργασία της για μια ώρα με σκοπό να θηλάσει και/ή να αποθηκεύσει μητρικό γάλα και ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει όχι μόνο την ώρα που αναφέρει ο νόμος αλλά και όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις βάσει της νομοθεσίας με τίτλο περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο του 1997 (100(Ι)/1997).

Το πιο σημαντικό από όλα όμως που πρέπει να γνωρίζει κάποιος και θεωρώ ότι δίνει μια απόλυτη ασπίδα σε όλες τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν ελεύθερα το παιδί τους όπου και όποτε θέλουν είναι ότι σύμφωνα με τον Ποινικό μας Κώδικα, αποτελεί ποινικό αδίκημα για οποιοδήποτε προβαίνει σε οποιαδήποτε πράξη που σκοπό έχει να παρεμποδίσει μητέρα η οποία θηλάζει (άρθρο 99Β).

Συνεπώς ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη συγκεκριμένη αναφορά που να δίνει ένα απόλυτο δικαίωμα σε μια μητέρα να θηλάζει δημόσια, εν τούτοις αποτελεί ποινικό αδίκημα για οποιοδήποτε προσπαθήσει με οποιαδήποτε πράξη να παρεμποδίσει αυτή την ενέργεια της μητέρας.

Η μητέρα λοιπόν πλέον γνωρίζει και είναι έτοιμη να ενημερώσει τον οποιοδήποτε προσπαθήσει με οποιοδήποτε τρόπο να παρεμποδίσει την ιδιά να θηλάσει το παιδί της σε δημόσιο χώρο ότι αυτό που πάει να κάνει είναι ποινικό αδίκημα και ότι το άτομο αυτό κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά αν δεν επιτρέψει στην μητέρα να θηλάσει ελευθέρα.

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση