ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό πουκάμισο, denim shorts και lace up πέδιλα
 

Σε ποιες χώρες η ευθανασία καλύπτεται νομικά και τι συμβαίνει με την Κύπρο

Αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νομοθετήσει υπερ του δικαιώματος στο θάνατο.

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

H «ευθανασία», με απλά λόγια ορίζεται ως η πράξη κατά την οποία ένα άτομο αποφασίζει να συμφωνήσει με τρίτο άτομο πότε και με ποιο τρόπο θα επέλθει ο θάνατος του ιδίου. Δηλαδή συμφωνεί ότι κάποιο άλλο άτομο μέσω κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή άλλης ενέργειας θα επιφέρει τον θάνατο του συγκεκριμένη μέρα και τοποθεσία.

Μια σκέψη η οποία πάντα συζητείται από και με άτομα τα οποία γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποια θανατηφόρα ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία ή έχουν υποστεί κάποιο τραύμα το οποίο έχει πλέον αλλάξει την ζωή τους σε βαθμό που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι πλέον πλήρη όλα όσα θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν την ζωή την ιδιά.

Η ευθανασία είναι διαφορετική από την πράξη κατά την οποία ένα άτομο αποφασίζει από μόνο του να βάλει τέρμα στην ζωή του, καθώς στην ευθανασία το άτομο συμφωνεί ότι κάποιος άλλος θα του αφαιρέσει την ζωή.

Αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν νομοθετήσει υπερ του δικαιώματος στο θάνατο με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να επιτρέπουν ένα άτομο να συμφωνεί και να προγραμματίζει την δική του ευθανασία. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Βέλγιο με πέραν 24,000 περιπτώσεων έχουν εφαρμόσει την διαδικασία της ευθανασίας τα τελευταία 20 χρονιά, Ολλανδία, Ισπανία, Καναδάς με 7,595 περιπτώσεις εντός του 2020, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία και Ινδία.

Στη Κύπρο, τέτοια διαδικασία απαγορεύεται και στην ουσία της δεν υπάρχει αφού κανένας δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με άλλο άτομο για τον τρόπο, τόπο και χρόνο του θάνατο του ιδίου ή δικού του ατόμου που έχει την κηδεμονία ή φροντίδα.

Το μόνο που υπάρχει υπό την μορφή αναφοράς είναι το άρθρο 218 του Ποινικού Κώδικα το οποίο απαγορεύει οποιοδήποτε άτομο να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο στην αυτοκτονία άλλου ατόμου. Το άρθρο αυτό όμως μιλά για αυτοκτονία και όχι για ευθανασία.

Αυτό όμως φαίνεται ότι θα αλλάξει αφού πλέον έχει ξεκινήσει επισημά η διαδικασία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ιανουάριο 2022), με την οποία διαδικασία, σκοπό έχει η Βουλή να νομοθετήσει όλες τις παραμέτρους που χρειάζονται για να μπορέσει πλέον κάποιος και στη Κύπρο να συμφωνήσει για τέτοια ενέργεια νόμιμα. Έναρξη της συζήτησης στη Βουλή αποτελεί σχετικό νομικό κείμενο το οποίο έχει συνταχθεί για σκοπούς μελέτης και προώθησης - https://docdro.id/wVrkyIX

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση