ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Είσαι μητέρα ή θα γίνεις; Αυτά είναι τα δικαιώματά σου

«Προστασίες και Δικαιώματα Μητέρας»

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

Ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες της κάθε περίπτωσης προκύπτουν και διάφορα και διαφορετικά επιπρόσθετα δικαιώματα μιας μητέρας.

 Σε περιπτώσεις όπου μια μητέρα εργάζεται, τότε ουσιαστική προστασία παρέχει ο νόμος ο οποίος απαγορεύει την απόλυση της για τον λόγο ότι αυτή είναι έγκυος ή έχει γεννήσει.

 Η προστασία αυτή παρέχεται στην μητέρα από την ημέρα που ενημερώνει τον εργοδότη της μέχρι και 5 μήνες μετά την γέννα. Σε περίπτωση που εργοδότης λάβει γνώση από άλλους ότι είναι έγκυος ή την απολύει χωρίς να το ξέρει, η έγκυος εντός 5 ημερών από την προειδοποίηση ή την απόλυση μπορεί να προσκομίσει πιστοποιητικό από γιατρό και να ανακαλεστεί η απόλυση ή η προειδοποίηση για τερματισμός της απασχόλησης.

 Κατά την διαρκεια της εγκυμοσύνης δικαιούται άδειες να απουσιάζει από την εργασία για σκοπούς εξετάσεων και αφού γεννήσει αλλά και 2 εβδομάδες πριν γεννήσει δικαιούται και πάλι βάση νόμου στο σύνολο άδεια μητρότητας 18 εβδομάδες.

 Για χρονικό διάστημα 9 μηνών από τον τοκετό ή από την ημέρα που αρχίζει η περίοδος της άδειας μητρότητας στην περίπτωση υιοθεσίας, η εργαζόμενη δικαιούται μια ώρα απουσίας κάθε μέρα, η οποία θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας, για το θηλασμό ή/και για τις αυξημένες φροντίδες που απαιτούνται για την ανατροφή του παιδιού. Η φυσική μητέρα χάνει το δικαίωμα αυτό σε περίπτωση που η θετή μητέρα κάνει χρήση του ίδιου δικαιώματος για το ίδιο παιδί.

 Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο κείμενο μας, απαγορεύεται στον οποιοδήποτε να εμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο τον θηλασμό και συνεπώς ο θηλασμός επιτρέπεται σε όλους τους χώρους δημοσίους και ιδιωτικούς.

 Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της μητέρας και του συζύγου αλλά και την εργασιακή κατάσταση τους, η μητέρα μπορεί να δικαιούται διαφορά ποσά ως οικονομική υποστήριξη από το κράτος για τα έξοδα τοκετού, επίδομα το οποίο ονομάζεται «προίκα του Μωρού» ύψους περί 1.600ευρ για την αγορά αντικειμένων, αλλά και ποσοστό από την πληρωμένη άδεια που δικαιούται να λάβει υποχρεωτικά από τον εργοδότη της ως επίδομα μητρότητας. Αλλά επιδόματα αφορούν επίδομα τεκνού, επίδομα μονογονεϊκού και επίδομα πολύτεκνης οικογένειας μεταξύ άλλων.

 Διαζευγμένη μητέρα έχει το επιπρόσθετο δικαίωμα να διεκδικήσει διατροφή για το ανήλικο τεκνό από τον πατέρα του παιδιού μέσο διαδικασίας στο Οικογενειακό Δικαστήριο της Επαρχίας που διαμένει το ανήλικο. Περαιτέρω δικαιούται να διεκδικήσει όπως παραμείνει και χρησιμοποιεί την οικογενειακή κατοικία αποκλειστικά ή μέρος αυτής άσχετος της ιδιοκτησίας της οικίας.

 Περισσότερα με όλη την λεπτομέρεια μπορούν να εντοπιστούν στο εγχειρίδιο από το τμήμα εργασίας, εδώ 

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση