ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό φόρεμα, χρυσά σανδάλια και ψάθινη τσάντα
 

Αποτελεί η πορνεία ποινικό αδίκημα στην Κύπρο;

Οι παράπλευρες συμπεριφορές της πορνείας που αποτελούν ποινικό αδίκημα

Αλέξανδρος Κληρίδης

Αλέξανδρος Κληρίδης

Σε αντίθεση με την κοινή λανθασμένη αντίληψη, η «πορνεία» στην Κύπρο δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Δηλαδή δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα για μια γυναίκα ή άνδρα να δέχεται πληρωμή για να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις με το άτομο που πληρώνει.

Αυτό που είναι παράνομο, μέχρι σήμερα το 2022, είναι άλλες παράπλευρες και ίσως σχετικές με την πορνεία συμπεριφορές αλλά όχι η πορνεία όπως περιγράφεται πιο πανω συνοπτικά.

Είναι παράνομο να διατηρεί κάποιος «οίκο ανοχής» και να προωθεί με οποιοδήποτε τρόπο και να συντηρεί τέτοιο οίκημα. Είναι παράνομο και ποινικό αδίκημα η «μαστροπεία» (pimping) δηλαδή όταν ο οποιοσδήποτε προάγει γυναίκα σε κοινή πορνεία ή σε οτιδήποτε άλλο σχετικό με την πορνεία. Είναι παράνομο και ποινικό αδίκημα όταν κάποιος απειλεί γυναίκα με σκοπό να την αναγκάσει να προβεί σε τέτοιες πράξεις και/ή αν προκαλεί ή προάγει την γυναίκα να προβεί σε τέτοιες πράξεις χωρίς την θέληση και συγκατάθεση της. Είναι παράνομο επίσης να κρατείται μια γυναίκα σε χώρο χωρίς την θέληση της για τους σκοπούς που αναφέρονται πιο πανω όπως επίσης είναι παράνομο οποιοσδήποτε προσπαθεί σε δημόσιο χώρο επίμονα να βρει πελάτες για να προβούνε σε τέτοιες συναλλαγές.

Όλα τα πιο πανω αποτελούν ποινικά αδικήματα βάσει του περί Ποινικού Κώδικα μας Κεφ. 154.

Συμπληρωματικά των πιο πανω ποινικές συμπεριφορές επίσης αναφέρονται μέσα στο νόμο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νομό του 2014 (60(Ι)/2014) στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα πιο κάτω.

Είναι παράνομο και ποινικό αδίκημα να ζητήσει κάποιος ή να χρησιμοποιήσει εργασία ή υπηρεσίες θύματος οι οποίες αποτελούν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Βάση του συγκεκριμένου νόμου «σεξουαλική εκμετάλλευση» προνοεί τον εξαναγκασμό του προσώπου σε πορνεία. Συνεπώς φαίνεται ότι ούτε βάσει αυτής της νομοθεσίας αποτελεί ποινικό αδίκημα η «πορνεία» όταν αυτή διεξάγεται ελεύθερα και χωρίς πίεση και χωρίς παράνομους επηρεασμούς από τρίτα άτομα.

Δηλαδή μέχρι σήμερα παραμένει νόμιμο για οποιοδήποτε άτομο, ελεύθερα και αυτόβουλα εισπράξει χρήματα για να προβεί σε σεξουαλική πράξη πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συγκατάθεση.

Έχουν υπάρξει διάφορες προσπάθειες να ποινικοποιηθεί εντελώς η πορνεία δηλαδή να αποτελεί ποινικό αδίκημα υπό όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις όμως αυτό παραμένει ενώπιον της Βουλής μέχρι σήμερα.

Ενημερωτικά η πορνεία ως αυτή έχει ερμηνευτεί πιο πανω είναι νόμιμη και ρυθμισμένη στην Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία, Ελβετία και Τουρκιά.

Η «πορνεία» δεν είναι παράνομη και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο στο Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτοφόλια, Σλοβακία κ.α.

Η «πορνεία» είναι παράνομη μόνο για τους πελάτες στη Γαλλία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία.

Η «πορνεία» είναι παράνομη για όσους προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στη Αλβανία, Κροατία, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία κ.α.

Αλέξανδρος Κληρίδης: Τελευταία Ενημέρωση